ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (1η Ιουλίου 2018) H Ελλάδα και η ομογένεια ήταν με όλη τη σημασία οι τιμώμενες της Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων της Νέας Υόρκης που άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018.

Ηταν η πρώτη φορά τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών που η Ελλάδα δεν ήταν απλά παρούσα, αλλά και τιμώμενη χώρα. Το περίπτερο ήταν στην κεντρική είσοδο της εκθέσεως, στηρίχτηκε από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) και συμμετείχαν 43 εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα.

Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλους τους ορόφους, διότι οι ομογενείς εισαγωγείς – επιχειρηματίες συμμετείχαν με τα δικά τους περίπτερα τα οποία έμοιαζαν με πραγματικές κυψέλες. Πρόκειται για τους πραγματικούς πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων οι οποίοι με πολλούς κόπους και θυσίες έβαλαν στα ράφια των αμερικανικών σουπερμάρκετ τα ελληνικά προϊόντα και έδωσαν το έναυσμα στους επιστήμονες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ελληνική γαστρονομία και να θέσουν στο εστιάσουν τις έρευνές τους στα ευεργετήματα της ελληνικής δίαιτας.

Οι ομογενείς εκθέτες από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη γενέτειρα μέχρι και σήμερα έχουν καλέσει τους ομογενείς, φιλέλληνες και Αμερικανούς να προτιμήσουν τα ελληνικά προϊόντα και κατάφεραν στην κυριολεξία να προσφέρουν το «φιλί ζωής» στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Η συμβολή τους δεν εστιάζεται μόνο στην παροχή της ρευστότητας, αλλά και στο έναυσμα που έδωσαν στους παραγωγούς στη γενέτειρα να παράγουν καινοτόμα προϊόντα, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις τάσεις της αμερικανικής αγοράς και να βελτιώσουν την τυποποίηση.

Η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης θύμισε την περίοδο των παχεών αγελάδων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που ο τότε υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκαινίαζε στον ίδιο χώρο τη διεθνή ταξιδιωτική έκθεση «New York Travel Show» και η Ελλάδα ήταν και πάλι η τιμώμενη χώρα.

Το περίπτερο της Ελλάδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων είχαν ομογενειακό χρώμα, αφ ενός μεν διότι το πρώτο πρόσταγμα το είχε ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Specialty Food Association Φιλ Καφαράκης, αφ ετέρου δε διότι για πρώτη φορά στην ιστορία εψάλη ο Εθνικός μας Υμνος.

Η έκθεση είναι ιστορική διότι παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή και συνομίλησε με τους Ελλαδίτες και τους ομογενείς εκθέτες.

Ο πρόεδρος του «Titan Foods» και «Optima Foods», Κώστας Μάστορας υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο στην κεντρική είσοδο του συνεδριακού κέντρου, τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ομογενείς για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και τον κάλεσε να επισκεφθεί τα ομογενειακά περίπτερα.

Τελετή των εγκαινίων

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) Γρηγόρης Στεργιούλης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνιών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ιωάννης Μπουμπούκης, καθώς επίσης οι εκθέτες από Ελλάδα και Κύπρο και αρκετοί ομογενείς.

Οι «Αναμνήσεις» μετέδωσαν ζωντανά στο «Face Book» την τελετή των εγκαινίων και  συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών από την γενέτειρα και την Κύπρο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε: «Η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση Fancy Food Show έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα μας βγαίνει από μια πολύχρονη και μεγάλη κρίση. Ταυτόχρονα όμως, κάναμε βήματα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων τέτοια, που καταφέραμε τελικά να βγούμε από αυτή την κρίση και τα μνημόνια».

«Η χώρα μας κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, με στρατηγικό σχεδιασμό, να αξιοποιήσει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική γη, ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Με πρωτεργάτες εσάς, παραγωγούς και επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα εδώ, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τη στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχουν δυνατότητες, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας… καλή επιτυχία στη σημερινή παρουσία σας εδώ και να έχετε πάντα στο νου σας ότι είμαστε εδώ, μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια».

Μιλώντας στους ομογενείς δημοσιογράφους, ο κ. Ευαγγέλου είπε πως η παρουσία της Ελλάδας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως ως τιμώμενη χώρα, είναι άλλη μια επιτυχία της χώρας μας μετά από μια οκταετία περιπέτειας, άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων μας στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Είναι συνεπώς, πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που σχετίζονται με το κλίμα της, τις ποικιλίες προϊόντων και τις δυνατότητες καλλιεργειών, επισήμανε την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης -Στρατηγικού Σχεδιασμού- ο οποίος επιδιώκεται να ενταχθεί και να ανελιχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού, είπε, βρίσκεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας και η ειδική υπόσταση που εκ των πραγμάτων έχει, η ελληνική παραγωγή.

«Ένας τέτοιος συνδυασμός, μας καθιστά ανταγωνιστικούς, και στη διεθνή σκηνή με μεγάλο ανταγωνισμό, μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις προστιθέμενης αξίας (όπως η συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη Έκθεση), μπορούμε να συναγωνιστούμε», πρόσθεσε.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.