ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δυναμική με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η παρουσία των ομογενειακών εταιρειών που ειδικεύονται στην εισαγωγή, προώθηση και παραγωγή ελληνικών προϊόντων στην Αμερική στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων της Νέας Υόρκης.

Τα περίπτερά τους ήταν καλαίσθητα, με αρκετά νέα προϊόντα και οι ιδιοκτήτες τους ήταν επί ποδός.

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Optima Foods» Κώστας Μάστορας απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε: «Η Optima Foods, η οποία είναι η εισαγωγική εταιρεία του ομίλου «Titan» εισάγει από την Ελλάδα, 3.500 κωδικούς, ελιές, τυριά και «του πουλιού το γάλα», που λέει ο λαός.  Συμμετέχουμε στις διεθνείς εκθέσεις. Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι στη Fancy Food Show συμμετέχουμε πάνω από είκοσι χρόνια. Φέτος έχουμε διπλασιάσει τον χώρο και έχουμε ένα διαμπερές περίπτερο, το οποίο φτιάξαμε σε συνεργασία με προμηθευτές από την Ελλάδα, όπως είναι η Vivartia, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και άλλες».

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον των επισκεπτών επεσήμανε: «Η προσέλευση είναι πάρα πολύ μεγάλη και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Προηγουμένως μας επισκέφθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και μας έδωσε την ευλογία του».

«Η Optima διακινεί προϊόντα όχι μόνο στην εθνική αγορά, αλλά και στην αμερικανική αγορά και στα σουπερμάρκετ γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν υποτιμούμε και δεν ξεχνούμε την εθνική μας αγορά, την ομογένεια, απ’ όπου ξεκινήσαμε και ανδριωθήκαμε. Η ομογένεια μας στήριξε και μας έδωσε τα φτερά να κατακτήσουμε την θέση που μας αξίζει στην αμερικανική αγορά. Οι Αμερικανοί πλέον γνωρίζουν τα ελληνικά τρόφιμα, τα αγαπούν διότι γνωρίζουν ότι είναι αγνά, καθαρά και υγιεινά τρόφιμα και αυτό το εξαργυρώνουμε καθημερινά με νέες παραγγελίες», συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Μάστορας και η Υπεραγορά Ελληνικών «Τιτάν» το 1988 αποφάσισαν να εισαγάγουν δοκιμαστική το στραγγιστό γιαούρτι της «Fage» και όπως έχει γράψει και το «Forbes» προλείαναν το έδαφος για το ελληνικό γιαούρτι.

Ο Κώστας Μάστορας και οι συναργάτες του στο περίπτερο της Optima Foods στη διεθνή έκθεση τροφίμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Προ τριών δεκαετιών φέραμε το γιαούρτι της Fage από την Ελλάδα δοκιμαστικά, ενώ την περασμένη δεκαετία η Fage εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη. Όταν αρχίσαμε το ελληνικό γιαούρτι δεν το γνώριζε κανένας και σήμερα μιλάμε για μια αγορά επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων», συμπλήρωσε ο κ. Μάστορας.

Ερωτηθείς για τα προϊόντα που ζητούν οι Αμερικανοί επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κατεψυγμένα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και άλλα προϊόντα».

Ο Ιάσωνας Λουμίδης, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά της οικογένειας Λουμίδης, ιδιοκτήτριας της «Loumidis Foods» επεσήμανε: «Αποδεικνύουμε – όπως έχω πει και στο παρελθόν – ότι με επιμονή, σταθερότητα και επένδυση από τον ιδιωτικό τομέα και από το κράτος τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Πρέπει όσο πιο συχνά γίνεται να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό άμα γίνει σταθερά κάθε χρόνο, χωρίς να έχουμε κενά, θα βοηθήσει να καταλάβουμε την θέση που μας ανήκει δίπλα στα ιταλικά και ισπανικά προϊόντα για τη μεσογειακή διατροφή».

Σε πρώτο πλάνο ο Ιάσων Λουμίδης και ο Βλάσης Αναστασίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ερωτηθείς για τις νέες εγκαταστάσεις στη Νέα Ιερσέης επεσήμανε: «Εχουμε καινούργιες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Έχουμε πολύ πιο περισσότερο χώρο και μεγαλύτερες δυνατότητες να προωθήσουμε περισσότερα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις μας παρέχουν τη δυνατότητα να κάνουμε το διαχωρισμό των προϊόντων για την λιανική από τη χονδρική πώληση. Μας παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να αναπτύξουμε το δίκτυο διανομής, να έχουμε περισσότερα δρομολόγια. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι ποιοτικές και ως προς το θέμα των εργαζομένων και έχουν έναν πιο άνετο χώρο εργασίας.

