ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περισσότερες ομογενειακές και ελληνικές εταιρείες αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων (Summer Fancy Food Show 2019), η οποία θα διοργανωθεί από τις 23 Ιουνίου μέχρι και την 25 Ιουνίου στο Javits Center  στο Μανχάταν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη που διοργανώνεται στην Βόρεια Αμερική και την πιο σημαντική, καθώς παρέχει την δυνατότητα σε τρεις περίπου χιλιάδες εταιρείες από περισσότερες από 55 χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και της Κύπρου να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους τα οποία αγγίζουν τις διακόσιες περίπου χιλιάδες.

Η φετινή έκθεση έχει ως κεντρική χορηγό τη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στην εν λόγω έκθεση συμμετέχουν μόνο έμποροι και η οργανώτρια εταιρεία «Specialty Food Association» εκτιμά ότι θα την επισκεφθούν πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες έμποροι από την Αμερική και όλον τον κόσμο.

Η εν λόγω έκθεση, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Optima Foods» Κώστα Μάστορας είναι μια παγκόσμια γιορτή στην οποία τα ελληνικά προϊόντα έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση.

Ο Κώστας Μάστορας και οι συναργάτες του στο περίπτερο της Optima Foods στη διεθνή έκθεση τροφίμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Οι ομογενειακές εισαγωγικές εταιρείες θα δώσουν για μια ακόμη χρονιά το δυναμικό τους παρών και παρουσιάσουν πλειάδα νέων προϊόντων, περισσότερα βιολογικά προϊόντα και περισσότερα Προϊόντα Πιστοποιημένης Προελεύσεως», πρόσθεσε ο κ. Μάστορας.

Ο διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Μιχαηλίδης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα στην εν λόγω έκθεση προβάλλονται με τέσσερις μορφές.

Η πρώτη μέσω του εθνικού περίπτερου και της εταιρείας Enterprise Greece SA, δεύτερη μέσω της εταιρείας «Great Trade Exhibitions & Exports – Consulting P.C.» με έδρα την Αθήνα, η δεύτερη μέσω των ομογενειακών εταιρειών που ασχολούνται με την εισαγωγή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και μέσω των γευσιγνωσιών που θα διοργανωθούν και τις τρεις ημέρες στο River Pavilion

Ομογενειακές εταιρείες

Σε πρώτο πλάνο ο Ιάσων Λουμίδης και ο Βλάσης Αναστασίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η έρευνα για την κατάρτιση του οδηγού των ομογενειακών εταιρειών ήταν χρονοβόρα και δύσκολη διότι χρειάστηκε να μελετήσουμε προσεκτικά τον κατάλογο των εκθετών ξεφυλλίζοντας προσεκτικά τις 57 σελίδες του και να επισκεφθούμε περισσότερες από τριακόσιες ιστοσελίδες για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Υπήρχαν πλείστες περιπτώσεις που ενώ το όνομα της εταιρείας φαινόταν ελληνικό και δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας στην πράξη η εταιρεία ήταν τουρκική, ιταλική, είτε και Αιγυπτιακή.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν δύσκολο να εντοπίσεις εάν οι εταιρείες με τα ελληνικά ονόματα ανήκουν σε Ελληνες που ζουν σ΄ αυτές τις χώρες, διότι οι πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία είτε δεν υπάρχουν, είτε παρέχονται με το σταγονόμετρο.

Το περίπτερο της εταιρείας “Κρίνος”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το ήμισυ περίπου των ομογενειακών εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση ασχολούνται με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, είτε παράγουν ελληνικά προϊόντα στις δικές τους εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, ενώ το έτερο ήμισυ έχουν βιομηχανική παραγωγή κουφέτων, σοκολάτα, ποτών, σάλτσας και άλλων τροφίμων.

 Παραθέτουμε τις ομογενειακές εταιρείες που συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα στην Διεθνή Εκθεση “Summer Fancy Food Show 2015”.

Η εταιρεία «Krinos Foods Inc.» μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής, τυποποίησης και παραγωγής ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ και στον Καναδά θα εκθέσει τα προϊόντα της στο περίπτερο #1460 μαζί την εταιρεία Santa Barbara Olive Co. Η εταιρεία «Κρίνος» προ τριών ετών εγκαινίασε τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μπονξ, οι οποίες ήταν και παραμένουν οι πιο προηγμένες στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1958, από τον Ιωάννη Μοσκαχλαϊδη από την Αμφισσα, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες  χρόνια τα ηνία τα έχει παραλάβει ο γιος του Ερικ Μοσκαχλαϊδης. Διαθέτει στην αγορά χίλια περίπου διαφορετικά είδη. Η εταιρεία πέραν της Νέας Υόρκης διαθέτει αποθήκες στην Ατλάντα, στο Σικάγο, στην Καλιφόρνια καθώς επίσης και στο Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ του Καναδά, από όπου γίνεται η διανομή των προϊόντων της.

