Άκρως διδακτικό το ψηφιακό συμπόσιο των Επιμελητηρίων για την φορολογία αποδήμων και αλλοδαπών στην γενέτειρα

0
130
Ο 'Αθας Ιωάννου, αριστερά και ο Πέτρος Δούκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ‘Ακρως ενδιαφέρον ήταν το ψηφιακό συμπόσιο που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ICC Hellas) το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 και το οποίο το παρακολούθησαν πάνω από 750 εγγεγραμμένοι ομογενείς. Στην ουσία το συμπόσιο το παρακολούθησε πολλαπλάσιος αριθμός ακροατών, καθώς μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Αναμνήσεων και όχι μόνο.

Το συμπόσιο είχε ως θέμα τα φορολογικά κίνητρα  «Greek Tax Incentives: A Guide to Tax Laws Affecting Non-Residents» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και διήρκησε πάνω από τρεις ώρες.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση του συμποσίου ανέλαβε και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής η κ. Ευτυχία Πυλαρινού – Piper, αντιπρόεδρος του ομίλου «Red Apple Group» και στέλεχος του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, η οποία απέσπασε τα ευμενή σχόλια των εισηγητών και των ακροατών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Η άρτια επιλογή των εισηγητών και η παρέμβαση του ιδίου υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα παρείχε την δυνατότητα στο ακροατήριο να αποκτήσει σφαιρική εικόνα για την φορολογία αλλοδαπών – συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών – που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, την διαδικασία ένταξης στα ειδικά καθεστώτα από την ελληνική Εφορία, για τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, την αποφυγή της διπλής φορολογίας καθώς επίσης και για την θεαματική πρόοδο που συντελέστηκε τα δύο τελευταία χρόνια στην γενέτειρα για την ψηφιοποίηση των υηρεσιών και των συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο και την μείωση της γραφειοκρατίας.

To συμπόσιο ξεκίνησε με τις εισαγωγικές ομιλίες του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άθα Ιωάννου και του προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση για την συνεργασία των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο με την διοργάνωση της πρώτης διαδικτυακής εκδήλωσης «για το Χόλιγουντ στην Ελλάδα» και την μετατροπή της Ελλάδας σε πυλώνα της βιομηχανίας του θεάματος.  

Ακολούθησαν μηνύματα από την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβειρα της Ελλάδας στις Η.Π.Α. και από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι παρουσίασαν τα φορολογικά κίνητρα που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με την αλλαγή φορολογικής έδρας για φυσικά πρόσωπα, που δεν είναι σήμερα κάτοικοι Ελλάδος (Non Dom).

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Τα πάνελ του συμποσίου είχαν ως ομιλητές σημαντικούς λογιστές, δικηγόρους και τραπεζίτες, που απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του κοινού. Τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του HACC. Το συμπόσιο στο σύνολό του βιντεοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του HACC.

Ομιλητές του συμποσίου ήταν οι Μαρίνα Αλλαμανή, Tax partner, Zepos Yannopoulos Law firm, Γιώργος Φιλιόπουλος, CEO Enterprise Greece, Dr. Chris Holidis, President of C & J Global Consultants LLC, Former IRS Examiner, US Tax preparer, Αθηνά Καλύβα, Secretary General for Tax Policy and Public Property at Greek Ministry of Finance, Γιώργος Κορμάς, Executive General Manager, Group Chief Real Estate of Piraeus Bank Group and CEO of Piraeus Real Estate S.A., Ασπασία Μάλλιου, Partner, Potamitis-Vekris Law Firm, Νάνσυ Παπαϊωάννου, πρόεδρος της «Atlantic Bank Division of NYCB, Advisory Chair HACC¨, Γεωργία Σταματέλου, Partner, Head of Tax and Legal – KPMG in Greece, Ανέζα Σταύρου, Director, Tax KPMG in Greece.

Συντονιστές του Συμποσίου ήταν οι Κατερίνα Σαββαίδου, Associate Professor at Aristotle University, Jean Monnet Chair holder, Former Secretary General of Public Revenue, Ευτυχία Πυλαρινού-Piper, Senior VP, Red Apple Group, HACC Executive Board Member, Event Chair, Γιώργος Πιπεργιάς, Digital Events Coordinator, HACC-ICC Hellas.

Η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου πλαισιωνόταν από τους Ευτυχία Πυλαρινού-Piper (Committee Chair), Αλεξάνδρα Σπύρου-Μητσάκης (Executive Director HACC), Νάνσυ Παπαιωάννου, Αντώνης Κοντομίχαλος και Γιώργος Πιπεργιάς.

Χορηγοί ήταν οι , KPMG Greece, Atlantic Bank, MacArthur Capital, Clay Maitland, Constantine DB, Red Apple Group, NYMAR (New York Maritime Inc.).

Για περισσότερες πληροφορίες: info@hellenicamerican.cc / iccgr@otenet.gr / www.iccwbo.gr, www.hellenicamerican.cc

Η συνονίστρια Ευτυχία Πυλαρινού – Piper. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η εισήγηση της Γεωργίας Σταματέλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η Κατερίνα Σαββαϊδου, αριστερά, και η Αθηνά Καλύβα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Ο Dr. Chris Holidis. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Ο Γιώργος Κορμάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η εισήγηση του Γιώργου Φιλιόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της Enterprise Greece. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η Μαρία Αλλαμανή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Πάνω ο Γιώργος Πιπεργιάς και η Νάνσυ Παπαϊωάννου, ενώ κάτω η Ανέζα Σταύρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.