ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τριιπλή 100ετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της AHEPA και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου θα είναι οι τιμώμενοι της παρέλασης για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που θα λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου 2022 στην φημισμένη «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για την πρώτη παρέλαση μετά από δύο χρόνια πανδημίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και η οποία ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας για την Εθνική μας γιορτή.

Τελετάρχες της παρελάσεως έχουν εκλεγεί η Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια και συνάμα κοσμήτωρ των Προξενικών Αρχών της Φιλαδέλφειας, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου (Grand Marshal), καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτας και η ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Κάθυ Μπιζούκα ως (Centennial Marshals).  

Η αφίσα για την παρέλαση της ομογένειας της Φιλαδέλφειας.

Οι φετινές εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι μαζί με την τριπλή 100ετηρίδα των προαναφερόμενων φορέων θα τιμηθούν και τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και 2021 και αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παρέλαση συμπίπτει με την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και θα δώσει την δυνατότητα στους παρελαύνοντες να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων και των ηρώων μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του έθνους μας.   

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Ροζανίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Δήμου της Φιλαδέλφειας να παράσχει την άδεια τόσο για την διοργάνωση της παρέλασης αυτής καθ΄ αυτής, όσο και για την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στο Δημαρχείο και την εκδήλωση για την ανακήρυξη της 20ής Μαρτίου 2022 ως ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς που θα λάβουν χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 18ης Μαρτίου 2022.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την άμεση ανταπόκριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την αποστολή του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Το Άγημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα φιλοξενηθεί στην Φιλαδέλφεια για μια περίπου εβδομάδα και θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του τριημέρου (Παρασκευή Σαββάτου και Κυριακής) καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν με τους μαθητές των απογευματινών σχολείων.

Το φυλλάδιο για την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τις άλλες προαναφερόμενες επετείους στην Μητροπολιτική περιοχή της Φιλαδέλφειας θα ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου με τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας, οι κοινότητες, τα σχολεία και οι άλλοι ομογενειακοί φορείς.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Μαρτίου 2022 θα λάβει χώρα η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας και η τελετή για την ανακήρυξη από τον Δήμαρχο της 20ής Μαρτίου 2022 ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την Φιλαδέλφεια.

Το βράδυ του Σαββάτου, 19ης Μαρτίου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ. θα παρατεθεί στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “Adelphia” στην διεύθυνση 1750 Clements Bridge Road, Deptford, N.J. το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ στο πλαίσιο του οποίου θα απονεμηθεί το Βραβείο της Ελευθερίας στον τέως ύπατο Πρόεδρο της AHEPA και νυν πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης Γιώργο Χωριάτη, καθώς και τα βραβεία του Μέγα Τελετάρχη στην Γεωργία Αθανασοπούλου και των Τελεταρχών της 100ετίας στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στους ύπατους προέδρους της AHEPA και των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Δημήτριο Κόκοτα και Κάθυ Μπιζούκα, αντίστοιχα.

Το φυλλάδιο για το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, 20ής Μαρτίου 2022, θα ξεκινήσουν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του γεύματος για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας.

Αμέσως μετά (στις 2.00 μ.μ.) θα ξεκινήσει η μεγαλειώδης παρέλαση στην φημισμένη «Ben Franklin Parkway» της Φιλαδέλφειας με την συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.  Η παρέλαση θα ξεκινήσει με το τμήμα των τελεταρχών και των επισήμων προσκεκλημένων από την Φιλαδέλφεια και την ευρύτερη κοιλάδα του Ντελαγουεάρ. Θα ακολουθήσει το Τμήμα των Βετεράνων και οι οργανώσεις που εφέτος γιορτάζουν την 100η επέτειο της ιδρύσεώς τους, μεταξύ των οποίων και η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιλαδελφείας.  

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής θα λήξουν με την εκδήλωση με τα χορευτικά των κοινοτήτων και των συλλόγων που θα λάβει χώρα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.