Τραμπ ή Μπάιντεν; Η απάντηση Ελληνοαμερικανού καθηγητή είναι Τραμπ (ΒΙΝΤΕΟ)

0
Οπρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά και ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία: https://www.alphanews.live/

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (https://www.alphanews.live/) Ο γνωστός Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης, πιστεύει ότι η επανεκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ θα συνεπάγεται με καλύτερες ημέρες τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την Κύπρο και την Ελλάδα. Μίλησε αποκλειστικά στο AlphaNews για τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις των Αμερικανικών εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν την επιλογή τους βάσει των πολιτικών του κάθε υποψηφίου και όχι βάσει της προσωπικότητας τους.

Οικονομία

Ο Δρ. Οικονομίδης διακρίνει τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψήφιους ευρύτερα. Αρχίζοντας από τον τομέα της οικονομίας, ανέφερε πως παρά τις όποιες δυσκολίες επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των ΗΠΑ είναι αρκετά καλές, ενώ προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Το ποιος όμως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ όμως, θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία των πραγμάτων.

Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, επισήμανε, είπε ότι θα αυξήσει σημαντικά τους φόρους. “Πώς ακριβώς θα τους αξήσει και πόσο δεν το γνωρίζουμε γιατί από τη μια είναι το πρόγραμμα του που είναι πολύ αριστερό και από την άλλη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο σε περίπτωση που εκλεγεί θα το υλοποιήσει 100%”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό που υπόσχεται πάντως, πρόσθεσε, είναι τεράστιοι καινούργιοι φόροι, που θα έχουν ως αποτέλεσα τη μείωση της ανάπτυξης καθώς και αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο. Από την άλλη ο Τραμπ, ανέφερε, θα κάνει όσα έκανε μέχρι σήμερα με τους σταθερά μειωμένους φόρους οι οποίοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ανάπτυξη.

Ασφάλεια

Ο Δρ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα ασφάλειας εντός της χώρας επισημαίνοντας πως οι διαδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν κάθε όριο βίας, με πλιάτσικα και επεισόδια μέχρι και πρόσφατα. “Τα ζήσαμε και στη Νεα Υόρκη για δύο βδομάδες περί τα τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου. Τα καταστήματα αναγκάστηκαν να βάλουν ξύλινους τοίχους μπροστά για να μην μπαίνουν μέσα όλοι αυτοί, ανάμεσα στους οποίους δεν ήταν μόνο διαδηλωτές αλλά και διάφορες συμμορίες που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία”, είπε. Επισήμανε επίσης το ζήτημα του μεταναστευτικού, λέγοντας πως σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπάιντεν και ανοίξει τα σύνορα όπως στο παρελθόν, τότε ο πληθυσμός των ΗΠΑ σε μερικά χρόνια θα γίνει από 300 εκατομμύρια 400 και κατ΄επέκταση αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους φτωχότερους πολίτες της χώρας και δη τους Αφροαμερικανούς. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι θα πρέπει να το φανταστούμε ακόμα πιο εκτεταμένο καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκτεταμένα σύνορα με το Μεξικό.

Εξωτερικές σχέσεις

Ο Δρ. Οικονομίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε να παρεμβαίνει λιγότερο στη Μέση Ανατολή, να τερματίσει τους ατέλειωτους πόλεμους που δημιούργησαν προηγούμενες Κυβερνήσεις, λέγοντας πως επί Ομπάμα-Μπάιντεν ενώ εκλέχθηκαν για να κάνουν λιγότερους πόλεμους, αναμείχθηκαν στη Λιβύη, τη Συρία και προκάλεσαν αναταραχές με τους αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Αυτή η πολιτική είπε είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των μαζικών μεταναστευτικών ροών από τις οποίες σήμερα υποφέρει η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το κενό που αφήνει ο μικρότερος παρεμβατικός ρόλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή το οποίο προφανώς και αξιοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, απάντησε πως αυτό είναι γεγονός ωστόσο πρόσθεσε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτε επί προηγούμενων διακυβερνήσεων οι ΗΠΑ λειτούργησαν βοηθητικά προς τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας όταν επρόκειτο για την σύμμαχο Τουρκία. Αυτό παρατήρησε σήμερα αλλάζει εξαιτίας του ότι ο κ. Ερντογάν έχει ξεφύγει με αποκορύφωμα την αξιοποίηση τζιχαντιστών μαχητών σε Συρία, Λιβύη και Αρμενία κατά τρόπο πρωτοφανές που έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς και όχι μόνο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ελπίδες να έχουμε μια πιο φιλική προσέγγιση από τους Αμερικανούς είναι υψηλότερες με τον Τραμπ παρά με τον Μπάιντεν, ο οποίος λέει πολλά σήμερα που μάλλον δεν θα υλοποιήσει. Προέβλεψε μάλιστα πως σε περίπτωση εκλογής Μπάιντεν, η επόμενη μέρα θα βρει τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν εκ νέου πολύ ενεργά στα της Μέσης Ανατολής. Αμφισβήτησε επίσης τη φυσική κατάσταση του τέως Αμερικανού Αντιπροέδρου και κατά πόσο θα είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του.

