ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με αφορμή μια όχι και τόσο πρόσφατη μικρή αγγελία (Οκτώβριος 2020 – δες σχετικό «λίνκ» στο τέλος του παρόντος κειμένου) με την οποία το γραφείο του Εμπορικού Ακόλουθου (που ειρίσθω εν παρόδω μετονομάστηκε σε «Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων» και στεγάζεται στην ίδια διεύθυνση με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη), ζητούσε άτομο για να υποστηρίξει την αποστολή του, είχα σημειώσει κάποιες σκέψεις τις οποίες σήμερα ανασύρω με σκοπό να αναδείξω ένα μείζον ζήτημα σαν καταναλωτής.

Ποιο είναι αυτό;

Λοιπόν, δεν ξέρω που ψωνίζετε εσείς, αλλά εγώ έχω επισκεφθεί πολλές φορές πολλά σούπερ μάρκετ στη ΝΥ, (συμπεριλαμβανομένου και του Λόνγκ Αϊλαντ) κάποια μεγάλων αλυσίδων (μεταξύ αυτών και ορισμένα ελληνικής ιδιοκτησίας) και κάποια ανεξάρτητα.

Ε, λοιπόν μην αναρωτηθείτε «ποια η σχέση του Φ… με το ρετσινόλαδο;», γιατί στο τέλος, θα σας διαψεύσω.

Δεν γράφω με λατινικούς χαρακτήρες το «φάντης», γιατί υπάρχει εταιρεία εισαγωγής με το όνομα αυτό και θα θεωρηθεί ως διαφήμιση.

Απαραίτητη διευκρίνηση: Η αναφορά των ονομάτων των επιχειρήσεων γίνεται καθαρά για τις ανάγκες του άρθρου.

Υπάρχει σχέση της αποστολής του «Γραφείου του Εμπορικού Ακολούθου» και ενός καταναλωτή Ελληνικών Προϊόντων και μάλιστα μεγάλη.

Η βασιλόπιτα Τερκενλής, η οποία εισαγάγεται από την Θεσσαλονίκη.

Κατ’ αρχή όταν είσαι καταναλωτής μπορείς να προβλέψεις πότε ένα ελληνικό προϊόν μπορεί να συνυπάρξει στα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Άρα, αν ένα εμπορικό γραφείο (συγγνώμη, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) που θέλει να κάνει σωστά την δουλειά του πρέπει να διατηρεί επαφή με το λιανικό εμπόριο.

Αν για παράδειγμα ο επικεφαλής του Γραφείου ψωνίζει στο «Trader Joe’s» θα ξέρει ή θα καταλάβει ότι τα προϊόντα που έχουν επάνω ελληνική ετικέτα φεύγουν… δηλαδή πουλούν.

Με εξαίρεση τα γιαούρτια. Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει εδώ και καιρό σταματήσει να διαθέτει τα προϊόντα της «ΦΑΓΕ».

Στα ράφια της θα βρείτε τα δικά τους μόνο, που φυσικά τα ονομάζουν «Greek». Διαθέτει επίσης στριφτές τυρόπιτες, σπανακο-πιτάκια, γύρο (gyro-στην καθομιλουμένη) και γνήσιο ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν πιστεύω ότι έβαλε το χέρι του κάποιος ακόλουθος.

Η ίδια η εταιρεία, κάνει τις συμφωνίες με τους παραγωγούς.

Ξέρετε ότι από την έναρξη της πανδημίας και μετά και λόγω των μέτρων προστασίας δημιουργήθηκαν ουρές και ειδικά το σ/κ οι ουρές έφταναν μέχρι και  δυο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Αν φυσικά προτιμάτε να περιμένετε στην ουρά και λόγου οικονομίας χρόνου εντός του καταστήματος.

Γιατί μπορείτε φυσικά να επισκεφτείτε κάποιο άλλο σούπερ μάρκετ και να ψωνίσετε ελληνικά γιαούρτια (Greek yogurt) και στο Fairway.

Τα τμήμα των τυροκομικών προϊόντων της Υπεραγοράς “Τιτάν”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

H “μαρκέτα” που, σχεδόν κάθε εβδομάδα, διαθέτει όλα τα γιαούρτια της εταιρείας “Chobani” σε τιμές προσφοράς.

