Αναζητώντας τις γενεαλογικές μας ρίζες μέσω του DNA

0
Η δομή του D N A.

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

Σύμφωνα με τα ανθρωπολογικά ευρήματα ο σύγχρονος άνθρωπος, Homo Sapiens, μετανάστευσε από την Αφρική στην Ασία πριν από 50.000 περίπου χρόνια, περνώντας από την χερσόνησο του Σινά.

Πολλοί πήγαν βόρεια προς τον Καύκασο, και ορισμένοι, όταν έφτασαν στην δυτική Μικρά Ασία, στράφηκαν ανατολικά προς το Αιγαίο. Απ’ όσους πήγαν στα νοτιοανατολικά παράλια της Μικράς Ασίας, χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς Σύμη, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, έφτασαν πριν από 10.000 χρόνια στην Κρήτη όπου αργότερα δημιούργησαν τον Μινωικό πολιτισμό.

Ορισμένοι που πήγαν στον Καύκασο, προχώρησαν δυτικά στην Κεντρική Ευρώπη, και πριν από 6.000 χρόνια ορισμένοι απ’ αυτούς τους Ινδοευρωπαίους άρχισαν να κατεβαίνουν νότια μέχρι την Πελοπόννησο. Απ’ αυτούς κατάγονται οι Μυκηναίοι, που πριν από 3500 χρόνια κατέλαβαν την Κρήτη και τα γύρω νησιά και πήραν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο.

Γύρω στο 1100 π.Χ. κατέβηκαν οι Δωριείς που αναμείχθηκαν με τους Μυκηναίους και μαζί συνέθεσαν το Ελληνικό Έθνος. Αργότερα επεκτάθηκαν και ίδρυσαν αποικίες σε όλη την Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, στα ανατολικά παράλια της Μικράς Ασίας πήγαν Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς και αναμείχθηκαν με άλλους αρχαίους λαούς που ζούσαν εκεί: Πελασγούς, Λέλεγες, Κάρες, Λυδίους και Λυσίους. Άλλοι πήγαν κυρίως στην νότια Ιταλία και Σικελία όπου δημιούργησαν  την «Μεγάλη Ελλάδα». Ρόδιοι από την Λίνδο ίδρυσαν την Γέλα στην Σικελία. Αυτά διδάσκουν ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα και η ιστορία.

DNA

Αναζητώντας τις μακρινές γενεαλογικές ρίζες των Δωδεκανησίων χρησιμοποίησα το DNA. Εντόπισα περίπου 1800 που οι παππούδες και γιαγιάδες τους γεννήθηκαν στα Δωδεκάνησα, με τα ακόλουθα αποτελέσματα: Το 30% της καταγωγής τους προέρχεται από τους Έλληνες Δωριείς και Μυκηναίους που ήλθαν στα νησιά μας από την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και αυτοί που πήγαν στην Νότια Ιταλία και Σικελία. Άλλο 5% της καταγωγής τους προέρχεται από μη Έλληνες νότιους Ευρωπαίους.

Από Μικρασιάτες, απογόνους λαών που προϋπήρχαν και ανακατεύθηκαν με Έλληνες Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς προέρχεται το 22%. Ένα άλλο 18% έχει την ίδια καταγωγή με τους Κυπρίους, ανεξάρτητα του σημερινού τους θρησκεύματος, που φανερώνει ότι οι Δωδεκανήσιοι και οι Κύπριοι ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή. Το 9% του DNA των Δωδεκανησίων προέρχεται από ανθρώπους των οποίων οι απόγονοι ζουν στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή και 3% από Φραγκολεβαντίνους που ήλθαν από την Δυτική Ευρώπη και εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή.

Το 6% του DNA προέρχεται από ανθρώπους που οι απόγονοι τους ζουν στο Ιράν και στο Ιράκ, προφανώς απόγονοι Ινδοευρωπαίων. Το 4% προέρχεται από προγόνους σημερινών κατοίκων άλλων Βαλκανικών χωρών. Πρόκειται για  Ινδοευρωπαίους και Δωριείς που κατεβαίνοντας νότια έμειναν εκεί. Επίσης το 2% του DNA προέρχεται από ανθρώπους που οι απόγονοι τους ζουν στον Καύκασο, όπου βρίσκονται οι ρίζες των Ινδοευρωπαίων. Το 0.5% του DNA είναι καταγωγής ανθρώπων που πήγαν στην Ανατολική Ασία και κλείνει με 0.5% καταγωγής από τους Neanderthals.

Εκπλήξεις

Πριν από μερικές μέρες πήραν email από άγνωστη μου που με ενημέρωνε ότι, αξιοποιώντας πληροφορίες που παρέχει το DNA,  είμαστε συγγενείς και ήθελε να μάθει για την καταγωγή της, από την μεριά του πατέρα της που γεννήθηκε στο Brooklyn και υιοθετήθηκε.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχει το DNA, διεπίστωσα ότι μεταξύ των κοινών μας συγγενών, αυτή είχε στενότερη συγγένεια με τους απογόνους του Γιάννη απ’ ότι εγώ, απόγονος του προπάππου Νικόλα και αδελφού του Γιάννη. Έτσι συμπέρανα ότι ο πατέρας ήταν εγγονός του Γιάννη, αλλά ποιος ήταν ο πατέρας του;

Ερευνώντας σχετικά αρχεία βρήκα τον εγγονό του Γιάννη που εκείνη την εποχή μετανάστευσε στην Αμερική και κατοικούσε στο Brooklyn. Μαζί με τις πληροφορίες για τον πάππου της, της  έστειλα και το γενεαλογικό δέντρο του κοινού μας προγόνου, προ-προπάππου μου Αλέξη, που περιλαμβάνει περισσότερους από 2000 απογόνους του.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.