ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πορτ Τζέφερσον του Λονγκ Αϊλαντ την Κυριακή των Βαϊων (21 Απριλίου 2019) είχε πλημμυρίσει από πιστούς όλων των ηλικιών οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και την ευλόγηση των βαϊων.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Δημητρίου Καλογρίδη, του αρχιδιακόνου Παντελεήμονος Παπαδόπουλου και του διακόνου Ελευθερίου Κωνσταντινίδη, τέλεσε τον αγιασμό των νέων αγιογραφιών του παρεκκλησίου της Παναγίας της Θεοσκεπάστου  καθώς επίσης και των παραστάσεων με τους τέσσερις Ευαγγελιστές, στο χώρο κάτω από τον Παντοκράτορα.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη την ηγεσία της κοινότητας και τους πιστούς για τη γενναιοδωρία τους και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πρέπει να προετοιμαστούν για τα εγκαίνια του ναού.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη βυζαντινή χορωδία η οποία έψαλε τους ύμνους, καθώς επίσης και για τα παιδιά που υπηρέτησαν με τάξη και αφοσίωση στο ιερό. Στη συνέχεια τέλεσε τον αγιασμό των εικόνων.

Ο ιερατικό προϊστάμενος, π. Δημήτριος Καλογρίδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και επεσήμανε ότι θα προετοιμαστούν για τα εγκαίνια τα οποία θα τελέσουν του χρόνου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των παιδιών και των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι παρακολούθησαν με τάξη και ευλάβεια τη Λειτουργία.

Στιγμιότυπο από την ευλόγηση των βαϊων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αμέσως μετά η κοινότητα παρέθεσε το παραδοσιακό γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου το οποίο περιλάμβανε μπακαλάο και σκορδαλιά.

Η πρόεδρος της κοινότητας Μαρίσα Ράπτη συνοδευόμενη από μια ομάδα παιδιών καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο με μια ανθοδέσμη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους δωρητές, καθώς επίσης και για τα στελέχη και τους εθελοντές που εργάστηκαν για την προετοιμασία του παραδοσιακού γεύματος.

Οι αγιογραφίες αποτελούν τη δεύτερη φάση της αγιογράφησης του ναού και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Δημήτριος Καλογρίδης τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο ναό, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το έργο έφερε εις πέρας ο αγιογράφος Λεωνίδας Διαμαντόπουλος.

Σε πρώτο πλάνο ο άρχων και συνάμα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Gold Coast Bank, Τζον Τσούνης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με το κόστος ο π. Δημήτριος επεσήμανε ότι το έργο στοίχισε $250.000 και ότι όλα προέρχονται από τις δωρεές των μελών της κοινότητας. Αναφερόμενος στο παρεκκλήσιο επεσήμανε ότι είναι αφιερωμένο στην Παναγία των Ναυτικών, όπως αποκαλούν στην Άνδρο την Παναγία τη Θεοσκεπάστου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Κυριακή των Βαϊων είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες για την κοινότητα διότι προ εξήντα ετών (1959) σαν σήμερα οι ιδρυτές και οι πρωτεργάτες της κοινότητας αξιώθηκαν να τελέσουν την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Σε πρώτο πλάνο ο Πέτρος Τσαντές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει τα βάια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο π. Δημήτριος Καλογρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι ομογενείς οι οποίοι παρακάθησαν στο γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι εθελοντές οι οποίοι ανέλαβαν την προετοιμασία του παραδοσιακού γεύματος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι Τζον Τσούνης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, π. Δημήτριος Καλογρίδης και Μαρίσα Ράπτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται ο π. Δημήτριος Καλογρίδης, αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.