ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Άγριες φωνές έχουν υψωθεί εναντίον κληρικών και λαϊκών, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η συμμετοχή ή η ευθύνη εκάστου», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιό του για την εορτή του Αγίου Νικολάου.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ιερείς και οι επίσκοποι είναι υποχρεωμένοι να βρουν χρήματα για την αποπεράτωση του Προσκυνήματος. Οι κληρικοί, όμως, δεν έχουν εκπαιδευθεί για να εκτελούν χρέη ερανιστών ή τραπεζιτών. Η προσοχή τους οφείλει να είναι στραμμένη προς την προσευχή και διακονία του λόγου του Θεού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθυμίζοντας ότι διά της προσευχής του Αγίου Νικολάου «θα μπορέσει να αναστήσει και αποπερατώσει το έργο μας του Ελληνορθοδόξου Ναού Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Προσκυνήματος».

Η εγκύκλιος δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν τον αγιασμό που θα τελέσει το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο οποίος θα αποτελέσει το προοίμιο της ενάρξεως των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με την έναρξη των εργασιών ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι προς το παρόν μια ημερομηνία είναι βέβαιη.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

«Είναι η 11 Σεπτεμβρίου 2021 που έχει οριστεί ως ορόσημο για την ολοκλήρωση του έργου και την τέλεση των θυρανοιξιών του εθνικού προσκυνήματος», πρόσθεσε.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του κ. Ελπιδοφόρου προς τους Αρχιερείς, Ιερείς, Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει ως εξής:

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Το όνομα του Αγίου Νικολάου φέρνει χαρά στους ανθρώπους ανά τον κόσμο, και είναι σχεδόν συνώνυμο της αγάπης και της γενναιοδωρίας. Ακόμη περισσότερο, το όνομά του εμπνέει σεβασμό και προκαλεί αγαλλίαση ανάμεσα σε Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι γνωρίζουν τα θαυματουργά έργα του Θεού, τα οποία έγιναν διά του δούλου Του Νικολάου. Με την δύναμη του Χριστού, ο Άγιος Νικόλαος πολέμησε την αδικία, ανέστησε νεκρούς, θεράπευσε αρρώστους, και κάλυψε τις ανάγκες του ποιμνίου του. Γι’ αυτά τα θαυμαστά έργα του νιώθουμε όλοι μας αγαλλίαση στις ψυχές μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

 Όμως, σε σχέση με το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο, η μνεία του Αγίου Νικολάου προκαλεί διαφορετικά αισθήματα. Ένα όνομα το οποίο θα έπρεπε συνειρμικά να συνδέεται με την αγιότητα, την ειρήνη και την προσευχή, συνδέεται με το χρέος, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση. Άγριες φωνές έχουν υψωθεί εναντίον κληρικών και λαικών, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συμμετοχή ή η ευθύνη εκάστου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ιερείς και οι επίσκοποι είναι υποχρεωμένοι να βρούν χρήματα για την αποπεράτωση του Προσκυνήματος. Οι κληρικοί, όμως, δεν έχουν εκπαιδευθεί για να εκτελούν χρέη ερανιστών ή τραπεζιτών. Η προσοχή τους οφείλει να είναι στραμμένη προς την προσευχή και διακονία του λόγου του Θεού (Πράξεις 6:4).

Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε με ενεργό τρόπο την βοήθεια του αγίου προστάτη του Προσκυνήματος. Ίσως, αυτό που εμείς αποτύχαμε να πράξουμε επί της γης, μας βοηθήσει εκείνος να το επιτύχουμε εξ ουρανού. Ο Χριστός έδωσε στον Άγιο Νικόλαο τη δύναμη να επανορθώνει την αδικία και να καλύπτει ανάγκες πνευματικές, ιατρικές ή οικονομικές. Διά των πρεσβειών του ανέστησε νεκρό ναυτικό. Είναι βέβαιο ότι διά της προσευχής του θα μπορέσει να αναστήσει και αποπερατώσει το έργο μας του Ελληνορθοδόξου Ναού Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Προσκυνήματος.

Ζητώ, λοιπόν, από κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής μας να κάνει Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο την ημέρα της μνήμης του. Ας ζητήσουμε τη βοήθεια του Θαυματουργού των Μύρων, ζητώντας του να μας δείξει τη δύναμη του Θεού και να μας προσφέρει αυτό που μας λείπει, μέχρις ότου ο ναός που φέρει το όνομά του ολοκληρωθεί και επαναλειτουργήσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Με μία καρδιά και μία φωνή, ας ψάλλουμε όλοι μαζί:

Της Εκκλησίας τα άνθη, περιιπτάμενος, ως νεοττός της άνω καλιάς των

Αγγέλων, Νικόλαε τρισμάκαρ, κράζεις αεί, προς τον Θεόν υπέρ πάντων

ημών, των εν ανάγκαις κινδύνων και πειρασμών, και λυτρούσαι ταίς

πρεσβείαις σου.  (1ο Στιχηρόν Εγκωμίων Δεκεμβρίου 6)

Είθε το όνομα του Αγίου Νικολάου να γίνει και πάλι συνώνυμο της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της δόξας του Θεού για πάντα. Είθε ο Κύριος να χαρίζει πολλά έτη στους εορτάζοντες με αυτό τον λαμπρό εορτασμό, και σε όλους εμάς.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη, † ο Αμερικής Ελπιδοφόρος.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.