ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι προβληματισμοί για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να διασφαλίσει το μέλλον του και το μέλλον της επόμενης γενιάς των Αποδήμων Κύπριων στην Αμερική, συζητήθηκαν  στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (OKOA), οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν το Σάββατο το 13 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, παρουσία αντιπροσώπων από τα σωματεία – μέλη σ’ όλη την Αμερική.

Μάλιστα ζητήθηκε, από τον εκπροσωπούντα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο συνέδριο, Επίτροπο Αποδήμων Φώτη Φωτίου, η συνδρομή της κυπριακής πολιτείας στα προγράμματα με τα οποία προχωρά άμεσα η Ομοσπονδία, με πρώτο την διενέργεια απογραφής για την λεπτομερή καταγραφή των Κυπρίων της Αμερικής.

Σο συνέδριο – που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη – επίσης παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριο, οι διπλωματικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας και η ευρωβουλευτή και πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένης Θεοχάρους.

Στο βήμα ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Μάριος Λυσιώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Κάνοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του συμβουλίου στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού υπογράμμισε την ανάγκη να δουλεύει ο οργανισμός σε περισσότερο επαγγελματική βάση, ώστε αφενός να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και αφετέρου να μπορέσει να βοηθήσει τα σωματεία-μέλη του.

“Όλοι εμείς είμαστε εθελοντές που δεν πληρωνόμαστε, αλλά αντίθετα αφιερώνουμε χρόνο και χρήμα  κι ο εθελοντισμός πηγάζει για την αγάπη μας προς την Κύπρο και τον Ελληνισμό», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Τόνισε ότι ο χρόνος περνά και φτάνει η ώρα που κι αυτή η γενιά θα αποχωρήσει, οπότε χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να ανάψουμε τη φλόγα για την Κύπρο και τον Ελληνισμό στην επόμενη γενιά, πριν είναι αργά.

Γενική άποψη από το συνέδριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες και να στελεχώσουμε την ομοσπονδία με άτομα που θα μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο και να βοηθούν τα σωματεία», είπε ο κ. Παπαστυλιανού, ευχαριστώντας τον Επίτροπο Αποδήμων γιατί υποσχέθηκε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεισφέρει στα έξοδα για την απογραφή των Κυπρίων της Αμερικής και την επανάληψη του προγράμματος φιλοξενίας νέων Αποδήμων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητα μας και τη γλώσσα μας», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Είπε ακόμη πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ίδρυση Κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, για το οποίο υπάρχει ήδη συγκεντρωμένο ποσό άνω των 600.000 δολαρίων.

Στο συνέδριο επίσης ακούστηκαν οι απολογισμοί δραστηριοτήτων των σωματείων – μελών.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε πως η Κυπριακή Ομοσπονδία αγωνίζεται για την Κύπρο από το 1953 που ιδρύθηκε, όμως είναι παράλληλα και η οργάνωση η οποία εργάζεται για τη διατήρηση και προαγωγή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας.

Στο βήμα ο προεδρικός Επίτροπος Αποδήμων Φώτης Φωτίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Είπε πως παρά την απογοήτευση πολλών για την έλλειψη λύσης στο κυπριακό, υπάρχουν για πρώτη φορά θετικές εξελίξεις αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Κύπρου, τα ενεργειακά και την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ, χάρη στην οποία Ελλάδα και Κύπρος αναγνωρίζονται ως αξιόπιστοι σύμμαχοι..

«Τόσα χρόνια ό,τι κι αν κάναμε, η πολιτική των ΗΠΑ έκλεινε προς την Τουρκία που είχε ισχυρό λόμπι. Πρώτη φορά βλέπουμε αλλαγή στάσης, κι αυτό χάρη στον Ερντογάν.  Τώρα και σε Ελλάδα και Κύπρο αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία του λόμπι».

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», είπε ο κ. Κρίστοφερ, καλώντας παράλληλα και τους νέους επαγγελματίες να εμπλακούν περισσότερο και να δώσουν το παρόν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, τον Ιούνιο.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη χαρακτήρισε το κυπριακό ως πρώτο εθνική προτεραιότητα της Ελλάδας. Αναφερόμενη στις τριμερείς συνεργασίες που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή , ενώ αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Σε σχέση με το κυπριακό είπε ότι για την Ελλάδα προέχει το θέμα της ασφάλειας καθώς δε νοείται δίκαιη λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Συγκινημένος για την επαφή του με τον Κυπριακό Ελληνισμό της Αμερικής δήλωσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης, για τον οποίο το συνέδριο αυτό ήταν το πρώτο που παρακολούθησε.

