ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ηγέτες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, οι ιερείς, η διευθύντρια και οι μαθητές του Λυκείου το μεσημέρι της Πέμπτης, 11 Μαρτίου 2021 υποδέχτηκαν θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και παρακολούθησαν με συγκίνηση τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών και την τοποθέτηση του ακρογωνιαίου λίθου του νέου κοινοτικού κτιρίου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Πρόκειται για το εξαώροφο κτίριο το οποίο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο της κοινότητας επί της 31ης Οδού που βρίσκεται απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό και στο οποίο θα δημιουργηθεί το κοινοτικό κέντρο και γραφεία της κοινότητας στο υπόγειο και στο ισόγειο, ενώ οι πέντε επάνω όροφοι θα λειτουργήσουν ως διαμερίσματα.

Πρόκειται για δέκα συνολικά διαμερίσματα τα οποία θα καταστήσουν το κτίριο αυτοσυντήρητο και μετά την αποπληρωμή του δανείου θα παρέχουν ένα επί πλέον εισόδημα στην κοινότητα.

Η τελετή θεμελίωσης του εν λόγω κτιρίου έλαβε χώρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Δημητρίου 2017) προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημήτριου, αλλά η ανέγερση του έργου καθυστέρησε λόγω προβλημάτων που είχαν ανακύψει.

Το νέο κοινοτικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Αναστάσιο Χρυσανθόπουλο κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και συγκρότησε πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Ιορδάνη  Κοκκόρη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ανδρέα Λάτο, Κώστα Λαμπρόπουλου και Μαρία Μάρκου, η οποία θα αναλάβει την διενέργεια εράνου για την εξασφάλιση των πόρων που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου.

Η επιτροπή, όπως επεσήμαναν στις «Αναμνήσεις» ο Ανδρέας Λάτος και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την διενέργεια του εράνου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαφάνεια και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη των ομογενών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μ ια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς, τα στελέχη της κοινότητας και τους μαθητές του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στον αγιασμό παρέστησαν ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, οι ιερείς π. Νικόλαος Πάρος, π. Δημήτριος Μπαλίδης, π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο νέος πρόεδρος Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Ανδριώτης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ, η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου και Μπέτσυ Σιδέρη, αντίστοιχα, ο ευεργέτης και συνάμα εργολάβος του έργου Νίκος Γαβαλάς, οι πρώην πρόεδροι Χάρης Κάλας, Κυριάκος Σιδέρης  και Εμμανουήλ Δρίτσας, καθώς επίσης και τα μέλη της ερανικής επιτροπής  Ιορδάνης Κοκκόρης, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Λάτος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το δημιουργικό έργο που επιτελείται στον Άγιο Δημήτριο και στις επιτυχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την παράδοση της σκυτάλης στις νεότερης γενιά.  

Εκτενή αναφορά έκανε και στα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπει η ανέγερση και η δημιουργία.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες για την ανέγερση του κοινοτικού κτιρίου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπει κανείς το έργο το οποίο άρχισε και για το οποίο έδωσες τη ζωή σου και έκανες θυσίες, να πηγαίνει καλά. Και είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά» επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος καθώς τοποθετούσε τον ακρογωνιαίο λίθο.

Κατά την διάρκεια της τελετής έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού που θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο που σχεδιαζόταν επί πολλά χρόνια και χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια».

«Η οικοδόμηση του νέου κτιρίου μας σηματοδοτεί ένα ορόσημο ανανέωσης, μια νέα πορεία που ξεκινάει η κοινότητά μας. Η έναρξη του εγχειρήματος αυτού μας προσφέρει συλλογικά την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε καινούργιες συνεργασίες που με τη σειρά τους οδηγούν σε νέες προοπτικές. Απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η δράση», επεσήμανε ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Εμμανουήλ Δρίτσας, Φώτιος Παπαμιχαήλ, π. Δημήτριος Μπαλίδης, π. Νικόλαος Πάρος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην ανανέωση της ηγεσίας της κοινότητας και τόνισε ότι τώρα πλέον πνέουν ούριοι άνεμοι, άνεμοι δημιουργίας.

Ο π. Νεκτάριος έκανε ειδική μνεία στον επιχειρηματικό όμιλο «Alma» που, ανέλαβε την χρηματοδότηση του έργου και στον εργολάβο Νίκο Γαβαλά, λέγοντας ότι «η κοινότητα του χρωστάει μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί σε κάθε έργο είναι ο πρώτος που συνεισφέρει ταπεινά και αθόρυβα, και χρήματα και εργασία».

Ο κ. Γαβαλάς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων Σχοινούσα και Δονούσα και συνάμα ευεργέτης της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και πολλών ευαγών ιδρυμάτων στην ομογένεια και στην Αμοργό.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Λάτος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Φώτιος Παπαμιχαήλ, Νίκος Ανδριώτης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και Νίκος Γαβαλάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προ τεσσάρων ετών ανέλαβε την εκ θεμελίων ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου. Ευεργέτης του έργου ήταν ο Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος το Πάσχα του 2017  δώρισε ένα εκατομμύρια δολάρια και το καλοκαίρι του 2017 δεν πήγε ως συνήθως διακοπές στην αγαπημένη του Νίσυρο, αλλά παρέμεινε στην Αστόρια και μαζί με τον Νίκο Γαβαλά επέβλεπαν την πορεία των εργασιών και σε λιγότερους από τρεις μήνες κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο.

Η ανάληψη της εργολαβίας από τον Νίκο Γαβαλά έχει ήδη προκαλέσει τον ενθουσιασμό των ομογενών της Αστόριας και αποτελεί εγγύηση και για το έργο της ερανικής επιτροπής.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε πως στο
  αγκωνάρι που θεμελιώθηκε , θα θαφτεί
  το παρελθόν της κοινότητας που κατασπατάλησε
  τους πόρους της ομογένειας και σκόρπισε την
  ΔΙΧΟΝΟΙΑ η οποία ταλαιπωρεί την ίδια την
  κοινότητα και την ομογένεια.
  Να θαφτεί λοιπόν η διχόνοια…..( ένας που
  στέκεται πάνω από τον λάκο είναι έτοιμος
  να πέσει μέσα ….) και να χτιστεί η Ελπίδα
  που θα ξαναφέρει την ΟΜΟΝΟΙΑ , την ΑΓΑΠΗ
  και την ΠΡΟΟΔΟ στην Σπουδαία αυτή κοινότητα
  και να ζήσουμε ξανά δόξες και στιγμές όπως
  εκείνα τα παλιά χρόνια που οι φτωχοί τότε
  Μετανάστες παρά τις οικονομικές δυσκολίες
  προσέφεραν την ψυχή τους για να χτιστούν
  και να προοδεύσουν τα κάστρα του Ελληνισμού
  και της Ορθοδοξίας που στη συνέχεια έγιναν
  οίκοι εκμετάλλευσης , οίκοι εμπορίου……

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.