Ο Ζαχαρίας Μοργοφένης από την αιωνόβια εταιρεία «Fantis Foods» που είναι η αρχαιότερη εταιρεία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων επεσήμανε ότι εδώ προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα και συνάμα προσπαθούμε να προβάλουμε τα ευεργετήματα της μεσογειακής δίαιτας.

«Όλα τα προϊόντα που προβάλλουμε εδώ είναι βιολογικά και φυσικά προϊόντα ξεκινώντας από το ελαιόλαδο μέχρι και τα τυροκομικά», συμπλήρωσε. 

Το περίπτερο της Kontos Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Βασίλειος Μέμος, πρόεδρος της «Mediterranean Gyro Products»  και «Corfu Foods» επεσήμανε ότι συμμετείχαν με το δικό τους περίπτερο αυτή τη χρονιά, διότι «πολλοί πελάτες και συνεργαζόμενες εταιρείες ζήτησαν να συμμετάσχουμε με δικό μας περίπτερο».

Ερωτηθείς για τα προϊόντα που έχουν επεσήμανε ότι αντιπροσωπεύουν τη «Βιολάντα» που έχει πάρα πολλά προϊόντα και πλησιάζει την «Παπαδοπούλου».

«Εχουμε επίσης πάρα πολλά τυριά. Εκτός του «Ρούσσα», που είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, προσθέσαμε και τα τυριά «Τζαφέττας», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξανδρος Μπότος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της τυροκομικής εταιρείας «Ρούσσας» επεσήμανε: «Η έκθεση ετούτη είναι η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη έκθεση τροφίμων στον κόσμο. Εμείς επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο την έκθεση, ακόμη και την χειμερινή έκθεση του Αγίου Φραγκίσκου. Η συνεργασία με τον κ. Μέμο είναι υπερδεκαετής. Είναι άψογη, δημιουργική και προσβλέπουμε σε μεγαλύτερες πωλήσεις και καλύτερη δουλειά στην Αμερική».

Το περίπτερο της Fantis Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, διευθύνων σύμβουλος της “Cretan Mill» επεσήμανε ότι συμμετέχουν με το περίπτερο «Exceptional Greece» και  το περίπτερο δημιουργήθηκε με ενέργεια του Αλκη Καλαμπόκη που έχει συνειδητοποιήσει το κενό που υπάρχει στο εθνικό περίπτερο και το καλύπτει με την δική του πρωτοβουλία.

«Το περίπτερο «Exceptional Greece» είναι πιο επαγγελματικό. Εμείς είμαστε επιχειρηματίες και δε μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και αυτό το κενό το καλύπτει ο κ. Καλαμπόκης.

Ερωτηθείς για τα προϊόντα επεσήμανε ότι συμμετέχουν διάφορες εταιρείες, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Αντώνης Φιαλάς από την εταιρεία «Δωδώνη» της Κύπρου επεσήμανε ότι προβάλουμε το χαλούμι της Δωδώνης, το οποίο παράγουμε στο εργοστάσιο της Κύπρου, εδώ και δύο χρόνια.

Το περίπτερο της FAGE. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Ξεκινήσαμε με ένα ολοκαίνουργο εργοστάσιο μόνο για την παραγωγή χαλουμιού. Παραδοσιακό, το αιγοπρόβατο και άλλα και εξάγουμε πάνω από 45 χώρες του κόσμου. Ευελπιστούμε να αξιοποιήσουμε την αγορά εδώ.

Ο Χρήστος Γεωργίου από την εταιρεία «Charalambides Christis» επεσήμανε ότι προβάλλουν το χαλούμι, ότι συμμετέχουν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος και ότι προσπαθούν να προωθήσουν το χαλούμι σε τρίτες χώρες.

Ο Στέφανος Αλονέφτη από την εταιρεία «Zorbas» επεσήμανε ότι προωθούν κατεψυγμένα είδη ζαχαροπλαστικής και φύλλου, σπανακόπιτες, τυρόπιτες και μπουγάτσες. «Έχουμε δύο καταστήματα στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα το Ζαχαροπλαστείο «The French Workshop», το οποίο άνοιξε αρχικά στο Μπέισαϊντ του Κουίνς και το δεύτερο στο Garden City της κομητείας Νάσο. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους συνεταίρους μας, την οικογένεια Παντελάτου και τα αποτελέσματα είναι ορατά», κατέληξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι επίσημοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.