Ο τρόπος που επικοινωνεί ο Τραμπ

Στην ουσία την Αμερική την κυβερνά ένας εργλολάβος της Νέας Υόρκης, εξήγησε ο Δρ. Οικονομίδης όταν τον ρωτήσαμε για τον ακραίο και άτσαλο τρόπο επικοινωνίας του Ντόναλτ Τραμπ.

“Εργολάβος στη Νέα Υόρκη όπου αν έχετε ζήσει στη Νέα Υόρκη ο κάθε διπλανός του προσπαθεί να του κλέψει ένα τετραγωνικό, να μην του βάλει το τσιμέντο, να μην του βάλει τις σκαλωσιές και η ζωή του είναι έτσι. Δηλαδή είναι άγαρμπος από τη μια και από την άλλη μεριά σε ένα τεράστιο βαθμό ευθύς, λέει ότι του κατέβει στο μυαλό του ακόμα και αν είναι βλακεία. Φανταστείτε ότι πολλούς τους αρέσει αυτό γιατί σου λέει αυτός μας λέει ότι έχει στο μυαλό του άρα δεν έχουμε τον κίνδυνο να είναι ύπουλος ή κάτι τέτοιο. Η ουσία της διαφοράς του Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ότι προσπάθησε να αλλάξει ριζικά το πως δούλευε το κατεστημένο της Αμερικής για δεκαετίες υπό διαφορετικούς Προέδρους”, ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα το πολεμικό κλίμα εναντίον του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Διαχείριση της πανδημίας

Ένα θέμα που βρέθηκε στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας με τον Τραμπ να τάσσεται κάθετα ενάντιος στα lockdowns και τον Μπάιντεν να δηλώνει πως είναι ανοιχτός σε αυτά και πως αν εκλεγεί θα κάνει ότι του λένε οι επιστήμονες. Ζητήσαμε την άποψη του Δρ. Οικονομίδη από οικονομικής σκοπιάς:

“Eξαρτάται από το που βρισκόμαστε. Υπό ορισμένες συνθήκες αν έχουμε μια ακραία κατάσταση τότε φτάνουμε πολύ πιο κοντά στο lockdown αλλά από την άλλη μεριά δεν θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο να κάνουμε ένα καθολικό lockdown. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα lockdown των πληθυσμών εκείνων που κινδυνεύουν, των ευάλωτων ομάδων. Το να κάνουμε lockdown των σχολείων είναι λάθος γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουμε μεγάλη θνησιμότητα στα παιδιά. Μπορεί κάποιο παιδί να πεθάνει αλλά μπορεί να πεθάνει και από τη γρίπη και τον ιλαρά και ποιος ξέρει από τι. Πρέπει να σκεφτούμε αυτούς τους περιορισμούς σε ορισμένες ηλικίες και μόνο αν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς. Εκείνο που με προβληματίζει πολύ για τον κ. Μπάιντεν είναι ότι λέει εγώ θα κάνω ότι μου πουν οι γιατροί. Γιατί δεν κατεβαίνουν οι γιατροί να γινουν Πρόεδροι; Δεν είναι σοβαρή θέση αυτή. Ο κ. Μπάιντεν στην πραγματικότητα ακόμα και αν εκλεγεί γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνει ότι του πουν οι γιατροί αλλά θα κοιτάξει και τα οικονομικά μεγέθη κτλ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη

Ο Δρ. Οικονομίδης απέφυγε να τοποθετηθεί για το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, αν και όπως είπε στη βάση των δημοσκοπήσεων που έχουμε δει ο Μπάιντεν έχει καλύτερες πιθανότητες. Όπως είπε όμως αρκετοί ψηφοφόροι του Τραμπ είτε δεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις είτε δεν το δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν γεγονός που το παρατηρήσαμε και το 2016.

Μερικά λόγια για τον συνεντευξιαζόμενο 

Ο Νικόλας Οικονομίδης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός στον τομέα των οικονομικών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της δημόσιας πολιτικής. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Εξειδικεύεται στην έρευνα της οικονομίας των δικτύων και ειδικότερα των τηλεπικοινωνιών, των υπολογιστών και της πληροφόρησης, στην τεχνική συμβατότητα και σταθεροποίηση, στην βιομηχανική οργάνωση, στη δομή και οργάνωση οικονομικών αγορών και συστημάτων πληρωμής, στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, στην εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής σε βιομηχανίες δικτύου και στην στρατηγική ανάλυση αγορών.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/editorial/tramp-i-mpainten-i-apantisi-ellinoamerikanoy-kathigiti-einai-tramp-binteo

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.