ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανηφορίζοντας το πρόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2021 στον λοφίσκο όπου η ομογένεια του Γιόνκερς έχτισε τον επιβλητικό ναό του Προφήτη Ηλία διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε χώρος που να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εκκλησίας διαπίστωσα ότι επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή και νόμισα ότι λόγω της πανδημίας θα ήταν περιορισμένος ο αριθμός των ομογενών και Αμερικανών συγγενών και φίλων που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του Χρήστου Γεωργίου Καλύβα (Christos George Kalyvas) που την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 έχασε την σύντομη και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Εισερχόμενος στον Νάρθηκα σάστισα. Οι κυρίες της κοινότητας και της Φιλοπτώχου ήταν επί ποδός και ήταν σαν να είχαν πιει το αμίλητο νερό. Άναψα το κεράκι μου προσευχήθηκα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Τα στασίδια είχαν κατακλυστεί από μαυροφορεμένους άνδρες και γυναίκες, ενώ πολλοί άλλοι είχαν καθίσει στις καρέκλες που είχαν τοποθετήσει στο τέλος και στις δύο πλευρές του ναού προκειμένου να μην παραμείνει κανένας όρθιος.

Τα ολόλευκα στεφάνια και η άκρα του τάφου σιωπή καθιστούσαν ακόμη πιο επίπονη την Ακολουθία. Οι ιερείς π. Γιώργος Χαζλάρης, π. Νικόλαος Δηλαβέρης και π. Νικόλαος Πιλαβάς, τέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους τριακόσιους περίπου ομογενείς και Αμερικανοί που προσήλθαν για το ύστατο χαίρε.

Ο Χρήστος Γεωργίου Καλύβας (Christos George Kalyvas). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η ίδια εικόνα επικράτησε και στο προσκύνημα που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο τελετών «Sinatra Community Home for Funerals» στο Γιόνκερς. Οι προσκυνητές όλων των ηλικιών περίμεναν έως και μία ώρα στην ουρά αγνοώντας πλήρως το ψύχος για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Χρήστου και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Στο προσκύνημα προσήλθαν δεκάδες στελέχη και μέλη του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» και της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Αναστάσιος Κοκαλιάρης. Παραβρέθηκαν επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεων Βασίλειος Γκουρνέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα στελέχη διότι θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του Χρήστου και να εκφράσουν έστω και σιωπηρά την ευγνωμοσύνη για την αέναη προσφορά των χαροκαμένων γονέων, Γιώργου και Βασιλικής Καλύβα στις παρελάσεις και στην ίδια την Ομοσπονδία.

Αμέσως μετά το τρισάγιο η AHEPA τίμησε τη μνήμη του Χρήστου με την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια τελετή και με την απονομή στην σύζυγο και στα παιδιά του πιστοποιητικού μνήμης στο οποίο αναγράφονταν η πολυετής προσφορά του αειμνήστου στην κορυφαία οργάνωση της ομογένειας και στο οποίο συμπεριέλαβαν και ένα καγιάκ για να υπενθυμίσουν στους οικείους ότι ο αείμνηστος ήταν λάτρης της θάλασσας και των θαλασσίων σπορ.

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία του Χρήστου Καλύβα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώτος εξάδελφός του Τζίμυ Γκίφας αναφέρθηκε στην ζωή και στην πολυσχιδή δράση του Χρήστου Καλύβα και κυρίως στην κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση.

Ο νέος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς, π. Νικόλαος Δηλαβέρης, τόσο κατά την διάρκεια του τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, όσο και κατά την διάρκεια του επικήδειου αποκάλυψε ότι η πρώτη γνωριμία με τον αείμνηστο έγινε τον Αύγουστο όταν οι γονείς του Γιώργος και Βασιλική μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον ικέτευσαν να αναπέμψει μια προσευχή υπέρ της ανάρρωσης του Χρήστου.

«Δεν είχα την τύχη και το προνόμιο να γνωρίσω τον Χρήστο πριν την διάγνωσή του. Ωστόσο θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο, διότι τους τρεις τελευταίους μήνες διαπίστωσα ότι ο Χρήστος ήταν μαχητής για την ζωή. Ακόμη και όταν οι πόνοι θέριευαν ο Χρήστος δεν γόγγυζε ποτέ και με το πλατύ χαμόγελό του έδινε δύναμη και κουράγιο σε όποιον τον επισκεπτόταν στο σπίτι του είτε και στο νοσοκομείο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο π. Νικόλαος Δηλαβέρης.

