ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν της Νέας Υόρκης κατάφερε να επαναλειτουργήσει το Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο ξεκινώντας από τα παιδιά δύο και τριών ετών με την προοπτική κάθε χρόνο να προστίθενται τάξεις ανάλογα με την ζήτηση.

Το πρωί της Δευτέρας, 17ης Οκτωβρίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε τον αγιασμό της έναρξης του νέου σχολικού έτους και μαζί με τους μαθητές, τις δασκάλες και τους ηγέτες της κοινότητας έκοψαν και την κορδέλα των εγκαινίων.

Η εν λόγω κοινότητα διατηρούσε το Ημερήσιο Σχολείο, το οποίο έκλεισε προ τεσσάρων ετών λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού μαθητών. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά – τουλάχιστον για τα δεδομένα των τελευταίων πέντε δεκαετιών που επαναλειτουργεί στον ίδιο χώρο ένα Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος προ ενός έτους είχε θέσει επί τάπητος την ιδέα της επαναλειτουργίας του Ημερήσιου Σχολείου και τον περασμένο μήνα άνοιξε με δύο τάξεις των δύο και των τριών ετών. Το σχολείο ονομάζεται «Holy Cross Star Academy Where Every Child Shines», έχει ως διευθύντρια την κ. Cathy Helfrich και εφέτος θα λειτουργεί με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης. Του χρόνου – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα λειτουργήσει το προνηπιαγωγείο για παιδιά των 4 ετών, το οποίο θα λειτουργεί με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας. .

Στην τελετή παρέστησαν οι ευεργέτες της κοινότητας Βασίλειος και Αθανασία Καρτσώνη, ο πρόεδρος της κοινότητας, Δημήτρης Αντωνάκης, ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αναστασίου, ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, π. Χρυσόστομος Πάνος, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, Χριστίνα Μακρίδου και άλλοι εκπρόσωποι της κοινότητας.

Αμέσως μετά τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους παρισταμένους και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι «στο εξής δεν θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν σχολεία».

Το νέο σχολικό έτος 2022-2023 στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια επαναλειτούργησαν δύο σχολεία. Το πρώτο επαναλειτούργησε στην κοινότητα των Αγίων Κωσνταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς και είναι Απογευματινό, ενώ το «Holy Cross Star Academy» είναι το μοναδικό Ημερήσιο που επαναλειτουργεί όχι μόνο στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Τα παιδιιά και οι δασκάλες της Ακαδημίας ενώ παρακολουθούν τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ τελεί τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ παραλαμβάνει το αναμνηστικό δώρο από την διευθύντρια Cathy Helfrich. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Αθανάσιος και η Αναστασία Κατσώνη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοιφόρος, π. Γεώργιος Αναστασίου και Δημήτρης Αντωνάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μεταξύ άλλων διακρινονται οι Βασίλης και Αθανασία Καρτσώνη, Μαρία Κωζή, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, η διευθύντρια Cathy Helfrich, Δημήτρης Αντωνάκης και Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Αντωνάκης, π. Γεώργιος Αναστασίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η διευθύντρια Cathy Helfrich. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ συνομιλεί με τους μαθητές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα παιδιά καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο προσφέροντάς του το ευχαριστήριο για τον αγιασμό του σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ βλέπει το λεύκωμα με τα έργα των παιδιών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα παιδιά ενώ μαθαίνουν να κάνουν την προσευχή με την διευθύντρια και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Συγχαρητηρια στην οικογενεια Καρτσωνη που ευεργετησε το σχολειο του Τιμιου Σταυρου ωστε να επαναρχισει την λειτουργια του.
    Αιωνια η μνημη της Ειρηνης Λαδα που ηταν δραστηριο μελος της Ομογενειας της Νεας Υορκης!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.