Aνάλογες φυσικά προσφορές κάνουν κι άλλες εταιρείες, όχι όμως τις ίδιες κάθε εβδομάδα.

Στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ δεν θα βρείτε και πάρα πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα (θα βρείτε φυσικά λάδι και ελιές όπως και τυρί φέτα στο κουτί) αλλά εδώ, το αναφέρω για τα «γιαούρτια» όπου οι τιμές του είναι πιο προσιτές, από τα «συνοικιακά» εντός εισαγωγικών μάρκετ.

Είχα ανακαλύψει κι άλλα «σούπερ μάρκετ» στην γειτονιά μου, με ελληνικά προϊόντα και δεν σας κρύβω ότι χάρηκα γιατί στην αρχή της Πανδημίας έπρεπε να περπατήσω αρκετά  μίλια μέσα στο Μανχάταν για να βρω ελληνικό καφέ.

Τώρα σε απόσταση μόλις ενός δεκάλεπτου, βρίσκω και «σοκοφρέτα» και ρύζι ελληνικό της Agrino και γενικά ό,τι θυμίζει μέσα μας Ελλάδα.

Όσοι φυσικά κατοικούν στην Αστόρια δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Πετάγονται μέχρι το «άλφα» ή το «βήτα» γειτονικό ελληνικό μάρκετ και βρίσκουν ό,τι θέλουν.

Μάλιστα αν θέλετε τώρα βρίσκετε και ελληνικές μπίρες καθώς και τσάι «του-βου-νου» ως κρύο ρόφημα.

Προ της Πανδημίας και λόγω της δουλειάς μου βρισκόμουν στην Αστόρια πολύ πιο τακτικά.

Στο παρελθόν, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν η Ομοσπονδία στεγαστεί στα δικά της γραφεία, εργαζόμουν πάνω απο το πρώτο και μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ με ελληνικά προϊόντα, το «Τιτάν»

Είχα λοιπόν άμεση επαφή με ότι καινούργιο εισήγαγε το «Τιτάν».

Από καραμέλες (προτιμούσα αυτές για τον λαιμό τις πράσινες ΜΕΖ και μακαρόνια, μέχρι τα τσουρέκια του και φυσικά πριν λίγους μήνες έφεραν κι αυτά με την σοκολάτα, του «Τερκενλή».

Και νάσου λίγο πριν τις γιορτές το 2021, ήρθαν και οι βασιλόπιτες του ίδιου οίκου.

Θυμήθηκα, όταν πρωτο-είδα τα τσουρέκια στα ράφια με πόσο κόπο κουβαλούσα από την Θεσσαλονίκη (τα έβρισκες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία») για εκλεκτούς φίλους.   

Ερώτημα: «Αν αγαπητοί αναγνώστες δεν έχεις επισκεφτεί μια «ελληνική μαρκέτα» πως θα καταφέρεις να ανταποκριθείς στα καθήκοντα σου ως βοηθός του Εμπορικού Ακόλουθου;» – (…το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων).

Ας υποθέσουμε ότι πας τακτικά. Έχεις επισκεφτεί επίσης ένα κανονικό σούπερ μάρκετ;

Μόλις πατήσω το πόδι σε ένα νέο μάρκετ, ψάχνω να βρω που τοποθετούν τα ελληνικά προϊόντα, είτε πρόκειται για νεκταρίνια, είτε για ζυμαρικά, είτε για καφέδες.

Εδώ μετά από χρόνια αναζητήσεων κατάφερα να βρω «σοκοφρέτα» ΙΟΝ, σε συνοικιακό μάρκετ.

Πως θα ξέρεις αν το Α η το Β προϊόν πουλάει;

Στο «Whole Foods» για παράδειγμα θα βρεις τα dips της φίλης μου της Μαρίας Λόη μαζί  με τα ζυμαρικά Loi.

Αν ψάξεις θα βρεις και την Green Cola, ένα ακόμα ελληνικό προϊόν, με έμφαση στην χρήση του stevia.

Μια εναλλακτική κόλα (όχι μια ακόμα κόλα) που ξεκίνησε στην Ελλάδα την εμπορική του διάθεση και τώρα παράγεται και στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, άνοιξε και στο δυτικό Μανχάταν ένα κατάστημα της γνωστής αλυσίδας «Target».

