Ανδρέας Κατσανιώτης: Οι Έλληνες ομογενείς είναι θυμωμένοι…

Θα παρουσιαστεί σύντομα μία στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών

1
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης

«Για πρώτη φορά έχουμε προχωρήσει και θα παρουσιαστεί σύντομα μία στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό, σε πολλά επίπεδα, με πολλούς αποδεκτές και με μεγάλη γεωγραφική κάλυψη. Διότι το στοίχημα για την Ελλάδα είναι οι νέοι της διασποράς να μπορέσουν να μπολιαστούν με την Ελληνικότητα και την αγάπη για την πατρίδα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο, Μιχάλη Βασιλάκη, στο πλαίσιο του11ου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης, που οργανώνει στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να μπορέσεις να βρεις ποιο είναι αυτό το αόρατο νήμα που ενώνει μητροπολιτικό κέντρο με τους απανταχού Έλληνες, δηλαδή η γλώσσα, οι παραδόσεις, η ορθοδοξία, ο τόπος καταγωγής, αλλά και το επάγγελμα», γιατί αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε, «η νέα μορφή οργάνωσης των κοινοτήτων μας στο εξωτερικό έχει να κάνει με το επάγγελμα που ασκούν».

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «ξεκίνησαν πάλι τα προγράμματα φιλοξενίας Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, έτσι ώστε να έρχονται στη χώρα, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να βλέπουν την πατρίδα, να κάνουν καλύτερα ελληνικά τους και να φεύγουν γεμάτοι αγάπη για την Ελλάδα».

Απαντώντας στη συνέχεια στην ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την ενεργοποίηση της Ελληνικής διασποράς σε ζητήματα που ωφελούν τις εθνικές μας προτεραιότητες, ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε:

«Υπάρχουν χώρες, όπου η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων είναι πρώτη προτεραιότητα, γιατί είναι χώρες ισχύος. Υπάρχει για παράδειγμα η διασπορά μας στην Αμερική, όπου έχουμε αρκετές μαζικές οργανώσεις όπως είναι οι ΑΧΕΠΑΝΣ. Επίσης, έχουμε επιστημονικούς συλλόγους, καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλά και εκπροσώπους στην πολιτική. Παράλληλα, έχουμε και το συμβούλιο ελληνοαμερικανικής ηγεσίας (HALC) που αποτελείται από μία ομάδα Ελλήνων, η οποία ξεκίνησε προσπαθώντας να φέρει τα εθνικά θέματα στο προσκήνιο και τα κατάφερε».

Όμως, όπως πρόσθεσε, «έχουμε και προβλήματα». «Για παράδειγμα», συνέχισε, «αυτό που αντιμετώπισα στη Γερμανία είναι ότι υποεκπροσωπούμαστε πολιτικά, διότι σε σχέση με τον πληθυσμό που έχουμε σε αυτή τη χώρα, δεν έχουμε εκπρόσωπους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Έλληνες έχουν μία λάθος αντίληψη της ενσωμάτωσης και αρνούνται να πάρουν γερμανική υπηκοότητα. ‘Άρα δεν έχουμε δημάρχους, δηλαδή δεν έχουμε αυτό που έχουμε στον Καναδά, στην Αμερική και στην Αυστραλία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε ότι «οι Έλληνες ομογενείς είναι θυμωμένοι, διότι θεωρούν ότι το μητροπολιτικό κέντρο όταν τους χρειάζεται τους ζητάει πράγματα, αλλά δεν τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν στον τόπο καταγωγής τους», προσθέτοντας:

«Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει, ότι δεν προσπαθούμε να εγγράψουμε νέους ψηφοφόρους. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα πρέπει να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν εκεί που μένουν, αντί να πάρουν το αεροπλάνο και να έλθουν να ψηφίσουν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι. Η δική μας προεκλογική δέσμευση ήταν να ψηφίσουν οι απόδημοι. Δυστυχώς, χρειάζονταν 200 βουλευτές να ψηφίσουν στη Βουλή, γιατί απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε να περάσει αυτή η διάταξη.

Όμως, η πολιτική αριθμητική επέβαλε συμβιβασμούς. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξωπραγματική, δηλαδή έλεγε να ψηφίζουν οι ομογενείς στον τόπο διαμονής τους, αλλά να μην προσμετράται το αποτέλεσμα στο εθνικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τη δική μας άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός, δηλαδή όποιος έχει δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, το έχει όσο ζει και μπορεί να το ασκήσει από που ο ίδιος επιλέξει.

Τελικά, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε για πρώτη φορά έναν νόμο που δίνει δικαίωμα ψήφου σε απόδημους, αλλά δυστυχώς όχι σε όλους. Επίσης, για πρώτη φορά στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν εκπρόσωποι των αποδήμων, γιατί τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να βάλουν σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, απόδημους Έλληνες».

Σε αυτό το σημείο, ο Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε ότι, «είμαι σίγουρος ότι στη νέα κοινοβουλευτική θητεία, με παρουσία Ελλήνων του εξωτερικού, θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε τον νόμο και να βρούμε τις 200 ψήφους που δε θα θέτουν κανέναν περιορισμό στους Έλληνες απανταχού στον κόσμο, που έχουν δικαίωμα ψήφου, να ψηφίζουν από το μέρος στο οποίο επιλέγουν».

Πηγή: https://neoskosmos.com/

-Advertisement-


1 COMMENT

 1. Δυστυχώς κύριε Καστανιώτη έχουμε πικράν
  πείραν όταν οι υποσχέσεις γίνονται πάντα
  παραμονές εκλογών και επειδή ήμεθα πλέον
  μαθημένοι και πικραμένοι , κουμπονώμαστε
  ήμαστε επιφυλακτικοί. Επίσης δεν ήμαστε
  σπαρμένοι από κανέναν , μόνοι μας πήραμε
  την απόφαση να φύγουμε , δεν ήταν εύκολη
  φυσικά, γι’αυτό γεμίσαμε τις βαλίτσες μας
  και την ψυχή μας με απεριόριστη αγάπη προς
  την Πατρίδα την οποίαν θεωρούμε αναπόσπαστο
  τμήμα της ζωής μας. Το ολιγότερο που θα
  μπορούσατε να κάνετε και εσείς για μας είναι να
  διαφυλάξετε και να ενισχύετε αυτόν τον δεσμό
  αυτήν την σχέση για να μην χαθεί ποτέ η Μεγάλη
  Ελλάδα που ζει έξω από την Ελλάδα και συντηρεί
  τον οικουμενικό Ελληνισμό που μεγαλουργεί στο
  εξωτερικό με το βλέμμα του πάντοτε εστραμένο
  σ’αυτό το όμορφο κομμάτι της γης που ονομάζεται
  Ελλάδα και που το θεωρούμε πάντα Πατρίδα μας.
  Οι υποσχέσεις πρέπει να υλοποιούνται και όχι
  να παραμένουν μετά τις εκλογές υποσχέσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.