Στιγμιότυπο από την απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Jeanne Shaheen. Στην πρώτη σειρά, πρώτος από αριστερά ο Νικόλαος Μιχαλιός ο οποίος θα τιμηθεί με το 40ό Ομήρειο Βραβείο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η γενική συνέλευση της Χιακής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια ενέκρινε τη δράση του απερχόμενου συμβουλίου και στην κυριολεξία ανανέωσε το εκτελεστικό συμβούλιο.

Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Ιωάννης Μ. Κοντολιός, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Παντελάρος, εκτελεστικός γραμματέας ο Γιώργος Αλμυρούδης ο νεότερος,  γενικός γραμματέας ο Τζον Μετεκίδης, ταμίας ο Γιώργος Ντούλος και βοηθός ταμίας ο Νικόλαος Πουλής, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου επιλέγονται ένας από κάθε σωματείο μέλος της Ομοσπονδίας.

Το ήμισυ των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου είναι νέοι επαγγελματίες, οι οποίοι ως επί το πλείστων μεγάλωσαν στους κόλπους των Χιακών Σωματείων και, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Ιωάννης Μ. Κοντολιός, έχουν οράματα και ιδέες και μπορεί να προσφέρουν τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια αναζωογόνησης της Ομοσπονδίας, την οποία έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

Γενική άποψη της μεγάλης αίθουσας του Χιώτικου Σπιτιού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα συγκροτηθούν και οι επιτροπές της Ομοσπονδίας οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική, εκπαιδευτική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της Ομοσπονδίας.

Η εκλογή της νέας ηγεσίας γίνεται σε μια από τις πιο κρίσιμες εποχές για την Χιακή Ομοσπονδία, αφ’ ενός μεν διότι εφέτος γιορτάζει την 45η επέτειο της ιδρύσεώς της, αφ’ ετέρου δε διότι τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου θα παραθέσουν το Ομήρειο Βραβείο στο ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Νικόλαο Μιχαλιό.

«Η απόφαση του συμβουλίου για τη βράβευση του επιχειρηματία, του ευπατρίδη, του εξαίρετου οικογενειάρχη και του μεγάλου αγωνιστή για τα εθνικά μας θέματα Νικολάου Μιχαλιού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αφ’ ενός μεν λόγω της πολυσχιδούς προσφοράς, αφ’ ετέρου δε λόγω του ότι ήταν πρωταγωνιστής για μισό περίπου αιώνα σε όλα τα δρώμενα της Χιώτικης παροικίας και κατ΄ επέκταση της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Ο Νικόλαος Μιχαλιός είναι Άρχων με όλη τη σημασία της λέξεως», επεσήμανε ο κ. Κοντολιός.

Το φετινό βραβείο είναι το 40ό και η επιτροπή του Ομήρειου και κατ’ επέκταση το εκτελεστικό συμβούλιο έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη. Η απονομή του θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου 2019 και έχουν προσκληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος –Βαντέτ, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης , αντίστοιχα, οι ομογενείς πολιτικοί, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών.

Παράλληλα αναμένεται να παραστούν και οι ομογενείς και φιλέλληνες που έχουν βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν.

Το 2019 είναι μια από ολίγες χρονιές που η Χιακή Ομοσπονδία απονέμει δύο βραβεία το ίδιο έτος. Το 39ο βραβείο όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις απονεμήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2019 στην φιλελληνίδα γερουσιαστή του New Hampshire, κ. Jeanne Shaheen και η εκδήλωση και το αναμνηστικό λεύκωμα ήταν επιτυχημένα.

Το Ομήρειο Βραβείο καθιερώθηκε από τη Χιακή Ομοσπονδία το 1977 και απονέμεται κάθε χρόνο σε εξέχουσες προσωπικότητες από διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων και σε φιλανθρώπους.

Ως σύμβολο ελευθερίας, το Ομήρειο Βραβείο τιμά αυτούς που έχουν διακριθεί για τις δημοκρατικές τους ιδέες και την πίστη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως σύμβολο φιλίας, ο θεσμός τιμά τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μεταξύ των τιμωμένων συμπεριλαμβάνονται, ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε, ομογενείς και φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ, η Αθηνά Τσόκου – Κρομμύδα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Ομογένειας και της Αμερικής.

Η Χιακή Ομοσπονδία, εκπροσωπεί τις οργανώσεις των Χιωτών στην ευρύτερη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Από το 1974 που ιδρύθηκε έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο και συνεχίζει με την προσφορά ποικίλων προγραμμάτων στα μέλη της αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.