ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άγγιξε τις ψυχές και τις καρδιές των ομογενών η Ακολουθία του Σαραντισμού της νεογέννητης Ελπίδας που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 16 Ιανουαρίου 2022 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιστορικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεδεών Βαρύτιμος περίμενε τους γονείς Κωνσταντίνο και Βερόνικα Μακρίδη και την νεογέννητη Ελπίδα στο Νάρθηκα και ανέγνωσε τις ευχές. Στην συνέχεια πήρε στην αγκαλιά του το βρέφος και συνέχισε την ακολουθία του Σαραντισμού.

Πρόκειται για σπάνιες ακολουθίες, ειδικά για τις κοινότητες, όπως την εν λόγω, που βρίσκονται σε περιοχές που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποψιλωθεί από τον ελληνισμό και στα πρόσωπα των ομογενών διέκρινε κανείς την χαρά και την ελπίδα.

Οι γονείς Κωνσταντίνος και Βερόνικα Μακρίδη με την νεογέννητη Ελπίδα και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ενώ τελεί την ακολουθία του σαραντισμού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η τέλεση της Ακολουθίας του Σαραντισμού και η συμμετοχή των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου στην Θεία Λειτουργία και στην Θεία Κοινωνία αποτελούν ένα απτό δείγμα της περιόδου της αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει τα δύο τελευταία χρόνια η κοινότητα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεδεών Βαρυτίμου.

Η ελληνοπρεπής ακολουθία και οι ύμνοι που έψαλαν οι ιεροψάλτες Γρηγόρης Μανινάκης, Αλέξανδρος Κολόμβος και Χρήστος Τριπουλάς κατέστησαν μια πραγματική μυσταγωγία την Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία το κοινοτικό συμβούλιο και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα παρέθεσαν γεύμα στην κοινοτική αίθουσα στο πλαίσιο του οποίου εμφανίστηκε και ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος μοίρασε τα δώρα στους μαθητές, τα οποία ήταν ξεχωριστά για κάθε μαθητή.

Ο π. Γεδεών ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τήρησης των εθίμων και στον συμβολισμό της βασιλόπιτας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και οι γονείς του π. Γεδεών, Αθανάσιος και Άννα Βαρυτίμου, οι οποίοι είχαν έρθει για τις γιορτές από την Κωνσταντινούπολη και οι οποίοι έτυχαν θερμούς υποδοχής.

Η Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ετοιμάζονται για προσκυνηματική Εκδρομή που θα διοργανώσουν στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη από τις 9 Μαρτίου έως τις 17 Μαρτίου 2022.

Στιγμιότυπο από την θεία κοινωνία στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζακσον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Γεδεών Βαρύτιμος και ο πρόεδρος της κοινότητας Φώτης Γερασόπουλος κατά την ακολουθία του σαραντισμού της Ελπίδας Μακρίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου της κοινοτητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ηγέτες της κοινότητας και τον π. Γεδεών Βαρύτιμο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το γεύμα που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.