ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου 2019, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, τον ιστορικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νέα Υόρκης «Προμηθεύς» και τον Οργανισμό «Ελληνική Παιδεία Αμερικής», διότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εμφανίστηκαν ενωμένοι και ευθυγραμμισμένοι στον αγώνα για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και της παιδείας.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση των προαναφερόμενων φορέων, η οποία έχει ως στόχο την επιβράβευση των γονέων, των παππούδων και των φορέων που στηρίζουν την ελληνική παιδεία.

Η εκδήλωση αυτή επιβραβεύτηκε από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις και εξέπληξε τους δασκάλους, τους γονείς με την εμπνευσμένη ομιλία και με την αποφασιστικότητά του να ηγηθεί του αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης.

Η ομιλία είναι η πρώτη δημόσια μετά το επιτυχημένο συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία που διοργανώθηκε πρόσφατα και ο κ. Ελπιδοφόρος εξέπληξε το ακροατήριο με την αποφασιστικότητά του να στηρίξει την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

Ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις στους γονείς και στους υποστηρικτές της ελληνικής παιδείας και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όταν απευθύνομαι σε εκπαιδευτικούς, μου αρέσει να λέω τη λέξη συνάδελφοι, διότι μέχρι να εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ήμουν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καταλαβαίνω τον κόπο, τη φροντίδα, την αγωνία που περνάει ένας εκπαιδευτικός, όχι μόνο από τη στιγμή που μπαίνει στην τάξη για να διδάξει, αλλά και πριν, για να προετοιμαστεί, αλλά και μετά για να αντιμετωπίσει άλλες καταστάσεις.

Να μιλήσει με τους γονείς, να παλέψει με τους επιτρόπους των κοινοτήτων, να γυρίσει στο σπίτι για τα δικά του τα παιδιά του, για τη δική του οικογένεια, πρέπει και αυτά τα φροντίσει ο εκπαιδευτικός.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ υπογράφει στο βιβλίο των επισκεπτών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Είναι μια σειρά υποχρεώσεων και δυσκολιών στη ζωή του εκπαιδευτικού τα οποία με οδηγούν στο να χαρακτηρίσω αυτές τις γυναίκες και αυτούς τους άνδρες ως ηρωίδες και ήρωες.

Διότι όπως τα καθήκοντα του κληρικού, έτσι και τα καθήκοντα ενός εκπαιδευτικού απαιτούν ψυχή, πρέπει να καταθέσεις  από την ψυχή σου και αυτό έχει ένα κόστος. Πρέπει να μπορείς μοιράζεις την αγάπη σου και όλη την προσπάθεια διδασκαλίας σε όλα τα παιδιά, να μη μείνει κανένα παιδί λιγότερο εκπαιδευμένο από τα υπόλοιπα. Και όχι μόνο από άποψη μετάδοσης γνώσεων, αλλά και από άποψη βελτίωσης χαρακτήρα.  Αυτό που πολλές φορές δε μπορούν από το σπίτι τα παιδιά να αποκομίσουν ο δάσκαλος προσπαθεί στο σχολείο να τα διδάξει

Για όλα αυτά, θέλω να καταθέσω ενώπιών σας, αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί τον σεβασμό μου για τον κόπο σας και τα συγχαρητήριά μου, την αγάπη μου, τις ευχές μου αλλά και την υπόσχεση ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα είναι  στο πλευρό σας. Και όχι με λόγια αλλά στην πράξη. Για εμάς, η ελληνική παιδεία είναι η ψυχή μας. Είναι η ψυχή κάθε προσπάθειας.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Δήμητρας Χρυσικού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Είναι το σκαλί πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε. Εάν δεν το έχουμε αυτό είμαστε ανερμάτιστοι,  είμαστε  μετέωροι. Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ούτε Κατηχητικό μπορούμε να κάνουμε, ούτε διδασκαλία του Ευαγγελίου μπορούμε να κάνουμε , ούτε να μορφώσουμε ποίμνιο, εάν δεν έχουμε μορφωμένο ήδη στην ψυχή του παιδιού, τον Χριστό, τον Ελληνισμό, την παράδοση και όλο αυτό το φορτίο που κουβαλάμε επάνω στην Ιστορία και στην ταυτότητά μας». Πάνω σε αυτό χτίστηκε ο χριστιανικός πολιτισμός. Πάνω σε αυτό χτίστηκε η βυζαντινή παράδοση. Πάνω σε αυτό στηρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πάνω σε αυτό στηρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία. Πάνω σε αυτό στηρίζεται η Ορθόδοξη Θεολογία στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνική φιλοσοφία και στην ελληνική παράδοση.

