Μετά την παραίτηση Δημητρίου οι Άρχοντες διπλασιάζουν τις «διακονίες» στο Πατριαρχείο

Στιγμιότυπο από τις συνεδριάσεις της ηγεσίας του Τάγματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περίοδο που διεξάγονταν στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπή. Φωτογραφία: https://www.archons.org/-/announcement-patriarch-archbishop-meeting

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ. Άντονι Λυμπεράκης λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αγάπη και τη μέριμνά του για την Ιερά Επαρχία της Αμερικής και υποσχέθηκε αναδιπλασιασμό των διακονιών στην υπηρεσία της Αγίας Μητρός Εκκλησίας.

Η ηγεσία των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείο έχει ζητήσει – άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα – από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο να επιμείνει στην παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Πληροφορίες των Αναμνήσεων αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες οι συνεδριάσεις της ηγεσίας των Αρχόντων δεν γίνονταν στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπως γινόταν από της ιδρύσεως του οργανισμού μέχρι και τα τέλη του 2018, αλλά σε γραφείο μεγαλοεπιχειρηματία στο Μανχάταν.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ τελεί τη Θεία Λειτουργία ανήμερα των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δρ. Λυμπεράκη έχει ως εξής:  

Αγαπητέ Αδερφέ Άρχοντα,

Με βαθύτατο σεβασμό σας προωθούμε το δελτίο τύπου απο την Ιερά Αρχιεπισκοπή σχετικό με την υποβολή της παραίτησης απο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο απο την θέση του ποιμενάρχη της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, την οποία ποίμανε με αγάπη Χριστού και αφοσοίωση και την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εξετάσει ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη 9 Μαίου, 2019.

Το εν τη Αμερική Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο για την ιστορική 20ετή διακονία του στην ηγεσία της Εκκλησίας μας. Η αφοσοιωσή του, η πνευματική του ηγεσία και η ενωτική του μαρτυρία στην Εκκλησία της Αμερικής καθώς και η  – πέρα από τα καθιερωμένα – υπηρεσία του, τις ημέρες που ακολούθησαν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτελούν την παρακαταθήκη της διακονίας του στην Αμερική.

Το Τάγμα των Αρχόντων εύχεται στον Σεβασμιώτατο μακροημέρευση και υγεία και ευτυχία.  Εις Πολλά Ετη Δέσποτα.

Προσφέρουμε τις προσευχές μας και την αφοσοιωσή μας στην Αυτού Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Ιερή Επαρχία της Αμερικής και προσβλέπουμε στον διπλασιασμό της διακονίας μας στην υπηρεσία της Αγίας Μητρός Εκκλησίας.

Στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Διατελούμε,  Αντωνιος Λυμπεράκης, MD, Αρχων Ακτουάριος, Διοικητής Τάγματος Αρχόντων

Το κείμενο της επιστολής στην αγγλική: έχει ως εξής  Dear Brother Archons,

With utmost respect, we are forwarding the news release from the Archdiocese,  regarding His Eminence Archbishop Demetrios submitting his written resignation from the throne of the Greek Orthodox Archdiocese of America, which he shepherded with God-loving care for twenty years, and which the Ecumenical Patriarch will bring for consideration before the Holy and Sacred Synod in its upcoming meeting of this Thursday, May 9, 2019.

The Order of St. Andrew the Apostle, Archons of the Ecumenical Patriarchate in America, convey our profound gratitude to His Eminence Geron of America Archbishop Demetrios for his historic 20 year ministry as Archbishop.   His devotion, spiritual leadership and unifying presence in the Church in America, and his extraordinary service during the days immediately following the 911 Terrorist Attacks will serve as a lasting testament to his ministry in America.  The Order wishes His Eminence many years of good health and happiness.  Εις πολλά έτη Δέσποτα.

We offer our prayers and devotion to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew for his pastoral care and love for the Holy Eparchy in America and look forward to redoubling our diakonia in service to our Holy Mother Church.

In the Service of the Ecumenical Patriarchate,  Anthony J. Limberakis, MD
Archon Aktouarios

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.