Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ο σκηνοθέτης της ομογένειας Λεωνίδας Λοϊζίδης

0
Ο υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας Λεωνίδας Λοϊζίδης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης, ο οποίος έχει αφήσει την δική του σφραγίδα στο ομογενειακό θέατρο το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην Κύπρο και εξέπληξε γνωστούς και φίλους με την αποφασιστικότητά του να εισέλθει στον  πολιτικό στίβο.

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της 23ης Μαϊου 2021 θα είναι υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το κίνημα «Αφύπνιση 2020».

Σε γραπτό μήνυμά του προς τις «Αναμνήσεις» ο κ. Λοϊζίδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε την πρόταση του κινήματος και μάλιστα την χαρακτηρίζει ως «ευκαιρία αυτό-αξιολόγησης».  Παράλληλα εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τους ομογενείς – ευεργέτες του πολιτισμού, ηθοποιούς και παράγοντες που του έδωσαν την δυνατότητα να προβάλει στην Αμερική το αρχείο και σύγχρονο ελληνικό θέατρο και να παρουσιάσει παραστάσεις εφάμιλλες του Μπρόντγουέι.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Λοϊζίδη:

 Αρχίζοντας θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες στα εκλεκτά μέλη του κινήματος «Αφύπνιση 2020» και παράλληλα να τους συγχαρώ για αυτό το ουσιαστικό και συμβολικό άλμα τους, σημαντικού ορόσημου ζωής.

Πέρασαν 38 χρόνια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να αντιδρά σε όλα εκείνα που χρειαζόντουσαν κριτική και αλλαγή. Πρώτος μου σταθμός Αμερική – πόλος έλξης για τους περισσότερους  ομοεθνείς μου – θα είναι η συνάντηση μου με την επιστήμη  του θεάτρου.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των σπουδών μου απέκτησα αρκετές γνώσεις, αλλά έπρεπε να χτίσω το μέλλον μου σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η στήριξή μου τότε; Τα λόγια της Σόνιας Μουρ, μαθήτρια του Στανισλάφσκι : «Αρπάξτε τις ευκαιρίες που θα συναντήσετε, αξιοποιώντας τες στο μέγιστο βαθμό. Να θυμάστε να ασκείτε τη θετική σας επιρροή στον κόσμο».

Ονειρεύτηκα, είναι αλήθεια, πράγματα τα οποία δεν φανταζόμουνα να αποκτήσω. Στα 25 μου χρόνια βρέθηκα πλάι στο πολιτικό γραφείο της Άννας Συνοδινού. Τον αγάπησα αυτόν τον τόπο : Ελλάδα.

Πιστεύω ότι ο διαχρονικός χρυσός μιας χώρας είναι η δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Τί πρόσφεραν και τί προσφέρουν οι Έλληνες στον κόσμο μας; Θα αναφερθώ σε αυτήν όπως τη συνέλαβαν οι μεγάλοι διανοητές. « Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται»,

Η μεγαλύτερη ελπίδα και φιλοδοξία μου να κοινωνήσω τον πολιτισμό μας σε κάθε γωνιά της γης.

Μετράω τα χρόνια 12 σε αριθμό όταν επικεντρώθηκα στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής στρατηγικής μου. Αναρίθμητες οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που έλαβαν χώρα σε άλλα μέρη του κόσμου και στα μεγάλα θέατρα της Νέας Υόρκης.

Η επιτυχία μου; 

Από την οθόνη μου περνάνε χιλιάδες εικόνες και θυμάμαι τους ευεργέτες και πρωτεργάτες, εκείνους που έβαλαν τις βάσεις για να μπορώ να μιλώ για επιτυχία. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ομογενείς, οι απόδημοι, η άλλη Κύπρος, η άλλη Ελλάδα που έζησε και μεγαλούργησε απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις  και τους περιορισμούς της τοπικής κοινωνίας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στο εξωτερικό.

Τέτοιους ανθρώπους είχα την τύχη να συναντήσω στην πορεία μου. Τους εκτιμώ βαθύτατα, γιατί ήταν οι σύμμαχοί μου προάγοντας  την πατρίδα καταγωγής τους μέσα από τις ενέργειές τους. 

Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο; Μπορεί μια ομάδα να δημιουργήσει νέες κουλτούρες; Η απάντηση ξεκάθαρη : Ναι μπορεί. 

Γιατί πάντα οι  μεγάλες αλλαγές προέρχονται από λίγους που αντιλαμβάνονται τα βήματα της Ιστορίας.

Αφύπνιση λοιπόν. Αφύπνιση 2020.

Όταν οι πράξεις μου ή η έλλειψη δράσης μου έχουν προκαλέσει ζημιά και πόνο στην κοινωνία.

Το αντίθετο της αφύπνισης η συγκατάβαση και η συμφιλίωση με όλα εκείνα που είναι πασιφανώς άρρωστα και πρέπει να αποβληθούν ως ξένο σώμα. 

Από θεατής λοιπόν, παίρνω την απόφαση να γίνω όχι σκηνοθέτης, αλλά αυτός που έχει τα κότσια να παίρνει αποφάσεις δίχως να υπολογίζει το βραχυπρόθεσμο προσωπικό κόστος. 

Ο δικός μου πατριωτισμός μεταφράζεται ως το θάρρος της σύγκρουσής μου με όσα δεν συγκροτούν το συλλογικό όφελος της κοινωνίας. Δεν είμαι άτρωτος…αλλά φοβάμαι.

Προτεραιότητα μου αυτή τη φορά είναι σαφής. Στόχος μου δεν είναι η γρήγορη ανέλκυση ενός εντυπωσιακού φορτίου από το βυθό…

Αλλά ήρθε επιτέλους η ώρα η Κύπρος να επιλέξει. Το μέλλον της, θα κριθεί από τα αποφασιστικά βήματά της. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είμαστε απόντες.

Λεωνίδας Λοιζίδης,

Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας,

Κίνημα Αφύπνιση 2020 

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.