Εκεί, μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα άλλα δημοφιλή προϊόντα ανακάλυψα και τα ελληνικά ακτινίδια. Που περιέχουν ως γνωστό βιταμίνη C και κάλιο. Που την χρειαζόμαστε ιδιαίτερα σε μια τέτοια πανδημία.

Ξέρετε από πού έρχονται τα ακτινίδια αυτά; Μα από που αλλού; Από την Ελλάδα. Τα της εισαγωγής τα φροντίζει η εταιρεία Trucco.

Μαντεύω ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Όλα τα δωρεάν (μας) τελείωσαν.

Δυστυχώς στην περίοδο της Πανδημίας είχαμε και μια παράπλευρη απώλεια. Τα δωρεάν δείγματα γεύσης τελείωσαν. Εκεί που δοκιμάζαμε κασέρι και ελιές τώρα αναγκαζόμαστε να τα ψωνίζουμε χωρίς δοκιμασία.

Το κασέρι το αναφέρω γιατί υπάρχουν διάφορα είδη και ανάλογα με το που θα ψωνίσεις μπορείς να πάρεις το κατάλληλο. Από παλιά προτιμούσα το κασέρι Τρικάλων.

Μου το σύστησε ο φίλος μου ο Τζίμης, που εργαζόταν για πάνω από δύο δεκαετίες στο «Τιτάν» και μου άρεσε γιατί ήταν μαλακό και διατηρούσε την γεύση του.

Αντίστοιχα,  κάποιοι άλλοι δοκίμαζαν την φέτα και τις διάφορες επιλογές, από περιοχές προέλευσης. 

Αυτά και άλλα με έκαναν να έχω εμπειρίες που κανείς απόφοιτος πανεπιστημίου δεν μπορεί να αποκτήσει αν δεν στρώσει κάτω τον…πισινό του. Αν δεν λιώσει… τις σόλες των παπουτσιών του.

Καλοί οι πίνακες της «Powerpoint», καλές οι εκτιμήσεις και οι εκθέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν την προσωπική επαφή με τον έμπορα, τον εισαγωγέα, τον ιδιοκτήτη της «μαρκέτας».

Κατά τύχη, σε μια κοινωνική συνάντηση, άκουσα ότι ένας ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ συνάντησε επιτέλους τον Εμπορικό Ακόλουθο μετά από 2,5 χρόνια παρουσίας του στη Νέα Υόρκη.

Πρόσφατα επίσης διάβασα ένα άρθρο, το οποίο αναφερόταν σε υπόθεση με τυριά της Ελβετίας, που οι παραγωγοί απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο γνωστό «Zabar’s», διότι εμφάνιζε ως τυρί ονομασίας προέλευσης «Gruyere» από την Ελβετία, ενώ το συγκεκριμένο που είχε προς πώληση, ήταν παρασκευασμένο στην Γερμανία.

Θυμάστε τι συνέβη στο παρελθόν με το κασέρι Βουλγαρίας.

Ε, λοιπόν, εδώ οι νόμοι, ή μάλλον κάποιοι δικαστές, δεν προστατεύουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Όμως ο Εμπορικός ακόλουθος, ο πρώην, ο νυν και ο επόμενος θα μπορούσε να ενημερώσει τους εκάστοτε υπεύθυνους των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ ότι η φέτα είναι προστατευμένο προϊόν και οτιδήποτε άλλο είναι… Fake.

Σκέφτομαι και αναπολώ εν μέσω της Πανδημίας, τα χρόνια που πέρασε από το σημερινό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ο αγαπητός σε όλους Αλέξανδρος Μητρογώγος και η ευγενέστατη συζυγός του Καρίτας.

Τότε που σε κάθε εκδήλωση η συμμετοχή και παρουσία του κ. Μητρογώγου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε ομογενειακής εκδήλωσης.

*Για την δική σας ενημέρωση σας καλώ να διαβάστε επίσης ένα ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό “The Atlantic” (Τεύχος: Ιουλίου-Αυγούστου 2020, με τον τίτλο «Supermarkets are a Miracle».

*Ο σύνδεσμος για τις λεπτομέρειες της αγγελίας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. www.anamniseis.net/prokiriksi-thesis-epistimonikou-synergati-sto-grafeio-oikonomikon-kai-emporikon-ypotheseon-tis-ny/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.