Οι θησαυροί των Φιλίππων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας Ν.Υ. (βίντεο)

0
Στο βήμα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη. Αριστερά ο Μιχάλης Λυκούνας, ενώ δεξιά ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντυπωσιακή με όλη τη σημασία της λέξεως είναι η έκθεση φωτογραφίας «Φίλιπποι, Ένα Μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς» (Philippi, a Landmark of European Heritage) που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, 8 Ιανουαρίου 2018 στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με χορηγούς την εταιρίας Raycap και το Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη με έδρα τη Δράμα και η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.) μέχρι και την 4η Φεβρουαρίου 2019.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξανδρος Φαίδωνος – Βαντέτ, η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πόλυ Ιωάννου, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και συνάμα πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Καβάλας «Αγιοι Φίλιποι» Δημήτρης Φιλιππίδης, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Υπεραγοράς Ελληνικών Προϊόντων «Titan» και της «Optima Foods» Κώστας Μάστορας με τη σύζυγό του Σταυρούλα.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και μετέφερε τις ευχές του προς την ομογένεια με την ευκαιρία του νέου έτους.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=OA2_379g-Ek&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του ίδιου του Προέδρου για την προ δύο ετών  ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τόνισε ότι η προσπάθεια τελούσε υπό την αιγίδα του.

Αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον και συνεχάρη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη και τον Μιχάλη Λυκούνα για την άκρως εντυπωσιακή έκθεση

Στιγμιότυπα από τις ομιλίες.

Η κ. Σταυρούλα Δαδάκη και ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Λυκούνας αναφέρθηκαν στην έκθεση και τόνισαν ότι προβάλλουν τους τρεις βασικότεροι άξονές της: τον ελληνικό πολιτισμό, το ρωμαϊκό δίκαιο και τον Χριστιανισμό.

Η έκθεση περιλαμβάνει 14 πληροφοριακές πινακίδες (φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και χάρτες) οι οποίες παρέχουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν σ’ έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που αποτέλεσε θέατρο γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας.

Οι ομογενείς που παραβρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κ. Δαβάκη και τον κ. Λυκούνα και να δοκιμάσουν τα εκλεκτά κρασιά της Δράμας με παραδοσιακά εδέσματα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.