Εντυπωσιακό το αφιέρωμα της Xορωδίας του Καθεδρικού στον Μάνο Χατζηδάκι

Η χορωδία του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας και μαζί της η μικρή χορωδία συμμετείχαν στο αφιέρωμα, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τσουράκη. Φωτογραφία: ETA / Press.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένα χρόνο μετά το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, η Χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, ολοκλήρωσε με μια όμορφη συναυλία στο «Chiotes Hall», τον κύκλο των αφιερωμάτων στους μεγάλους Έλληνες Συνθέτες με τιμώμενο αυτή την φορά τον Μάνο Χατζηδάκι. Η συναυλία έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Μαίου 2023.

Ήταν μια βραδιά που θύμισε στους μεγαλύτερους, όπως ο γιατρός Ξιθάλης, το πέρασμα του Χατζηδάκι από τη Νέα Υόρκη και τον ρόλο που έπαιξε για το πολύπλευρο μουσικό έργο του η παραμονή του στην Μητρόπολη της Αμερικής.

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης είχε ετοιμάσει ένα όμορφα διανθισμένο πρόγραμμα με την ερμηνεία, είτε χορωδιακά, είτε σόλο των σοπράνο και των τενόρων.

Η χορωδία του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας και μαζί της η μικρή χορωδία συμμετείχαν στο αφιέρωμα, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τσουράκη. Φωτογραφία: ETA / Press

Και στο τέλος δεν μας είπαν τα τυπικά επτά ή οκτώ τραγούδια μιας παρόμοιας συναυλίας, αλλά δεκαπέντε.

Ειδικότερα η ερμηνεία του μικρού τενόρου Εμμανουήλ Σάσουα στο τραγούδι «Αθήνα» έκλεψε την παράσταση. Μαζί του συμμετείχε και η αδερφή του Ελιάνα.

Στο τέλος, όλοι μαζί, τραγούδησαν την μεγάλη επιτυχία Never on Sunday / Παιδιά του Πειραιά.

Ακούστηκαν ακόμα, μεταξύ άλλων, οι επιτυχίες: «Ο Μύθος», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «το πέλαγος είναι βαθύ», «ο Κεμάλ» (με την Χίλαρι Μπαμπούκη), «Είμαι αετός χωρίς φτερά» (με σολίστ τον μαέστρο Κώστα Τσουράκη), «Χάρτινο το φεγγαράκι» (με την Όλγα Ξανθοπούλου), «Ήταν καμάρι της αυγής», «Τ´ αστέρι του βοριά», «Θάλασσα πλατιά», «All alone am I/Mην το ρωτάς τον ουρανό», «Εφτά τραγούδια θα σου πω».

Η επισκέπτρια σοπράνο (guest star soprano) Όλγα Ξανθοπούλου. Φωτογραφία: ETA / Press.

Η σοπράνο Όλγα Ξανθοπούλου ήταν επισκέπτρια σοπράνο ή guest soprano. Όλοι οι συντελεστές, είχαν ως στόχο να θυμίσουν στο ακροατήριο την δράση του συνθέτη που δημιούργησε όχι μόνο σπουδαίες επιτυχίες αλλά και τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο και περνούν από γενιά σε γενιά.

Το γεγονός, ότι τα τραγούδια αυτά, τα μαθαίνουν σήμερα παιδιά τέταρτης και πέμπτης γενιάς είναι το επιστέγασμα στο έργο που γίνεται από την Χορωδία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χορωδία του Καθεδρικού, μαζί με την μικρή χορωδία (σχεδόν σαράντα μέλη) έχουν προσκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να δώσουν συναυλία στην Κωνσταντινούπολη αυτό το καλοκαίρι.

Η σοπράνο Χίλαρι Μπαμπούκη. Φωτογραφία: ETA / Press.

Για τον λόγο αυτό η συναυλία αυτή, είχε και τον χαρακτήρα εκδήλωσης για την εξεύρεση και την συγκέντρωση των οικονομικών πόρων για το ταξίδι. Έτσι, μπορούμε να δικαιολογήσουμε και την παροχή φαγητού στους συμμετέχοντες.

Aλλά, δεν μπορούσαμε ένα φανταστούμε και την αντίδραση στο κάλεσμα του μαέστρου, που αφιέρωσε το τραγούδι «Ένας Αετός χωρίς φτερά» στον Ταμία του Καθεδρικού κ. Ηλία Λαμπίρη. Ο κ. Ηλίας σηκώθηκε και χόρεψε με πάθος τον σκοπό του τραγουδιού.

Κατά τα άλλα όμως, σ´ ό,τι αφορά την ποιότητα των μουσικών και την ποιότητα του ήχου, δεν παρατηρήσαμε κάποια ατέλεια.

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης σε αναμνηστικό στιγμιότυπο από την συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι. Φωτογραφία: ETA / Press.

Συμμετείχαν ο Κώστας Ψαρρός στο μπουζούκι, η Ραφαηλία Καψοκαβάδη, στο βιολί, η Ντόουν Χελίν στα πλήκτρα και ο Στιβ Βαβαγιάκης στα τύμπανα. Στην κονσόλα του ήχου ήταν ο Θανάσης Ψαρρός.

Μπορεί, όταν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, να μην είμαστε μαζί με τα μέλη της Χορωδίας, ωστόσο, είμαστε σίγουροι, ότι τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όσο και οι Έλληνες της Πόλης θα αγκαλιάσουν όπως κι εμείς το έργο, την σημασία και τα πρόσωπα που την αποτελούν.

Η αφίσα της συναυλίας – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι. Φωτογραφία: ETA / Press
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.