Στιγμιότυπο από το συνέδριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Έχετε συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση του εθνικού μας θέματος», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ενωμένοι, συντονισμένοι και φέρνοντας μαζί τις νεότερες γενιές, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του στόχου μας που είναι η επανένωση της πατρίδας μας».

«Δεν είναι στο τόσο μακρινό παρελθόν που οι ΗΠΑ έβλεπαν την Κύπρο αμιγώς υπό το πρίσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι ως ισότιμο εταίρο σε μια περιοχή καίρια για τα συμφέροντα τους», είπε στην παρέμβασή της η επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, σημειώνοντας πως «ούτε στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσε κανείς να είχε προβλέψει το προχωρημένο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι τριμερείς μας συνεργασίες με τα γειτονικά μας κράτη».

Η κ. Ιωάννου είπε πως δεν ζητούμε από κανένα να διαλέξει μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

«Ζητούμε να γίνει αντιληπτό ότι η συνεργασία και συμμαχία οποιουδήποτε με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει χωρίς να λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου. Ζητούμε να γίνει σεβαστή η κυρίαρχη ισότητα των κρατών βάσει των κανόνων που έχει θεσπίσει η διεθνής κοινότητα, ανεξαρτήτως των συσχετισμών δυνάμεων. Και ζητούμε οι Κύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και χωρίς να γίνονται παράπλευρη απώλεια γεωπολιτικών παιχνιδιών».

Και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ι μεγάλες δυνάμεις, που διατηρούν τον καθοριστικό τους ρόλο στο σύστημα της διεθνούς συλλογικής ασφάλειας, μαζί και οι ΗΠΑ, «αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη η Κύπρος να υπάρχει ως αυτόνομο κράτος διότι αυτό εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα».

Η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους δήλωσε συγκινημένη για τη συμμετοχή της στο συνέδριο της Ομοσπονδίας και τόνισε πως είναι Ελληνίδα, αλλά και πολίτις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αρμενίας. Και αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών μας, του κυπριακού λαού στο σύνολό του, των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων σε κάθε τετραγωνική ίντσα της νήσου Κύπρου. Των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, των Μακεδόνων στην ιστορία και στην παράδοσή τους, των δικαιωμάτων του κάθε Έλληνα πολίτη στην αξιοπρέπεια».

Απευθυνόμενη στους Κύπριους της Αμερικής, είπε πως «συντηρούν τον Ελληνισμό όπως τον συντηρούσε το κρυφό σχολειό.

«Να ξέρετε, πρόσθεσε, πως για όσο καιρό θα είμαι στην έπαλξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για όσο καιρό θα έχω δημόσιο λόγο, δεν θα αφήσω να μπουν στην Ε.Ε. ούτε η Τουρκία, ούτε τα Σκόπια, ούτε η Αλβανία, αν δεν συμμορφωθούν και δεν κατοχυρώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών μας».

Στον χαιρετισμό του ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μετέφερε στου αντιπροσώπους τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου «ο οποίος ζει σ’ έναν τόπο χωρίς πλήρη θρησκευτική ελευθερία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως παρά τη συνεχιζόμενη για 45 χρόνια κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μία αξιοζήλευτη δραστηριότητα.

«Δεν παρέλυσε λόγω της κατοχής, αλλά αντίθετα η κατοχή την όξυνε κι η Κύπρος είναι σήμερα μια αξιοζήλευτη ευνομούμενη πολιτεία για όλους».
Αναφέρθηκε στις δικές του προσωπικές εμπειρίες στο Β’ Παγκόσμιο, όπου η Μακεδονία είχε τριπλή κατοχή, Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων.

«Όμως ξέραμε ότι ο Άξονας τελικά θα υπέκυπτε στα ιδανικά, το πάθος και τη μάχη των συμμάχων και θα είχε τέλος. Στην Κύπρο η κατοχή έχει έναν άσχημο χαρακτήρα, λόγω του εποικισμού, με μεταφορά πληθυσμών από την Ανατολία. Και σήμερα τρίτη γενιά εποίκων. Αυτό αλλοιώνει δημογραφικά την Κύπρο».

Καταλήγοντας ευχήθηκε ευόδωση των αγώνων για επανένωση της Κύπρου.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας, Αλέξης Φαίδωνος και Κωνσταντίνος Κούτρας.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.