Το περίπτερο της Kontos Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η «Fantis Foods», μια από τις αρχαιότερες και μακροβιότερες εισαγωγικές εταιρείες ελληνικών προϊόντων στη Νέα Υόρκη θα εκθέσει τα προϊόντα της στο περίπτερο υπ’ αριθμόν #2267. Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1915 από τον Αργύριο Φάντη ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν και γι αυτό το όνομα του Ημερήσιου Σχολείου φέρει το όνομά του. Η εταιρεία αρχικά είχε την έδρα της στην περιοχή Τραμπέικα στο Μανχάταν, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει την έδρα της στην διεύθυνση 60 Triangle Blvd Carlstadt, NJ και διατηρεί τα δικά της κέντρα διανομής στο Σικάγο, στην Φλόριδα και στην Καλιφόρνια.  Εισάγει ευρεία γκάμα ελληνικών τροφίμων και ποτών με 14 διαφορετικές επωνυμίες (brand) μεταξύ των οποίων και Fantis.

H εταιρία «Kontos Foods» με έδρα το Πάτερσον της Νέας Ιερσέης θα εκθέσει τα προϊόντα της στο περίπτερο  # 966. Η εταιρεία ιδρύθηκε προ έξι δεκαετιών από τον Ευριπίδη Κόντο και τα ηνία πλέον έχουν περάσει στον γιο του Στήβ. Η εταιρεία έχει υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής πίτας και φύλλου, σπανακόπιτας, τυρόπιτας, μπακλαβά και άλλα, ενώ παράλληλα εισάγει ελληνικά προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το περίπτερο της Fantis Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η εταιρεία «Optima Foods Inc» με πρόεδρο τον Κώστα Μάστορα και έδρα το Deer Park της Νέας Υόρκης συμμετέχει με δικό της περίπτερο με υπ’ αριθμό #5974.  H «Optima Foods Inc» ιδρύθηκε το 1982 με την αρχική επωνυμία “Titan Foods Imports Inc» και ειδικεύεται στην εισαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην διανομή στην Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Τα προϊόντα της διατίθενται και στην Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Τιτάν» με έδρα την Αστόρια, η οποία ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, στα ελληνικά καταστήματα, καθώς επίσης και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε όλη την επικράτεια. .

Η εταιρεία  «Loumidis Foods Inc» με έδρα το Λίντενχερστ της Νέας Ιερσέης, η οποία ασχολείται με την εισαγωγή επώνυμων ελληνικών προϊόντων και την διάθεσή τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα έχει και εφέτος το δικό της περίπτερο υπ’ αριθμόν 1156. Η εταιρεία ανήκει στον Σωτήρη Λουμίδη πρόεδρο του ομώνυμου ομίλου που ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Η εταιρεία «Ariston Specialties» θα εκθέσει τα προϊόντα της,  ελαιόλαδο, αρωματικά ελαιόλαδα, πετιμέζι, μέλι, σταφίδα, μαρμελάδα σύκο, βαλσάμικο, βαλσάμικο με ρόδι, βαλσάμικο με σύκο και σαπούνι από ελαιόλαδο στο περίπτερο # 5410.  

Το Κυπριακό περίπτερο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η σοκολατοποιία «SUPREME CHOCOLATIER, LLC.» με έδρα το Στάτεν Αϊλαντ θα εκθέσει τα προϊόντα της  στο περίπτερο # 1736. Η σοκολατοποιία “Supreme Chocolatier” έχει την έδρα της  στην διεύθυνση 501 South Ave,  στο Μπλούμφιλντ του Στάτεν Αϊλαντ και είναι μια από τις πιο υπερσύχρονες που υπάρχουν όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε όλον τον κόσμο, διότι τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα. Η σοκολατοποιία ιδρύθηκε από τον αείμνηστο ομογενή  Γεώργιο Κατσώρη προ έξι ετών γιόρτασε την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς και  βραβεύτηκε από τις δημοτικές αρχές.

Η αλλαντοποιία «Olympia Provisions» με έδρα το Πόρτλαντ του Ορεγκον συμμετέχει με το δικό της περίπτερο υπ’ αριθμόν #670 και ανήκει στα αδέλφια Ηλία Κάιρο και Μισέλ Κάιρο, οι οποίοι είναι πρώτης γενιάς μετανάστες και μεγάλωσαν σε μια οικογένεια που παρήγαγε αλλαντικά στο σπίτι τους.

Η διακεκριμένη σεφ και συγγραφέας Μαρία Λόη συμμετέχει με τα δικά της ομώνυμα προϊόντα στο περίπτερο 5355

Η εισαγωγική εταιρεία «Τhe Poseidon Group», η οποία προ τριών ετών έχει βραβευτεί για το αγνό παρθένο ελαιόλαδο «Ευλογία» και το μέλι θα εκθέσει τα προϊόντα της στο 1315632.

Το περίπτερο της Ελλάδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η εταιρεία Mediterranean Gyro Products θα εκθέσει τα προϊόντα πίτας που παράγει στην Αμερική και τα εισαγόμενα προϊόντα στο περίπτερο #2480.

Η εταιρεία Epiros USA – θυγατρική της ομώνυμης γαλακτοβιομηχανίας θα παρουσιάσει τα τυροκομικά της προϊόντα στο περίπτερο #658

Ελληνικό περίπτερο

Το ελληνικό περίπτερο εφέτος βρίσκεται στον τρίτο όροφο και εκπροσωπούνται εκατό περίπου διαφορετικές εταιρείες. Την ευθύνη της διοργάνωσης του περιπτέρου την έχει αναλάβει  για μια ακόμη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε «Enterprise Greece» (www.enterprisegreece.gov.gr).

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.