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία του Χρήστου Καλύβα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Χρήστος Καλύβας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του βυθίζοντας σε πένθος την σύζυγό του την σύζυγό του Erika, τα παιδιά του Ανδρέα (Andrew) και Έμιλη (Emily), τους γονείς Γεώργιο και Βασιλική (Μπέσυ) Καλύβα, τα αδέλφια Νικόλαο και Όλγα Καλύβα, Ιωάννη και Paula Καλύβα, τα πεθερικά Robert Kulpa και Elenore Boehm, τους κουνιάδους Karen και John Holzem, τα ανίψια George (Γεώργιο) Becci (Βασιλική) και Sebastian (Σεβαστιανό) Καλύβα, Zachary, Michael και Rachel Holzem, τους θείους, τον αναδεξιμιό, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Γέννημα και θρέμμα της ομογένειας

Ο Χρήστος Γεωργίου Καλύβας γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1966 στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας του Προφήτη Ηλία, της AHEPA και του ιστορικού Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης».

Οι γονείς του Γεώργιος και Βασιλική Καλύβα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Κόκκινο Μεσσηνίας και το 1963 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στην Καλαμάτα. Μετά τον γάμο τους ήρθαν στη Νέα Υόρκης, καθώς η Βασιλική είχε έρθει με την οικογένειά της το 1956.

Ο Χρήστος Γεωργίου Καλύβας με την Έρικα στην ωραιότερη στιγμή της ζωής του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Γιόνκερς όπου απέκτησε τα τρία τους τέκνα, τον Νικόλαο, τον Χρήστο και τον Ιωάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο και η ενασχόληση με την κοινότητα και τον Αριστομένη σε συνδυασμό με τις συχνές επισκέψεις στην γενέτειρα τους παρείχε την δυνατότητα να μάθουν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και να ασπαστούν τον πολιτισμό μας.

Ο Γιώργος και η Βασιλική επένδυσαν όρο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και ο Θεός τους αξίωσε να τα δουν να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και να έχουν μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία.

Ο Χρήστος και η Έρικα Καλύβα με τα παιδιά τους Ανδρέα και Έμιλυ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Χρήστος αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον εν λόγω πανεπιστήμιο.

Προσελήφθη στην «Ernst & Young» και με το δαιμόνιο της φυλής μας και με την σκληρή εργασία κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων και των πελατών του και σε νεαρή ηλικία έγινε συνέταιρος, ενώ τα τελευταία χρόνια κατείχε τον τίτλο του «senior partner» στην εν λόγω εταιρεία.

Τον Απρίλιο του 1996 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης με την εκλεκτή της καρδιάς του την Erika το γένος Kulpa. Η Έρικα την εποχή εκείνη ήταν οικονομολόγος και εργαζόταν στο Citigroup. Όταν όμως έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί η Έρικα αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανατροφή και με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους Ανδρέα και ‘Εμιλη.

Αμφότερα τα παιδιά ακολούθησαν τα χνάρια των γονέων τους και σήμερα είναι τεταρτοετής ο Ανδρέας και   πρωτοετής η Έμιλη στο Georgetown University.

Ο Χρήστος (τρίτος από αριστερά) με την σύζυγό του Ερικα, τους γονείς και τα αδέλφια την ημέρα του γάμου του Ιωάννη Καλύβα με την Paula. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος δεν ήταν μόνο υπόδειγμα στελέχους και συνεταίρου, αλλά αξιοζήλευτος σύζυγος, πατέρας, γιος, γαμπρός, θείος, αλλά και φιλάνθρωπος. Εξ άλλου δεν ήταν διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία ομογενής μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του «The Picture House»..

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς: The Picture House (www.thepicturehouse.org), The Lung Cancer Research Foundation (www.lungcancerresearchfoundation.org) και The National Multiple Sclerosis Society (www.nationalmssociety.org).

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία του Χρήστου Καλύβα στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.