ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ζήτημα αυτοπροσδιορισμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Είναι η πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα που η ελληνική πλευρά θέτει θέμα αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και το συνδυάζει με την προστασία των περιουσιών τους και η αλβανική πλευρά δεν θέτει στο τραπέζι το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αριστερά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: GANP / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.