ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη, με όλη τη σημασία της λέξεως, είναι η αγάπη και η εκτίμηση των επιστημόνων, των στελεχών και των εργαζομένων για τον Δρα Σπύρο Σπυρέα, ιδρυτή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας «SigmaPharm Laboratories» στο Μπένσαλεμ της Πενσιλβάνιας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου 2019, επισκέφθηκα για μια ακόμη φορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις μιας από τις ανερχόμενες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ που ιδρύθηκε και διοικείται από τον Δρα Σπύρο Σπυρέα και την οικογένειά του και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας ξεκινώντας από τη γραμματέα μέχρι και τους εργαζόμενους μίλησαν αυθόρμητα στον γράφοντα και επεσήμαναν πόσο τυχεροί και προνομιούχοι είναι που εργάζονται σε μια εταιρεία που έχει κάνει σημαία την καινοτομία. Και η καινοτομία, όπως επεσήμαναν, δεν αφορά μόνο την έρευνα και την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις της διοίκησης και με τους εργαζομένους.

Το βίντεο το οποίο προετοίμασαν ο Βασίλης Κεϊσογλου και ο Ελευθέριος Κώνστας, ιδρυτές της πρωτοποριακής για τα δεδομένα της ομογένειας ιστοσελίδας www.cosmosphilly.com που καλύπτει την τριπολιτειακή περιοχή της Φιλαδέλφειας.

Τις προηγούμενες φορές που είχα επισκεφθεί τη φαρμακοβιομηχανία για τα εγκαίνια, για τους αγιασμούς και για συνεντεύξεις δεν υπήρχε η πολυτέλεια να συνομιλήσω με όσους ασχολούνται με την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων, αφ ενός μεν, διότι όλοι ήταν προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους, αφ ετέρου δε, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχα κάθε φορά στη διάθεσή μου.

Το απόγευμα της Πέμπτης όλοι ήταν χαλαροί, διότι ετοιμάζονταν για την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και κάθε ένας διηγούνταν κάτι διαφορετικό για την ευφυία, τη γενναιοδωρία και τις ηγετικές ικανότητες του Δρα Σπύρου Σπυρέα, της συζύγου του Δρος Αμαλίας Σπυρέα και των παιδιών τους Σωτήρη και Μαρία που ετοιμάζονται για να παραλάβουν τα ηνία της εταιρείας.

Όταν όμως εισήλθαμε στην επιβλητική έπαυλη «Pen Ryn Estate» όπου διοργανώθηκε η γιορτή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Τα πρόσωπα των επιστημόνων, των διευθυντικών και των υπολοίπων στελεχών της εταιρείας έλαμπαν από χαρά διότι θα γιόρταζαν από κοινού τα επιτεύγματα της 15ης χρονιάς, που όπως επεσήμανε ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας ήταν μια από τις καλύτερες, να ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας με τη σύζυγό του Δρ. Αμαλία και τα παιδιά του Σωτήρη και Μαρία. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς

Όπως και οι προηγούμενες γιορτές έτσι και η φετινή είχε τις δικές της εκπλήξεις μεταξύ των οποίων και το σύντομο βίντεο το οποίο είχαν προετοιμάσει τα παιδιά του και οι εργαζόμενοι και το οποίο αναφέρονταν στα πρώτα βήματα της εταιρείας το 2005, στις αγωνίες του ιδρυτή και των συνεργατών του για τη δημιουργία από το μηδέν της εταιρείας έως και τον Δεκέμβριο του 2019.

Το βίντεο περιλάμβανε αρκετές σημαντικές στιγμές οι οποίες προκάλεσαν δέος στους εργαζόμενους και στα στελέχη και δάκρυα συγκίνησης και χαράς στον Σπύρο και στην Αμαλία που κατάφεραν να ξεκινήσουν από το μηδέν και δημιούργησαν μια από τις πιο καινοτόμες σε όλους τους τομείς εταιρείες.

Ο Σωτήρης Σπυρέας έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μεγάλων διαστάσεων πίνακα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.  

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας με την οικογένειά του, τους αντιπροέδρους και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το 2019 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές και προέβλεψε ότι το 2020 θα είναι ακόμη καλύτερο.

«Το οικονομικό κομμάτι πάει πολύ καλά και εγώ περιμένω καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι κάνουμε μέχρι τώρα. Όταν βλέπω τις πωλήσεις να ανεβαίνουν 20-30% και τα οφέλη 100% δεν με εντυπωσιάζει, γιατί περιμένω κάτι καλύτερο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τις άδειες ευρεσιτεχνίας για τα γενόσημα φάρμακα επεσήμανε: «Εχουμε τουλάχιστον 20 άδειες και παράγουμε μόνο τα προϊόντα που είναι κερδοφόρα. Αυτά τα προϊόντα που έχουν τεράστιο ανταγωνισμό δεν τα παράγουμε.  Παράγουμε τα προϊόντα που έχουν πολύ ολίγη παραγωγή και ταυτόχρονα τεράστια κέρδη. Αυτή τη στιγμή παράγουμε επτά με οκτώ φάρμακα».

Ο Σωτήρης Σπυρέας ενώ παρουσιάζει τον πίνακα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) που εγκρίνει τις άδειες παραγωγής φαρμάκων επεσήμανε: «Ο χρόνος έγκρισης κυμαίνεται από 8 έως 12 μήνες, ενώ παλαιότερα ήταν τρία, τέσσερα και σε αρκετές περιπτώσεις έως και πέντε χρόνια».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ επεσήμανε ότι έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα.

«Τώρα πληρώνουμε παράβολα της τάξεως των $100.000 για κάθε άδεια ευρεσιτεχνίας για κάθε φάρμακο. Παράλληλα καταβάλλουμε παράβολα για τις άδειες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και για την παραγωγή».

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει πολλά πράγματα και ένα από τα πιο σημαντικά είναι και η μείωση των χρημάτων που εισπράττουν οι μεσάζοντες. Εμείς παράγουμε και δίνουμε φθηνά προϊόντα και αυτοί ανεβάζουν την αξία τους. Τα γενόσημα φάρμακα δε δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά οι μεσάζοντες και οι ασφαλιστικές εταιρείες προκαλούν το πρόβλημα».

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας ενώ κατευθύνεται προς το βήμα. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς
Από αριστερά οι Δρ. Βασίλης Θεοφανόπουλος, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και Δρ. Αμαλία Σπυρέα. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας με τη σύζυγό του Δρ. Αμαλία και τα παιδιά του Σωτήρη και Μαρία και τους φωτορεπόρτερ και ιδρυτές τoυ www.cosmosphilly.com, Βασίλη Κεϊσογλου (αριστερά) και Ελευθέριο Κώνστα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας, αριστερά, εν΄λω συνομιλεί με τους αντιπροέδρους, Δρ. Βασίλη Θεοφανόπουλο (κέντρο) και Lokanath Lenka. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τη δεξίωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Βασίλης Κεϊσογλου, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και Δημήτρης Τσάκας. Φωτογραφία: Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώνστανς
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η είσοδος της φαρμακοβιομηχανίας Sigmapharm Laboratories. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η είσοδος των γραφείων της εταιρείας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.