Άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας στο Σχολείο «Α. Φάντη» Μπρούκλιν (βίντεο)

0

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία συναρπαστική εκπαιδευτική περιπέτεια, εμπνευσμένη από το μάθημα της Μυθολογίας έλαβε χώρα στο Ημερήσιο Σχολείο «Αργύριος Φάντης». Φάντης, της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της ομογένειας πρόγραμμα «Mythology PBL Escape Room» και πήρε τη μορφή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού

Όλα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, ξεκίνησαν όταν οι εκπαιδευτικοί Βαγγέλης Χαζίρογλου και Μερκούρης Μοσχοβής συμμετείχαν σε ένα  σεμινάριο επιμόρφωσης το περασμένο Φθινόπωρο. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιωματικό δρώμενο που θα έκανε τη διδασκαλία της Μυθολογίας πιο ενδιαφέρουσα και ζωντανή για τους μαθητές.

Ο Βαγγέλης Χαζίρογλου σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τις “Αναμνήσεις” ανέφερε: “Στο κλαμπ που προσέθεσε στο πρόγραμμα η υποδιευθύντρια κα Λιλικάκη, πήρε μέρος και ο συνάδελφος, Θοδωρής Αλβανός, διευθυντής της χορωδίας του σχολείου. Συναντιόμασταν όλοι μαζί με τους μαθητές, οι οποίοι έκαναν την έρευνα,  κάθε εβδομάδα στο σχολείο για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το παιχνίδι. Υπήρξε επίσης μεγάλη συμβολή και από τους άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρόθυμα βοήθησαν στο τελικό στήσιμο του παιχνιδιού. Ο Τάσος Γεμεντζόπουλος, η Εύη Δημητριάδου και πολλοί άλλοι, ο καθένας ανάλογα με τον χρόνο που διέθετε μέσα στη γεμάτη μέρα του και ορισμένες φορές και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου”.

Πρόκειται για  έναν συνδυασμό ακαδημαϊκών γνώσεων και σωματικών ασκήσεων  Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κλαμπ για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, με τη βοήθεια μιας ομάδας μαθητών και σχεδόν όλων των Ελλήνων εκπαιδευτικών του σχολείου.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Mythology PBL Escape Room» και πήρε τη μορφή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, όπου το ταμπλό είναι ολόκληρο το σχολικό κτήριο. Οι παίκτες του παιχνιδιού βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς και καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τρομερά τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας. Η δημιουργία του παιχνιδιού χρειάστηκε μήνες σκληρής δουλειάς και τώρα πλέον είναι έτοιμο για χρήση.

Η Αφήγηση της Περιπέτειας

Η ιστορία ξεκινά από τη στιγμή που η Πανδώρα άνοιξε το κουτί και ελευθέρωσε όλες τις συμφορές πάνω στη Γη, φέρνοντας πόνο και δυστυχία στους ανθρώπους. Μυθικά τέρατα τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους, αλλά ατρόμητοι ήρωες ανέλαβαν δράση για να τους σώσουν. Παρόμοια, οι μαθητές καλούνται να νικήσουν τα τρομερά τέρατα επιστρατεύοντας τις  γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν στο σχολείο. Η κάθε μια ηλικιακή ομάδα έχει ερωτήσεις  και δραστηριότητες προσαρμοσμένες στο ανάλογο επίπεδο.  Για να νικήσουν οι μαθητές πρέπει να μάθουν τα πάντα για τα τέρατα, τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους, και να σκεφτούν στρατηγικά για να αποδράσουν από τις δόλιες παγίδες τους.

Μάχες με Μυθικά Τέρατα

Οι μαθητές εισέρχονται σε έναν λαβύρινθο γεμάτο προκλήσεις, γρίφους και αινίγματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Πρέπει να ξεγελάσουν τον Μινώταυρο, την Αράχνη, τη Χίμαιρα, τη Σφίγγα και τη Χάρυβδη, και να παλέψουν με τον Κέρβερο στα σκοτεινά παλάτια του Άδη. Κάθε φορά που νικούν ένα τέρας, δεσμεύουν και μια συμφορά. Όταν τις συγκεντρώσουν όλες, θα πρέπει να  τις κλείνουν ξανά στο κουτί της Πανδώρας, ώστε να πάψει το κακό να βασιλεύει στη Γη.

Εκπαιδευτικά Οφέλη

Αυτή η εκπαιδευτική εμπειρία είναι ένα έργο PBL (Problem-Based Learning), που συνδυάζει διάφορες γνώσεις και δεξιότητες:

Συνεργασία: Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται αρμονικά σε ομάδες.

Συντονισμό: Αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους και αναπτύσσουν πρωτοβουλία.

Επικοινωνία: Βελτιώνουν την προφορική και γραπτή τους επικοινωνία.

Αυτοαξιολόγηση: Μαθαίνουν να αξιολογούν τις επιδόσεις τους.

Ανεξαρτησία: Εργάζονται ανεξάρτητα και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση: Παράγουν μάθηση που κατευθύνεται από τους ίδιους.

Άμεση εφαρμογή γνώσεων: Εφαρμόζουν τις αποκτηθείσες γνώσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Έρευνα: Μαθαίνουν να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο και στις βιβλιοθήκες.

Φαντασία: Αναπτύσσουν τη φαντασία τους και μαθαίνουν να σκέφτονται με ευρύτητα πνεύματος.

Το παιχνίδι αυτό δεν είναι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις ικανότητές του στην επίλυση προβλημάτων, συμμετέχοντας σε μια μοναδική εκπαιδευτική περιπέτεια. Είναι ένα αξέχαστο ταξίδι στην καρδιά των μύθων και των μυστηρίων.

Ο καθένας που συμμετέχει γίνεται ο πρωταγωνιστής-ήρωας του μύθου και αισθάνεται ο ίδιος την ικανοποίηση της νίκης. Είναι  ένα ανεκτίμητο καλοκαιρινό δώρο από τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Α. Φάντης στους μαθητές που λατρεύουν τη γνώση, τη φαντασία και την περιπέτεια.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.