ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η αγωνία των γονέων και των μαθητών για τα κλεισμένα σχολεία είναι και δική μου. Στο εξής δεν θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν σχολεία», είπε ο Ελπιδοφόρος αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που τέλεσε το πρωί της Πέμπτης στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Αν και ο αγιασμός έλαβε χώρα τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη των «Αναμνήσεων» για το κλείσιμο του Ημερήσιου Σχολείου «Ειρήνη Λαδά» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν, εν τούτοις ουδείς από τους ομιλητές αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του κλεισίματος του ήμισυ των Ημερησίων Σχολείων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και τη φθίνουσα γενικότερα της ελληνικής παιδείας.  

Ο κ. Ελπιδοφόρος εμμέσως πλην σαφώς θεώρησε απαράδεκτο το κλείσιμο έξι ημερησίων σχολείων σε μια δεκαετία  και επικαλέστηκε το θαύμα που επιτελέστηκε στην Ίμβρο όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, αν και δεν υπήρχε ούτε ένας μαθητής κατάφερε να ανοίξει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία για την επιλογή του νέου διευθυντή παιδείας και στις απαιτούμενες διοικητικές αλλαγές στα πάλαι ποτέ δύο γραφεία παιδείας, το ένα το οποίο αποκαλούνταν Τμήμα Παιδείας και το άλλο Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Η συνέντευξη

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες του στην ελληνική παιδεία ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες τις οποίες περνάει η ελληνική παιδεία στην Αμερική. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης του δυναμικού της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά τη διεύθυνση της ελληνικής παιδείας.

Οσονούπω ολοκληρώνεται η διαδικασία και πολύ σύντομα θα έχουμε έναν νέο διευθυντή παιδείας, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα ελληνικά σχολεία ξανά εκεί που χρειάζονται να είναι. Στο επίπεδο που όλοι μας αναμένουμε και είμαι βέβαιος ότι στο εξής δε θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν.

Από αριστερά οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αρχιδιάκων Παντελεήμων, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Νικόλαος Πάρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την αγωνία των γονέων και των μαθητών για τα σχολεία που έκλεισαν ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Η αγωνία των γονέων για τα σχολεία που έκλεισαν είναι δικαιολογημένη και είναι και δική μου αγωνία. Είναι κοινή αγωνία όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά πράγματα στην Αμερική. Και εφόσον υπάρχει ομοφωνία και εφόσον υπάρχει αγαστή συνεργασία και όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Πράγματα τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται αδύνατα και εξωπραγματικά εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε.

«Και σας παράδειγμα θέλω να σας μεταφέρω τη μεγάλη επιτυχία που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που άνοιξε σχολεία στην Ίμβρο, στην Τουρκία. Στην

Ίμβρο δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί. Και όμως με την επιμονή του, με την υπομονή του και τη σταθερή του βούληση κατάφερε και παιδιά να φέρει και σήμερα έχουμε όχι απλά δημοτικό σχολείο, αλλά και γυμνάσιο και λύκειο στην Ίμβρο.

Πόσο μάλλον εδώ στην Αμερική όπου και παιδιά έχουμε και δυνατότητες έχουμε, αλλά έχουμε και βούληση και ενότητα για συνεργασία και πιστεύω ότι ο Θεός θα ευλογήσει την προσπάθειά μας και μας οδηγήσει στο θαύμα που έδωσε και στον Πατριάρχη», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από αριστερά οι Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, Χάρης Κάλας, π. Βασίλειος Λούρος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Φώτης Παπαμιχαήλ και ο, Νικόλαος Πάρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αγιασμός

Στην τελετή του αγιασμού  παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Η. Διαματάρης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιωάννης Μπουμπούκης ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου στην Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, Σταύρος Παπαγερμανός και δημοσιογράφοι.

Πρώτος αφίχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, ο οποίος μετά την ανταλλαγή χειραψιών με τους ιερείς, τους εκπροσώπους της κοινότητας και εμάς τους δημοσιογράφους,  είχε μια κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον διευθυντή του Λυκείου, Αναστάσιο Κουλαρμάνη.

Στη συνέχεια επανήλθε στην είσοδο του Λυκείου και μαζί με τους επισήμους προσκεκλημένους, τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τους ιερείς, Βασίλειο Λούρο και π. Νικόλαο Πάρο, τον πρόεδρο της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσα, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Νίκο Ανδριώτη περίμεναν υπομονετικά και υπό τα φλας των καμερών υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Η. Διαματάρης και ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ενώ υποδέχονται τον Αρχιεπίσκοπο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» οι μαθητές αναφωνούσαν «Άξιος».

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που τελείται αγιασμός με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών και ευχήθηκε επιτυχίες.  

Μετά τον αγιασμό μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο υφυπουργός εξωτερικών Αντώνης Η. Διαματάρης (κάνετε κλικ στο βίντεο να παρακολουθήσετε τα πλήρη κείμενα των προσφωνήσεων).

Από αριστερά οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αντώνης Η. Διαματάρης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομικλία του π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου που ανέλαβε και τον συντονισμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζίρογλου, στο πιάνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη τοιυ Πολιτιστικού Κέντρου Πέτρου Γ. Πατρίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.