ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντήχησε με όλη τη σημασία της λέξεως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Κένεντι» της Νέας Υόρκης από τις ιαχές των ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών «Άξιος, Άξιος, Άξιος» με τις οποίες υποδέχτηκαν το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αφίχθη το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Ιουνίου 2019 (λίγο μετά τις 6.00 μ.μ.) συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο και τα μέλη της Αδελφότητας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τον υποδέχτηκαν τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι Επίσκοποι, καθώς επίσης και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνο, αντίστοιχα, καθώς επίσης και πλειάδα ιερέων από την τριπολιτειακή περιοχή, μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των κοινοτήτων, καθώς επίσης νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές και με ανθοδέσμες.

Αμέσως μετά ο κ. Ελπιδοφόρος και οι ιεράρχες κατευθύνθηκαν προς τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και μίλησαν στους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης και σε όλους τους παρισταμένους.

Τον κ. Ελπιδοφόρο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Βοστώνης, κ. Μεθόδιος, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο και άκρως απαιτητικό καθήκον του Επιτρόπου του Αρχιεπισκόπου και την προετοιμασία της ενθρονίσεως και των άλλων εκδηλώσεων πριν και μετά την ενθρόνιση.

Αμέσως μετά μίλησε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος ανέφερε:  Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας στην Νέα Υόρκη, καλωσορίζω, με την σειρά μου, τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Αναφωνώ μαζί σας ΑΞΙΟΣ.  Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας, Σεβασμιώτατε.

Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και μακροημέρευση επ’ αγαθώ της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Κλήρου και του Λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματά σας, Σεβασμιώτατε, η υψηλή θεολογική σας κατάρτιση, η ευρυτάτη παιδεία σας, η ανατροφή σας από τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την θεία φώτιση και την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που σας συνοδεύει,  είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της δύσκολης αποστολής σας ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. 

Στο παρελθόν γνωρίζαμε τον δραστήριο Μητροπολίτη Προύσσης, τον εργατικό Ιεράρχη, τον φωτισμένο Ηγούμενο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σήμερα υποδεχόμαστε, όχι μόνο τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά, στο πρόσωπό του, και τον Δάσκαλο, τον Ακαδημαϊκό και συγγραφέα. 

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την ιδιότητα, όχι, βεβαίως, γιατί επισκιάζω την ιερατική, αλλά επειδή αναγνωρίζω πως η ακαδημαϊκή οδός είναι ένα άριστο γυμνάσιο για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που καλείται ο πνευματικός ηγέτης να εφαρμόσει στην πράξη.

Ο «Δάσκαλος» έχει καταφέρει κάτι τόσο απλό και συνάμα τόσο πολύπλοκο. «Έχει μάθει να ακούει και να ακούγεται».

Σεβασμιώτατε, Με την βοήθεια του Θεού, την αδελφική αγάπη και τον πατρικό σεβασμό αλλά και την αμέριστη υποστήριξη των Αγιοτάτων Αρχιερέων Μητροπολιτών και του Κλήρου τους, απ’ άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, την αγάπη και τον σεβασμό και την στήριξη του λαού, αυτής της υπέροχης, της μοναδικής Ελληνικής Ομογένειας, η οποία ενωμένη σαν μία γροθιά δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για τα εθνικά δίκαια και την ελληνορθόδοξη πίστη, με όλα αυτά, λοιπόν, στις αποσκευές σας ως Αρχιεπίσκοπος, είμαι βέβαιος ότι διανοίγεται ένας νέος, λαμπρός δρόμος για το θεάρεστο έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Σεβασμιώτατε, Όπως δηλώσατε και ο ίδιος, αφικνείσθε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ο αρχιεπίσκοπος όλων των Ελλήνων της Αμερικής και όλων των Ορθοδόξων».

Η ομογένεια, ο ελληνισμός και η ορθοδοξία είναι κύκλοι ομόκεντροι. Χρειάζονται όμως την ομόνοια προκειμένου να βρουν και το σημείο της μεταξύ τους επαφής.

Έχετε υπάρξει διαπρύσιος κήρυκας της ομοφροσύνης και σε συνδυασμό με την κεκτημένη εμπειρία σας, είμαι βέβαιος ότι το έργο σας δεν θα αρκεστεί να είναι μόνο ελπιδοφόρο αλλά και πολύπλευρα καρποφόρο, αντιμετωπίζοντας άμεσα και με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που θα βρεθούν από μεθαύριο στον δρόμο σας.

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις και τον προσήκοντα σεβασμό, εκφράζω και πάλι τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και εύχομαι ταύτα να πολλαπλασιαστούν σε κάθε σας εγχείρη», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβερνήσεως και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον κ΄. Ελπιδοφόρο για το καλό της ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

Η ομιλία του νέου Αρχιεπισκόπου έγινε στην αγγλική γλώσσα. Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη θερμή υποδοχή και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Τα χαμόγελά σας, ο ενθουσιασμός σας, η αγάπη σας είναι εκφράσεις των ευλογιών του Θεού και τις αποδέχομαι, καθώς αγκαλιάζω ολόκληρο τον πιστό Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως προσφιλή πνευματικά τέκνα μου».