Τίποτε από όλα αυτά δε είμαστε διατεθειμένοι να τα χάσουμε, ούτε να τα παραδώσουμε. Δεν τα κάναμε όταν μας απειλούσε το μαχαίρι του κατακτητή, δε θα το κάνουμε και τώρα που ζούμε σε ένα τόσο δημοκρατικό, εύπορο και σπουδαίο καθεστώς, σε ένα τόσο ωραίο, δημοκρατικό και πλούσιο κράτος με δημοκρατία, με άνεση. Τώρα είναι που δε θα τα παρατήσουμε.

Στο βήμα η πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και όπως λέμε και στην θεολογική γλώσσα υπάρχουν δύο ειδών πειρασμών. Ο εκ δεξιών πειρασμός και ο εξ αριστερών. Ο πειρασμός ο οποίος έρχεται από τα δεξιά είναι η απειλή. Εάν δεν ξεχάσεις τη γλώσσα σου θα υποστείς τις συνέπειες. Αυτός είναι ο φανερός, ο κακός, ο ανοικτός πειρασμός.  

Ο άλλος ο πειρασμός είναι αυτός που σε κολακεύει.

Οδηγούν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα. Να χάσεις την ταυτότητά σου, να χάσεις την ψυχή σου, να χάσεις την ιστορία σου.

Εμείς θα αντισταθούμε και στους δύο αυτούς πειρασμούς με τη βοήθεια του Θεού και με τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων – ανδρών και γυναικών – που σήμερα ενδεικτικά τιμούμε. Θα αντισταθούμε.   

Από αριστερά η παρουσιάστρια Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Αννα Τσουκαλά και Γκρέγκορι Ποστ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Θα στηρίξουμε την ελληνική παιδεία. Θα στηρίξουμε  την ελληνική γλώσσα. Θα στηρίξουμε την ιστορία μας. Και ασφαλώς με την ηγεσία και την προσπάθεια του Δρ. Κουλαρμάνη που πρόσφατα διορίσαμε στη θέση του διευθυντή Παιδείας, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν – δε σας τα λέω όλα τα μυστικά απόψε – θα τα δείτε στη συνέχεια στο νέο έτος που μας έρχεται το 2020.

Θα χρειαστούμε όλοι μας στον αγώνα αυτό που ξεκινάμε την στήριξή σας. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε αυτή τη στήριξη και την αγάπη σας.

Χρόνια πολλά σε όλους. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. Και πάντα με τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο βήμα η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης Μερόπη Κυριάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Σταθάκειο ο κ. Ελπιδοφόρος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την εκδήλωση επεσήμανε: «Η τιμή σε αυτούς που υπηρετούν την παιδεία της νέας γενιάς, των παιδιών μας είναι οφειλόμενη, όχι μόνο από τους ομογενειακούς οργανισμούς, αλλά και από την Εκκλησία, η οποία – όπως γνωρίζετε – δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη και προβολή της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού στην πατρίδα μας, εδώ  στην Αμερική».

«Η παρουσία μου ήταν επιβεβλημένη και όλοι αυτοί που τιμήθηκαν σήμερα είναι άξιοι υποστηρίξεως και κάθε προβολής ώστε να γίνουν παράδειγμα σε άλλους σε όλη την Αμερική για να στηρίξουν, να εργαστούν και να δουλέψουν για την προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής παιδείας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του νέου διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη και τόνισε ότι με τις ομιλίες τους και με τις τοποθετήσεις τους απέδειξαν ότι «για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της ομογένειας η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η διεύθυνση Παιδείας βρίσκονται στην ίδια σελίδα και είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με πάθος τον αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονέων, των δωρητών, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών.   

