ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το εν εξορία εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το βράδυ της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου 2022 παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Νεάς Υόρκης «Κομνηνοί» με στόχο την ενημέρωση της ομογένειας για το ναυάγιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν στις 15 Ιουλίου κατά την διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας για την προετοιμασία της Ομοσπονδίας για την διενέργεια των εκλογών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά την παράταση δύο εβδομάδων της προγραμματισμένης ακροαματικής διαδικασίας που ζήτησε η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων και την οποία ενέκρινε ο συνήγορος του εκλεγμένου συμβουλίου. Συνεπώς μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην δικαστική διαμάχη.

Στην συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Ξερακιάς, ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο α’ αντιπρόεδρος Νίκος Μπάρδης, η ταμίας Σπυριδούλα Τσουκαλά, η υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων Νομική Καστανά, η Άννα Νότη, ο Βασίλειος Πετράτος, ο Κωνσταντίνος Τσουκάρης και ο Αναστάσιος Καραγκούνης. Η συντριπτική πλειοψηφία παρισταμένων εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 που έλαβαν χώρα στο προαύλιο του αλυσοδεμένου Σταθάκειου Κέντρου και δεν έχουν καμιά σχέση με το αμαρτωλό παρελθόν το οποίο οδήγησε στην παράλυση της Ομοσπονδίας και στον εμφύλιο σπαραγμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος απείχε από τα διοικητικά της Ομοσπονδίας για δύο και πλέον δεκαετίες και αναμείχθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριου του 2021 όταν ανέλαβε τα ηνία η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το διοικητικό συμβούλιο και τα νέα μέλη που έβαλαν πλάτη στην διοργάνωση της παρέλασης της 5 Ιουνίου 2022 και συνέλαβαν στην επιτυχία της.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων προκειμένου να λήξει η κατάληψη του Σταθάκειου και να προετοιμαστεί για τις εκλογές η Ομοσπονδία. Τόνισε ότι η άλλη πλευρά με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλαμαρά αθέτησε τον λόγο της και οδήγησε σε ναυάγιο όλες τις προσπάθειες που ελήφθησαν προ ενός έτους από την διαμεσολαβητική επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα, καθώς επίσης και από τους ίδιους για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που υπέδειξε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή στις 24 Ιουνίου 2022 όταν παρουσίασε στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές τα ευρήματα της πρώτης φάσης του οικονομικού ελέγχου.

Ο κ. Γεωργόπουλος και τα άλλα στελέχη που μίλησαν επεσήμαναν ότι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το έργο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και ότι ζήτησαν όπως τα πορίσματα του ελέγχου παρουσιαστούν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραπέμψουν στο πειθαρχικό όλους όσους καταγγελθούν από την Επιτροπή για ατασθαλίες.

Το ναυάγιο του Ιουλίου

Ο κ. Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για την υιοθέτηση και υλοποίηση του Οδικού Χάρτη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής για την σύσταση κοινής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία επρόκειτο να απαλλάσσει την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες, κοινής Επιτροπής Καταστατικού και την από κοινού σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας και την προετοιμασία για τις εκλογές ξεκίνησαν αμέσως μετά την ενημέρωση της 24ης Ιουνίου.

Στις 15 Ιουλίου 2022, κατά την διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στο εστιατόριο Λουκούμι κατέληξαν σε συμφωνία και μάλιστα συνέταξαν κοινή διακήρυξη την οποία υπέγραψε το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, αλλά αρνήθηκε η άλλη πλευρά.

Ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Ξερακιάς επεσήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν ο Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο Νίκος Μπάρδης και ο ίδιος εκπροσωπώντας το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και ο Δήμος Σιώκης και ο Δημήτριος Φίλιος, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων.

Ο κ. Καλαμαράς, όπως επεσήμανε, δεν παρέστη προσποιούμενος ανειλημμένες υποχρεώσει, ενώ το προς υπογραφή κείμενο περιελάμβανε όλες τις υποδείξεις και της άλλης πλευράς, που αθέτησε τον λόγο της.

