ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σπάνια ή καλύτερα σχεδόν ποτέ, μια εμφάνιση ενός νέου μουσικού σχήματος από καταξιωμένους καλλιτέχνες, αποτελεί προμήνυμα πολιτιστικού γεγονότος και μάλιστα σε περίοδο που ακολουθεί την Πανδημία.

Προσωπικά, όσα χρόνια ζω και παρακολουθώ την μουσική σκηνή εδώ και στην Ελλάδα, είχα να ζήσω μια τέτοια στιγμή, από την εποχή που ως ανταποκριτής τότε, σε ελληνικό περιοδικό βρέθηκα στην παρουσίαση του πρώτου άλμπουμ της αείμνηστης Whitney Houston.

Δεν προσπαθώ να συγκρίνω τις εμφανίσεις και το μέγεθος των προσδοκιών, απλά αναφέρω το συναίσθημα της πρώτης φοράς.

Ε, λοιπόν, για πρώτη φορά ένα νέο μουσικό σχήμα το «Sounds of Cyprus» εμφανίστηκε στο γνωστό και φιλόξενο κλαμπ «Drom», παίζοντας μια αμιγώς κυπριακή παραδοσιακή μουσική με εξαίρεση ένα-δυό σύγχρονα τραγούδια. Όπως το «Χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Κερύνεια μου» του Πόλυ Κυριάκου αλλά και το «Η δική μου η πατρίδα», του Τόκα.

Ήχοι και συναισθήματα γνωστοί και αγαπημένοι, που είτε τα ζούμε και μας συγκινούν απο κοντά, είτε συνήθως παρακολουθούμε απο την τηλεόραση, απο διάφορους ερμηνευτές. Ρυθμοί και τραγούδια απο λαϊκούς ερμηνευτές που πέρασαν απο γενιά σε γενιά στην Κύπρο.

Το συγκρότημα λοιπόν, δεν ανακάλυψε την…πυρίτιδα. Οι βάσεις είχαν μπεί άλλωστε απο το 2017. Τότε είχε παρουσιαστεί μια παρόμοια βραδιά, για τους νέους επαγγελματίες με Κυπριακή καταγωγή.

Αυτή η πρώτη εμφάνιση όμως έδωσε την ευκαιρία στους θεατές, που την παρακολούθησαν, να ξαναδούν την ζωή υπό άλλο πρίσμα. Αυτό που έφερε το τέλος της Πανδημίας και έδωσε σε όλους μια νέα διάθεση, με μια νότα αισιοδοξίας. Εκτός Zoom και εικονικής πραγματικότητας.

Η ερμηνεύτρια των τραγουδιών Ελενα Κρις (Χρήστου). Φωτογραφία: ETA PRESS

Η Έλενα Κρις (Χρήστου) στο τραγούδι, ο μουσικός διευθυντής Πιτερ Δούσκαλης, (λαούτο και κιθάρα), ο Άλεξ Τασόπουλος στην βιόλα και ο Ερρίκος Βλέσμας στο μπάσο, συνεργάστηκαν με εξαιρετικό τρόπο στην σκηνή και απέδωσαν πάνω από 20 τραγούδια γνωστών και άγνωστων συνθετών όπως του Τόκα, του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, του Ιωαννίδη, του Βιολάρη και άλλων.

«Το γιασεμί στην πόρτα σου», «Πορτοκαλιά του Καραβά», «Ψηντρή βασιλικιά μου», «την βράκα» και άλλα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου αποδόθηκαν με σεβασμό και αγάπη για την παράδοση.

Η φωνή της Έλενας Κρις, άλλωστε είναι εγγύηση για την επιμονή στην ορθή επεξεργασία των στίχων.

Κι άλλοι γνωστοί ερμηνευτές τα απέδωσαν πριν απο την Έλενα, όμως το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη και έχουμε άξιους ερμηνευτές, είναι ενδεικτικό της πορείας που θέλει να ακολουθήσει το νέο αυτό σχήμα.

Λίγο μετά το τέλος της πρώτης συναυλίας σε ζωντανό κοινό, τα μέλη του συγκροτήματος σηκώθηκαν ν μέσω θερμού χειροκροτήματος, για να ευχαριστήσουν το κοινό. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στο τραγούδι «Τριανταφυλλένη» που έχει ερμηνεύσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Έλενα έδωσε πνοή και οι μουσικοί κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του ακροατή με τις νότες να διαδέχονται αρμονικά τους όμορφους στίχους.

Η βιόλα επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά απο τα όμορφα τραγούδια, όπως για παράδειγμα στο «ελάτε για να σμίξουμε» του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, το ίδιο και το λαούτο και το μπάσο.

Η απόφαση για να δημιουργήσεις ένα τέτοιο γκρουπ δεν είναι εύκολη και ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια πανδημία. Όταν έχεις για πάνω απο ένα χρόνο, κλειστές πόρτες σε κλαμπ και συναυλιακούς χώρους.

Ετσι και μόνο το γεγονός ότι γεννήθηκε αυτό το σχήμα είναι άξιο λόγου. Όσοι λοιπόν τόλμησαν να διασχίσουν την πολύβοη οδό «St. Mark’s Place» στο Ανατολικό Βίλατζ κι να περπατήσουν σε συνθήκες συνωστισμού μέχρι το Drom την «αλφαβητούπολη», δεν απογοητεύτηκαν ούτε από την ερμηνεία της Ελενας Κρις ούτε απο την σύμπραξη τριών εξαιρετικών μουσικών, που πίστεψαν στην δημιουργία του γκρούπ. Ίσα – ίσα που απόλαυσαν μια όμορφη νυχτερινή έξοδο στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Έτσι κι όταν η Ελενα ρώτησε το κοινό αν περνάει όμορφα, η απάντηση ήταν… καταφατική. Η ιδια έχει υιοθετήσει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που την είχαμε συνηθίσει με μια ευχάριστη εμφανισιακά αλλαγή.

Όσοι βέβαια δεν μπόρεσαν να απολαύσουν την πρώτη αυτή εμφάνιση, θα έχουν την ευκαιρία στο μέλλον να δουν απο κοντά το όμορφο αυτό σχήμα και να εκτιμήσουν το ταλέντο των δημιουργών του.

Ελπίζουμε, από εδώ και εμπρός οι ευκαιρίες για παρόμοιες εμφανίσεις να πολλαπλασιαστούν και να επανέλθουμε σιγα-σιγά στους ρυθμούς της ψυχαγωγίας που είχαμε συνηθίσει.

Το γεγονός ότι ξεκίνησαν αυτού του είδους οι εμφανίσεις είναι μια ανάσα και μια ψυχολογική ένεση.

Πολύ σωστά, στο τέλος, η Έλενα Κρις αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος ευχαρίστησαν τόσο τον υπεύθυνο του πολύ καλού ήχου, Ταμερ Κελεσογλου όσο και τον φιλόξενο οικοδεσπότη του «Drom» Σερτναρ Ιλχαν.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.