ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το νέο συμβούλιο της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, το οποίο διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο την προηγούμενη εβδομάδα, το βράδυ της Τετάρτης συνήλθε σε σώμα, εξέλεξε τους αξιωματούχους και έθεσε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου, ο οποίος συνεχάρη τους συμβούλους και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί για την ολοκλήρωση των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού.

Το νέο συμβούλιο, όπως επεσήμαναν στις «Αναμνήσεις» τόσο ο πρόεδρος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, όσο και ο π. Γεώργιος Αναστασίου απαρτίζεται από νέους επαγγελματίες και οικογενειάρχες που μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας, αποφοίτησαν από το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο είτε το Απογευματινό και διακατέχονται από την ανυπόκριτη αγάπη για την κοινότητα και το ναό.

Στο βήμα ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμορφώσεως της Κορώνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το νέο συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε γυναίκες και ένδεκα άνδρες και συγκεκριμένα από τους Νίκο Μενή, Καλλιόπη Πάππα (Cally Papas), Λόρη Βέργκος (Lori Vergos) Τζέιμς Σταθόπουλος, Εμμανουήλ Μούση, Τόνυ Ελένης, Μιχάλη Φυλακούρη, Γιώργο Ασημακόπουλο, Λίο Σταυρινό, Αριστείδη Τζαννετή, Βασιλική Λιαρίκου, Αθηνά Χριστοδούλου, Βάσω Παπαβασιλοπούλου, Αναστάσιο Κουλαρμάνη, Πέτρο Στασινό και Φρανκ Κοντογιάννη.
Αντιπρόεδρος του συμβουλίου εξελέγη η Λόρη Βέργκος (Lori Vergos), α’ γραμματέας ο Φρανκ Κοντογιάννης, β΄γραμματέας, ο Πέτρος Στασινός και ταμίας ο Αριστείδης Ζαννετής.

Ο Δρ. Κουλαρμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύνθεση του νέου συμβουλίου και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ότι ο μέσος όρος ηλικίας του συμβουλίου κυμαίνεται στα 35-40 έτη, την ίδια στιγμή που σε πολλές άλλες κοινότητες ο μέσος όρος ηλικίας των συμβουλίων υπερβαίνει τα 50 και σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα 60 έτη.

«Το νέο συμβούλιο είναι πολυτάλαντο διότι απαρτίζεται από ειδήμονες σε όλους τους τομείς. Έχουμε δασκάλους, δικηγόρους, εργολάβους, οικονομολόγους και διευθυντικά στελέχη, επιχειρηματίες και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι για κάθε πρόβλημα που αφορά την κοινότητα έχουμε και έναν ειδήμονα», επεσήμανε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Το σχολικό συγκτότημα στο οποίο είχε μεγαλουργήσει το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την ανοικοδόμηση του ναού, που προ δύο ετών έγινε παρανάλωμα του πυρός ο Δρ. Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι είναι το πρώτο στοίχημα και συνάμα το πρώτο μεγάλο τεστ για το νέο συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης συγκροτήθηκε και η επιτροπή για την ανέγερση του ναού και γενικότερα για τη συντήρηση της ακινήτου περιουσίας της κοινότητας με επικεφαλής τον Αριστείδη Τζαννετή.

Το νέο συμβούλιο θα επανεξετάσει τα συμβόλαια με την εργολαβική εταιρεία αφ ενός μεν για να μειώσει το κόστος χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα, αφ’ ετέρου δε να ολοκληρώσει και παραδώσει το έργο όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η νότια πλευρά του ναού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ιδρύθηκε το 1926 από μια χούφτα μεταναστών και τέσσερα περίπου χρόνια μετά την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι πρωτεργάτες, οι ιερείς, οι ηγέτες και τα μέλη της κοινότητας έθεσαν γερά θεμέλια και με τη γενναιοδωρία τους την κατέστησαν μια από τις πλουσιότερες και οικονομικά ανεξάρτητες κοινότητες της Νέας Υόρκης.

Τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του π. Γεωργίου Αναστασίου τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν με τις υποθήκες των κτιρίων και ενοικίασαν με ευνοϊκότερους όρους τα ακίνητα. Κατάφεραν να νοικοκυρέψουν την κοινότητα και να έχουν πλεονάσματα τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα να παράσχουν συν τοις άλλοις δωρεάν ελληνική παιδεία.

Η βόρεια πλευρά του ναού στο πραύλιο της οποίας έχει στηθεί το μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι η ανοικοδόμηση του ναού και η επαναλειτουργία του θα αλλάξει τα δεδομένα και η κοινότητα θα επανέλθει στην κανονικότητα.  Θα ξεκινήσουν μια εκστρατεία για να προσελκύσουν τους ομογενείς που είτε μεγάλωσαν στην κοινότητα, είτε διατηρούν δεσμούς, ούτως ώστε να διευρύνουν τη κοινοτική δράση και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη φιλανθρωπία.

Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα είναι ένα από τα ελάχιστα χωρίς δίδακτρα σχολεία όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Το σχολείο αριθμεί 150 μαθητές και έχει δέκα δασκάλους, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με νέα διευθύντρια.

Στο στιγμότυπο από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Πανάγος, π. Γεώργιος Αναστασίου, Λεωνίδας Κοραχάης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πρόκειται για την Σταυρούλα Τσούτσα που είναι δασκάλα στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το μεθεπόμενο Σάββατο (21 Σεπτεμβρίου 2019) με τον αγιασμό που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου.

Το σχολείο έχει όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η Τάξη και τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Σάββατο από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα της κοινότητας το οποίο έχει ενοικιαστεί στο 143ο Δημόσιο Σχολείο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.