Αναφερόμενη στην εκδήλωση επεσήμανε ότι έχει διττό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζεται με την έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους γονείς, τους παππούδες, τους δασκάλους και τους φορείς που αγαπούν την ελληνική παιδεία και την ελληνική γλώσσα και ο δεύτερος με την ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνη σε όσους είναι αρωγοί και συμπαραστέκονται στο έργο των δασκάλων, άλλων ομογενειακών φορέων και στα σχολεία. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Επωφελούμενη της ευκαιρίας θέλω να συγχαρώ όλους όσους τιμήθηκαν και να ευχηθώ χρόνια πολλά, με υγεία, πρόοδο, ευημερία και κάθε καλό στην οικογένειά τους και στον καθένα ξεχωριστά».

Η πρόεδρος του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία», Βασιλική Φιλιώτη αναφέρθηκε στους στόχους του οργανισμού και μεταξύ άλλων τόνισε «Η σημερινή είναι μια σπουδαία εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε για να τιμήσουμε παράγοντες, φορείς, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που βοηθάνε στο έργο της Ομοσπονδίας, των συλλόγων, των ελληνικών σχολείων, των κοινοτήτων και συνεισφέρουν στη διατήρηση του ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων, την ορθόδοξη πίστη μας».

«Τα Ελληνόπουλα είναι πολύ σπουδαίο να μιλούν την ελληνική γλώσσα, να εξοικειωθούν με τον ελληνικό πολιτισμό και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Φιλιώτη.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Μερόπη Κυριάκου, συνεχάρη τους τιμώμενους και τόνισε ότι η εκδήλωση μας παρέχει τη δυνατότητα να πούμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στην οικογένεια, στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών μας.

«Σε έναν τόπο τόσο μακρινό από την Πατρίδα, με όλες τις δυσκολίες που επιφυλάσσει η καθημερινότητα στην Αμερική, όχι μόνο στέλνετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας στο ελληνικό σχολείο αλλά είστε οι θερμότεροι συμπαραστάτες τους.  Σας ευχαριστούμε!», κατέληξε η κ. Κυριάκου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέτ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, ο Διευθυντής Γραφείου Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Γεώργιος Χατζημάρκος, Στέλλα Κοκόλη και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά τις προσφωνήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος οι πρόεδροι των οργανωτικών φορέων απένειμαν τις τιμητικές διακρίσεις στους Νίκο Αναγνωστόπουλο, Μαρία Ασπρά, Μαίρη Βασιλάκου, Βασιλική Γεωργίου, Τομ Γεωργίου, Άντζη Γιάνα, Βούλα Γκαλιάνου, Τζένιφερ Γκούνη, Κατερίνα Δρόσου, Θεοδώρα Ευθυμιάδη, Φανή Ζηκοπούλου, Νίκο Κατσανεβάκη, Ντιν Κατσαρό, Ανθή Κουλουρούδη – Δημίδου, Καλλιόπη Κουντουράκη, Καλλιόπη Μακρίδη, Μαρία Μαρκογιάννη, Ιωάννα Μεντζελοπούλου, Αφροδίτη Μικρούτσικου, Νταϊάνα Μισαντώνη, Ουρανία Μπουντούνη, Στέλλα Μουστάκα, Γιώργο Παμπαφίκο, Μαριέττα Πιλαρινού – Γιαννοπούλου, Αλεξάνδρα Ρούμπου, Αγησίλαο Τριανταφυλλόπουλο, Μαίρη Τροιανού και Ζαχαρία και Αγγελική Φεσσάρα, Καλλιόπη Τσόπελα – Κόκκινου, Χριστίνα Κωνσταντίνη, Δρ. Δημήτριο Μαρκουίζο και Αφροδίτη Μαρκουίζου..

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος-κοινωνιολόγος, Δρ Δέσποινα Αφεντούλη.

Η εκδήλωση έληξε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Σοφία Ζήτει», με πρωταγωνιστές τους μαθητές της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας και η ταινία «Αποκάλυψη Ακόμα, Αποδοχή Κληρονομιάς» του σκηνοθέτη Χρήστου Γόδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ απονέμει τον έπαινο στον Δρ. Δημήτριο Μαροκουίζο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο νέος διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι: Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Δρ. Δε΄σποινα Αφεντούλη, Στέλλα Κοκόλη και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Χρήστος Γόδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Νίκου Κατσανεβάκη, γονέα της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Μερόπη Κυριάκου, Στέλλα Κοκόλη, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ βραβεύει τον αντιπρόεδρο της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.