Στο Σπίτι της Ελλάδας η τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Queens College

0
Οι φοιτητές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές και τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, το βράδυ της Τρίτης, 16 Μαΐου 2023 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του την 45η ετήσια τελετή απονομής βραβείων και υποτροφιών στο Σπίτι της Ελλάδας όπως είθισται να αποκαλούμε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου,  δέχτηκε με ενθουσιασμό να φιλοξενήσει για πρώτη φορά την τελετή του Βυζαντινού Κέντρου στο Προξενείο καθώς όπως είπε είναι χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να αγκαλιάζει κάθε προσπάθεια διάδοσης και διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου ήταν κατάμεστη με φοιτητές, γονείς, καθηγητές, ανώτερα στελέχη του Πανεπιστημίου, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Βυζαντινού Κέντρου, και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων,                                           

Οι φοιτητές που βραβεύτηκαν ο Ευστάθιος Βαλιώτης, ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και η Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, όπως και ο Γενικός Πρόξενος κ. Ντίνος Κωνσταντίνου καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους φοιτητές και όλους τους προσκεκλημένους.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος άνοιξε την τελετή με την προσευχή εκπροσωπώντας την Αρχιεπισκοπή καθώς οι πολλαπλές υποχρεώσεις του Αρχιεπισκόπου  Ελπιδοφόρου δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί.  

Ο τραγουδιστής, βαρύτονος και απόφοιτος του τμήματος Καλών Τεχνών του  Queens College κ. Νεόφυτος Ιωάννου έψαλε μοναδικά τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Queens College, Frank Wu, του οποίου η  παρουσία του στο Ελληνικό Προξενείο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση. Δήλωσε κατενθουσιασμένος που είδε αυτοπροσώπως την Ελληνική Πολιτεία και τους ομογενειακούς παράγοντες να υποστηρίζουν το Βυζαντινό Κέντρο.

Ο Κώστας Βαγγγελάτος ενώ απονέμει την υποτροφία και δίπλα του ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και η Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου.

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ. Megan Healey καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε συγχαρητήρια στη Διεύθυνση του Βυζαντινού Κέντρου για την εξαιρετική οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τη διατήρηση και εξέλιξη του πολλαπλού ακαδημαϊκού και πολιτιστικού ρόλου του Κέντρου. 

Ο Γενικός Πρόξενος,  κ. Ντίνος Κωνσταντίνου πήρε το λόγο καθώς ήταν ο κεντρικός ομιλητής και παρουσίασε την καθιερωμένη τιμητική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Χάρη Ψωμιάδη, ιδρυτή και οραματιστή του Βυζαντινού Κέντρου με θέμα «Το Παρόν και το Μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στην Αμερική».

Στην εξαιρετική ομιλία του ο Γενικός πρόξενος μίλησε για  τη σπουδαιότητα της συνέχειας των ανθρωπιστικών σπουδών στον Ακαδημαϊκό χάρτη και τόνισε τη διαχρονικότατα των σπουδών της αρχαίας και  Νέας Ελληνικής γλώσσας καθώς και της βυζαντινής ιστορίας.

Στιγμιότυπο από την διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Δεν παρέλειψε να πει ότι ο ίδιος προσωπικά καθώς και η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και κάλεσε το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών σπουδών του Queens College να συνεχίσει την αξιοθαύμαστη προσπάθεια που κάνει.

Χορηγήθηκαν συνολικά 22 υποτροφίες που χρηματοδοτήθηκαν από άτομα και οργανισμούς της Ομογένειας. Κάποιοι εξ’ αυτών  υποστηρίζουν το Βυζαντινό Κέντρο επί σειρά ετών.

Ενθαρρυντικό όμως είναι το γεγονός ότι νέοι ομογενειακοί φορείς εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίξουν το Κέντρο. Όλα δείχνουν ότι οι επίμονες προσπάθειες που κάνουν τον τελευταίο χρόνο που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο Διευθυντής Δρ. Κατσάν και η υποδιευθύντρια Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου να ενισχυθεί οικονομικά το Κέντρο, πάντα με την αμέριστη  βοήθεια της Συμβουλευτικής Επιτροπής,  αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ο Πρόεδρος του Queens College, Frank Wu

Οι υποτροφίες δόθηκαν αφενός βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και αφετέρου δόθηκαν σε φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν ως Major ή Μinor των Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την επιλογή τους.

Ο Δρ. Γερασιμος Κατσάν και η Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου κάλεσαν στη συνέχεια τους χορηγούς των υποτροφιών και τους καθηγητές να συγχαρούν και  να επιδώσουν οι ίδιοι τα πιστοποιητικά βράβευσης στους φοιτητές εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια ο Δρ. Κατσαν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της Συμβουλευτικής επιτροπής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και όλους τους χορηγούς των υποτροφιών  παλαιούς και νέους για την υποστήριξη τους στο Βυζαντινό Κέντρο.

Οι φοιτητές και οι Παναγιώτης Γεραζούνης, Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και η Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου.

Από τη Συμβουλευτική Επιτροπή τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους  ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης, ο κ. Σάββας Τσίβικος, ο κ. Κώστας Βαγγελάτος, ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ο κ. Δήμος Σιώκης και η κ. Εφη Λέκκα.

Επίσης παρευρέθηκε και ο οικειοθελώς αποχωρήσας  κ. Χρήστος Στρατάκης ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής. 

Τέλος, ο Δρ. Κατσαν ευχαρίστησε τον Γενικό πρόξενο κ. Ντίνο Κωνσταντίνου, την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του προξενείου, κ. Έβελιν Κανελλεα για την πολύτιμη βοήθεια και φιλοξενία τους, καθώς και τη συνεργάτιδά του Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου, υποδιευθύντρια του Βυζαντινού Κέντρου  και γενική συντονίστρια της εκδήλωσης.

Ακολούθησε δεξίωση όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν μοναδικά ελληνικά εδέσματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Πρόδρομος Κατσαντώνης και ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην πρώτη σειρά και οι φοιτητές και καθηγητές ενώ παρακολουθούν την τελετή αποφοίτησης.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Ευστάθιος Βαλιώτης, Έφη Λέκκα, Κώστας Βαγγελάτος, Δήμος Σιώκης, Σάββας Τσίβικος και Γιάννης Μεταξάς.
Ο πρώτοσύγκελος της Ιε΄ρας Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.