Δεκτή η παραίτηση Δημητρίου – το Σάββατο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιερά Σύνοδος η οποία συνήλθε σήμερα, 9 Μαϊου 2019 στο Φανάρι έκανε δεκτή την παραίτηση του Αρχεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και η παραίτηση τίθεται σε ισχύ το Σάββατο που εκτός απροόπτου θα λάβει χώρα η εκλογή του διαδόχου του.

Η απόφαση αυτή παρέχει τα χρονικά περιθώρια στην Επαρχιακή Σύνοδο και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο που συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες στην Ατλάντα να ασκήσουν τα γνωμοδοτικά δικαιώματα που τους παρέχει ο Καταστατικός Χάρτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Όσο περνάει ο χρόνος, άλλο τόσο μεγαλώνει η λίστα των υποψηφίων, πλην όμως οι περισσότεροι στρέφουν τα βλέμματά τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ηγετικά στελέχη της ομογένειας που επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι είναι πολύ σημαντικό ο νέος Αρχιεπίσκοπος να γνωρίζει την Ελληνοαμερικανική πραγματικότητα και απέδωσαν την επιτυχία της ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου αφ ενός μεν στην θεολογική του κατάρτιση και στην πνευματική καλλιέργεια, αφ ετέρου δε στο γεγονός ότι ήταν άριστος γνώστης της πραγματικότητας και δεν χρειάστηκε συμβούλους να οδηγήσει το καράβι από τα φουρτουνιασμένα πελάγη σε γαλήνια.

‘Ενας από τους συνομιλητές μας υπενθύμισε τη λαϊκή ρήση «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο.

«Και – δόξα τω Θεώ – στην Αμερική υπάρχουν πεφωτισμένοι και ικανοί ιεράρχες για να αναλάβουν τα ηνία της μεγαλύτερης και πλουσιότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Μεταξύ άλλων μπορούμε να αναφέρουμε τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο, καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη Νύσσης Γρηγόριο που ηγείται της Καρπαθορωσικής Μητυροπόλεως», επεσήμανε.

Το επίσημο ανακοινωθέν

Ανακοινούται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά την συνεδρίαν αυτής της σήμερον, 9ης Μαίου 2019, επελήφθη των θεμάτων των Αρχιεπισκοπών Αμερικής και Αυστραλίας και διά μεν την πρώτην απεδέχθη την υποβληθείσαν παραίτησιν του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, μέλλουσαν να ισχύση από του Σαββάτου, 11ης τ. μ., εκφράσασα την ευαρέσκειαν και τον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας διά την πολυετή και εύορκον διακονίαν αυτού, διά δε την περίπτωσιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, εις πρώτον στάδιον, μετά τας σχετικάς προκαταρκτικάς επί Συνόδου συνομιλίας, εδέχθη εις ενημερωτικήν συνεργασίαν τον παρεπιδημούντα Βοηθόν εκείσε Επίσκοπον Θεοφ. Δορυλαίου κ. Νίκανδρον και Αντιπροσωπείαν επιφανών λαικών παραγόντων, επιφυλασσομένη να συνεχίση τας διαβουλεύσεις και προβή εις τας τελικάς αυτής αποφάσεις.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.