«Έρχομαι να επωμισθώ τις ευθύνες αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού ρόλου και να τις μοιρασθώ μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι είσθε άξιοι συνεργάτες εν Χριστώ. Θα συνεργασθούμε ανοικτά μεταξύ μας με καθαρότητα, ειλικρίνεια, σαφήνεια, λέγοντας την αλήθεια με αγάπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του προσφιλούς λαού της Αρχιεπισκοπής στους θεσμούς της».

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι θα είναι ο πρώτος που θα υπηρετεί πολλούς και μεταξύ άλλων τόνισε.

«Σας υπόσχομαι, επίσης, ότι θα δώσω τη ζωή μου, την ισχύ μου και όλες μου τις δυνάμεις για τους υψηλούς στόχους αυτής της ευγενούς Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στις εύκολες και δύσκολες εποχές. Να μοιραζόμεθα την αγάπη του Θεού χωρίς επιφύλαξη και χωρίς όρια με όλους τους ανθρώπους.

Να αγκαλιάσουμε κάθε γωνιά της Αρχιεπισκοπής μας – κάθε νέο, κάθε ηλικιωμένο, κάθε γάμο, κάθε πόνο, κάθε έλλειψη, κάθε αμφιβολία».

Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσέγγιση των Ορθοδόξων Χριστιανών στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουμε τόσες πολλές Ορθόδοξες κοινότητες που ζουν σε απομόνωση, μακριά η μία από την άλλη, αλλά είμεθα όλοι αδελφοί και αδελφές της ίδιας οικογενείας και μοιραζόμεθα το ίδιο ‘Αγιο Σώμα, το Σώμα του Κυρίου, και το ‘Αγιο Αίμα το οποίο λαμβάνουμε από το ‘Αγιο Δισκοπότηρο εις ενότητα πίστεως και αγάπης. Δεν θα πρέπει να είμεθα κοντύτερα απ’ όλες τις απόψεις; Αδημονώ όχι μόνο να συνεργασθώ με τους αδελφούς Επισκόπους στην Επισκοπική Συνέλευση, αλλά επίσης να γνωρίσω και να έρθω σε επαφή με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Αμερική – να γνωρίσω τις ελπίδες και τα όνειρά τους».

Σε σχέση με το δικό του όραμα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε πως πρέπει να εργασθούμε μαζί για να κτίσουμε μια Αρχιεπισκοπή η οποία θα προτιμά την αριστεία από τη συνήθεια, τη δεκτικότητα από την απομόνωση και την αξιοπρέπεια από τη σκοπιμότητα.

«Φθάνω στις ευλογημένες αυτές ακτές γεμάτος ελπίδα -όλοι εσείς είσθε οι «Ελπιδοφόροι» μου -οι φορείς της ελπίδος και της υψηλής προσμονής ότι αυτή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προοδεύσει από «δόξης εις δόξαν», όπως λέει ο Απόστολος, και όπως λέω κι εγώ – θα το επιτύχουμε μαζί».

Ομιλία στα ελληνικά

Στη συνέχει μίλησε στα ελληνικά και ανέφερε τα εξής: «Επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω πρώτα τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθόδιο, τον σεβαστό και εκλεκτό αυτό ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου  στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος δέχτηκε μέσα στις πολλές υποχρεώσεις και το μεγάλο βάρος να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου του Αρχιεπισκόπου μέχρι της αφίξεώς μου, αλλά και το μεγάλο βάρος της οργανώσεως της ενθρονίσεως μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, ο οποίος είναι και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τον γνωστό και αγαπητό σε όλους μας, π. Αλέξανδρο Καρλούτσο. Και οι τρεις τους δούλεψαν πολύ σκληρά και γι αυτό τους ευχαριστώ και ενώπιόν σας.  

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον σεβαστό ιεράρχη του Θρόνου, τον σεβαστό Μητροπολίτη Ατλάντας, κ. Αλέξιο, ο οποίος τιμητικά συνόδεψε την ελαχιστότητά μου από την Κωνσταντινούπολη μέχρι εδώ.

Δεν έρχομαι απλά μόνο ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αλλά και ως Ηγούμενος. Ξέρετε ότι ήμουν ηγούμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εξακολουθώ να είμαι Ηγούμενος μιας Αδελφότητας η οποία με συνοδεύει σήμερα μαζί και με τη βοήθεια του Θεού θα ζήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια Αδελφότητα.

«Με τον Αρχιεπίσκοπο ως Ηγούμενο και Γέροντα της Αδελφότητας και τους πατέρες – πολλούς από τους οποίους ίσως να ξέρετε – τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Δρόσο, τον π. Γεδεό, ο οποίος είναι διάκονος, τον π.  Ιωαννίκιο, ο οποίος είναι ιερομόναχος και τον π. Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι διάκονος. Αυτοί είναι η συνοδεία μου. Από τη Κωνσταντινούπολη,  επίσης μας συνοδεύουν   ο Στράτος Δοκιμιάδης, ο Νίκος Παπαχρήστου, ο Νίκος Μαγγίνας, Γιώργος Παπαλιάδης και ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κωστής», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.