Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (www.greeknewsonline.com) Σαν ουράνιες μελωδίες ήχησαν οι φωνές των παιδιών της Βυζαντινής Χορωδίας του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Παρασκευής, 6 Δεκεμβρίου 2019, για την εορτή του προστάτη της κοινότητας, Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη για πρώτη φορά της ιεράς πανηγύρεως, με συλλειτουργούς τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π. Παύλο Παλαιστίδη, τους εφημέριους π. Αριστείδη Γκαρίνη και π. Ανδρέα Χούπο, τον π. Βασίλειο Λούρο από τον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καθώς και τους διακόνους π. Ελευθέριο Κωνσταντινίδη, π. Γεδεών Βασιλείου και π. Ευγένιο Γεωργαντάκη. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο π. Ιωακείμ Βαλασσιάδης.

Κατάμεστος ήταν ο πανηγυρίζων Ναός τόσο την ημέρα της εορτής όσο και το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου στον Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, με τη συμμετοχή ιερέων από γειτονικές κοινότητες.

Οι μικροί χορωδοί υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Ναού του Αγίου Νικολάου, Ελευθερίου Ελευθεριάδη και της δασκάλας της μουσικής Αρετής Γιοβάνου έψαλαν και φέτος κατά τη Θεία Λειτουργία την ημέρα αυτή της γιορτής, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και κερδίζοντας τον έπαινο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή των μικρών αυτών “αγγέλων”.  

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Νικολάου, ενός αγίου, όπως είπε, ευεργετικού, θαυματουργού, που βοηθά τους ανθρώπους και στηρίζει την Εκκλησία, αλλά παράλληλα ενός αγίου δύσκολου. “Ζητά από μας να γονατίσουμε, να προσευχηθούμε στο Θεό, να ταπεινωθούμε και λιγάκι, γιατί ο ίδιος στη ζωή του πέρασε πάρα πολλά”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα καλά πράγματα για να τα αποκτήσουμε και για να τα αξίζουμε, πρέπει και εμείς να κάνουμε κάτι”. 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη που τον ώθησε να στείλει την εγκύκλιο για την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου -την οποία νωρίτερα ανέγνωσε ο π. Παύλος- και τόνισε πως “αυτή τη φορά δε θα σας ζητήσω χρήματα, γιατί μια φορά ζητήσαμε χρήματα και μας δώσατε και μάλιστα πολλά και εμείς δεν τα σεβαστήκαμε. Αυτή τη φορά ντρέπομαι να σας ζητήσω χρήματα, δεν ντρέπομαι όμως να σας ζητήσω την προσευχή σας, γιατί η προσευχή του λαού, ειδικά προς τον Άγιο Νικόλαο είναι πάρα πολύ δυνατή”.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Παύλος Παλαιστίδης, διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Ειρήνη Χοζτόγλου, Αλεξάνδρα Τσιάτη, Βασίλειος Κακουλής, π. Ανδρέας Χούπος και ο π. Γυδεών Βασίλειος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εκεί που εμείς αποτυγχάνουμε», συνέχισε, «ο Άγιος Νικόλαος με τις προσευχές μας, είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσει τη λύση. Όσο περίπλοκη, όσο μπερδεμένη και αν είναι η κατάσταση στο Ground Zero, ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι θέμα τιμής για μας τους Έλληνες και τους Ορθόδοξους. Θα τελειώσει και θα τον τελειώσει ο Άγιος Νικόλαος”

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε τις προσευχές όλων, καθώς “η προσευχή”, όπως είπε, “είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας” την οποία χρειάζεται τόσο ο ίδιος όσο και η Εκκλησία και η Ομογένειά μας και πρόσθεσε ότι “ο Θεός μας ντρόπιασε γιατί πιστέψαμε ότι με τα λεφτά και μόνο μπορεί να χτιστεί και να τελειώσει κάτι. Και μας έδειξε ότι τα λεφτά δεν είναι το παν. Μπορείς να ξοδέψεις του κόσμου τα εκατομμύρια και ο ναός να είναι εκεί και να μην ξέρει κανείς τι έγινε και πώς έγινε”.

Με μια ανθοδέσμη καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο οι μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» που εκκλησιάστηκαν μαζί με τους δασκάλους και τη διευθύντριά τους, Μαίρη Τζάλλα, ενώ ο π. Παύλος χαιρετίζοντας τον Σεβασμιότατο είπε ότι έχει το χαρακτήρα του Αγίου Νικολάου, είναι ένας κανόνας πίστεως, πράος και εγκρατής και ότι “όλος ο κόσμος, σαν το μελίσσι, θέλει να είναι κοντά σας».

Σε πρώτο πλάνο ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασσιάδης, ο οποίος επί χρόνια υπηρέτησε την κοινότητα του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ και ακολούθως τον Αγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μια ιστορική αρχιερατική φυλλάδα, ένα οικογενειακό κειμήλιο, κτήμα του θείου του, του αειμνήστου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Ιωακείμ (1860 – 1933), ο οποίος καταγόταν από τα Πριγκηπόνησσα.     

«Είστε μια υπέροχη, υποδειγματική και παραδειγματική κοινότητα και ενορία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, συγχαίροντας τον προϊστάμενο π. Παύλο, την ψυχή, όπως είπε, της κοινότητας, τους ιερείς, τον πρόεδρο Βασίλη Κακουλλή και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, την πρόεδρο Ειρήνη Χοτζόγλου και τα μέλη της Φιλοπτώχου, τα Σχολεία, καθώς και όλους τους κοινοτικούς οργανισμούς “οι οποίοι στηρίζουν το θαύμα που λέγεται Αγιος Νικόλαος του Φλάσινγκ”.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα που προσέφερε η Φιλόπτωχος στην κοινοτική αίθουσα «Πέτρος Γ. Σαραντάκος» στη διάρκεια του οποίου η παιδική χορωδία έψαλε χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισαν η πρόεδρος Ειρήνη Χοτζόγλου, προσφέροντάς το δώρο της Φιλοπτώχου και η επικεφαλής της επιτροπής του γεύματος, Αλεξάνδρα Τσιάτη. Στην επιτροπή συμμετείχαν ακόμη οι κυρίες Μαρία Ζολώτα, Μαρίτσα Πρίτσου, Στέφανι Νικολάου και Μαρία Παπουγένη.  

Πηγή: www.greeknewsonline.com

Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η διευθύντρια Μαίρη Τζάλλα, Στέφανος Τσερπέλης, Αλέξης Πρίτσος και η τέως διευθύντρια του σχολείου Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι ιερείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.