Υπό την σκιά των τραγωδιών η ομιλία του Γιώργου Γεραπετρίτη στους ομογενείς (βίντεο)

0
Στο βήμα ο υπουργος Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό την σκιά των τραγωδιών που συγκλόνισαν την γενέτειρα και τον απανταχού ελληνισμό και συγκεκριμένα την τραγωδία στα Τέμπη, τις φονικές πυρκαγιές, τις φονικές και συνάμα καταστροφικές πλημμύρες και το τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής στην Λιβύη που στοίχισε τις ζωές πέντε Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτικό προσωπικό, έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας, 18ης Σεπτεμβρίου 2023 η συνάντηση των εκπροσώπων της ομογένειας με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού και οι εμπειρίες που βίωσαν οι ομογενείς που επέστρεψαν από την Ελλάδα δέσποζαν στα πηγαδάκια και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που δεν υπήρχε ενθουσιασμός και χαμόγελα.

Η παρουσία του Πέτρου Γκικουρία, του εκπροσώπου των Χειμαρριωτών της Αμερικής και της ίδιας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας ενέτεινε την συζήτηση για την παράνομη σύλληψη και κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη και την προχθεσινή απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου για την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εν τούτοις οι 17 συνεργαζόμενοι φορείς αποφάσισαν να μην ακυρώσουν την εκδήλωση λόγω αλλαγής τους προγράμματος του Πρωθυπουργού και αντ’ αυτού να έχουν ως κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Μάικ Μανάτος, ο οποίος καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την μέχρι πρότινος Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και νυν υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις εργασίες τις συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε την δυνατότητα να μοιραστούμε αυτήν την στιγμή με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη για την στήριξη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι ομογενείς ενω παρακολουθούν την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις τραγωδίες που βίωσε το καλοκαίρι η γενέτειρα ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε πως η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής στέκεται αλληλέγγυα στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα, εκφράζοντας την λύπη για τις ζωές που χάθηκαν και την στήριξη για όσους είχαν απώλειες από τις φυσικές καταστροφές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο τροχαίο δυστύχημα και κάλεσε τους ομογενείς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής για τους πέντε Έλληνες στρατιωτικούς που έχασαν την ζωή τους στην Λιβύη και να προσευχηθούν υπέρ της ταχείας ανάρρωσης των τραυματιών.

Η ομιλία του κ. Γεραπετρίτη επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αυριανή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διεμήνυσε ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης.

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον ρόλο της ομογένειας.

Σε πρώτο πλάνο ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δήλωση Γιώργου Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο.

Με την ευκαιρία αυτή, και πριν από ο,τιδήποτε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για το συμβάν της Λιβύης, για το γεγονός ότι πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή τους σε μια ανθρωπιστική αποστολή, στην προσπάθεια τους να σώσουν άλλες ζωές. Αυτό το κάνει ακόμα πιο επώδυνο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους.

Την εβδομάδα που θα βρισκόμαστε εδώ στη Γενική Συνέλευση, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αντιπροσωπείες κρίσιμων για την ελληνική διπλωματία κρατών-μελών, με σημαντική διεθνή θέση.

Στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μεταξύ αυτών, είδα και σήμερα το πρωί, τον Τούρκο ομόλογό μου, για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών εδώ στη Νέα Υόρκη.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, μόλις, να ολοκληρώσω την Τριμερή μας Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου. Μια συνεργασία, την οποία η ελληνική διπλωματία θεωρεί πάρα πολύ σημαντική. Όχι μόνο διότι βρισκόμαστε μαζί με χώρες με τις οποίες έχουμε μια συναντίληψη των διεθνών πραγμάτων και κοινά συμφέροντα τα οποία μας συνδέουν, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι στον μεταβαλλόμενο κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε περιφερειακές συμμαχίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη υπεραξία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, αλλά και άλλοι τομείς, οικονομικοί, όπως είναι ο τουρισμός.

Θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα είναι παρούσα, ενεργή, πολυμερής. Προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται πάντοτε παρούσα σε διεθνείς οργανισμούς και fora για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Καφχίτσας, ο Δημήτριος Κοντολιός, ο Στυλιανός Ζερβούδης, ο Δημήτριος Ζερβούδης και ο Μιχαήλ Ψαρρός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.