Αν και το εν λόγω κείμενο αποτελεί μέρος των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο και τα οποία ο δικαστής θα εξετάσει κατά πάσα πιθανότητα την 1η Νοεμβρίου, εν τούτοις ο κ. Ξερακιάς επεσήμανε ότι καταστάλαξαν στην σύσταση κοινής επιτροπής διαφάνειας με συμπροέδρους τον ίδιο και τον Χρήστο Βουρνά, αλλά ο κ. Βουρνάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά.

Η συμφωνία προέβλεπε την συνέχιση του οικονομικού ελέγχου, την συγκρότηση επιτροπής Κατασταστικού και σύγκλιση γενικής συνέλευσης στις αρχές Οκτωβρίου.

«Εμείς υπογράψαμε την συμφωνία, ενώ η άλλη πλευρά αρνήθηκε», επεσήμανε ο κ. Ξερακιάς.

Ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι η επικαλούμενη πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων στερείται κάθε νομιμότητας, διότι είναι τέσσερα μόνο άτομα και διότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων είχε ημερομηνία λήξεως τον Ιούνιο του 2021 αμέσως μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης επεσήμανε ότι όλα τα στελέχη είναι νέοι, οι οποίοι εκλέχτηκαν για πρώτη φορά και οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αμαρτωλό παρελθόν της Ομοσπονδίας.

«Όταν αναλάβαμε τα ηνία βρήκαμε χάος και το Σταθάκειο υπό κατάληψη και ακόμη και σήμερα παραμένει αλυσοδεμένο. Παρά ταύτα όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό και στέφθηκε με επιτυχία η παρέλαση. 32 Σύλλογοι και Αδελφότητες υπέβαλαν υπόμνημα στο Δικαστήριο μέσω του οποίου ζητούν να λήξει η κατάληψη και να επιτραπεί στα μέλη της Ομοσπονδίας η πρόσβαση στο κτίριο και η έναρξη των συλλογικών δράσεων και των εκδηλώσεων», επεσήμανε ο κ. Κοτρώνης.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται από τους Τούρκους και η Ομοσπονδία – η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια εθνικοτοπική οργάνωση – βρίσκεται στα Δικαστήρια και σε έναν εμφύλιο σπαραγμό», συμπλήρωσε ο κ. Κοτρώνης.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Παρελάσεως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Επεσήμανε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως και την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 θα συγκαλέσουν πανομογενειακή συγκέντρωση, η οποία θα σηματοδοτήσει την λήξη της θητείας της τριμερούς Επιτροπής Παρελάσεως του 2022.

«Με αλυσοδεμένο Σταθάκειο δεν πάμε πουθενά. Η προ ενός έτους κατάληψή του αποτέλεσε την ταφόπλακα της Ομοσπονδίας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της έναρξης των προετοιμασιών για την παρέλαση. Πώς θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου;, διερωτήθηκε ο κ. Μπάρδης.

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος διευκρίνισε ότι όλα τα δικαστικά έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους, ότι έχουν το δίκιο με το μέρους τους και ότι το Δικαστήριο θα δώσει οριστικό τέλος στην κατάληψη του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Η Νομική Καστανά, η Άννα Νότη, ο Βασίλειος Πετράτος και ο Αναστάσιος Καραγκούνης εξέφρασαν την θλίψη τους για την κατάντια της Ομοσπονδίας και την πρωτοφανή για τα δεδομένα της ομογένειας δικαστική διαμάχη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση της εξέτασης από το Δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ζητήσει ο κ. Γεωργόπουλος το απέδωσε στην ανευθυνότητα των εναγομένων που δεν απάντησαν εντός των προβλεπόμενων από δικαστήριο χρονικά όρια και στο γεγονός ότι οι κλητήρες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον Δήμο Σιώκη και τον Δημήτριο Α. Γωνιά.

Τέλος ο κ. Γεωργόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους Γιάννη Στρουμπάκη, Κατίνα Λυγγέρα, Αλεξάνδρα Λάσκαρη που έβαλαν πλάτη στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Κώστα Μάστορα και της παρείχαν την δυνατότητα να συνεχίσει και ολοκληρώσει το έργο της.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/enimerothikan-oi-dyo-plevres-gia-tin-proti-fasi-tou-oikonomikou-elegxou-oikonomikon-tis-omospondiad/

για

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.