Τραγικός θάνατος 79χρονου Ελληνοαμερικανού στο Αγροτικό Ιατρείο της Παρπαριάς Χίου

0
Ο Γεώργιος Λιος και η σύζυγός του Γεωργία στην πρόσφατη γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημητρίου Α. Γωνιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Γεώργιος Λιος προ τριών περίπου μηνών ξεκίνησε από Μπέλμορ του Λονγκ Αϊλαντ για τις Τρύπες της Χίου προκειμένου να φτιάξει το σπίτι του και να υποδεχτεί τα παιδιά και τα εγγόνια του, χωρίς ποτέ του να υποψιαστεί ότι το προσκύνημα που ονειρευόταν για πάνω από μια δεκαετία θα έληγε τόσο άδικα και απρόοπτα.

Και ενώ όλα κυλούσαν όπως τα είχαν προγραμματίσει, το βράδυ του Σαββάτου, στις 24 Αυγούστου, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Την ώρα που επέστρεφε από το καφενείο του χωριού για το σπίτι του αισθάνθηκε δυσφορία.

Σταμάτησε στο σπίτι της ανιψιάς του, Δέσποινας Μαλαφή, αλλά δεν χόρταινε ανάσα.  Ο γιος του και η σύζυγός του αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στο κοντινότερο Αγροτικό Ιατρείο, σε εκείνο της Παρπαριάς.

Στο ιατρείο, όπως δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο Δημήτρης Ανδρέου Γωνιάς, ανιψιός του εκλιπόντα δεν υπήρχε γιατρός. Και σαν μην αρκούσε αυτό οι  τρεις φιάλες του οξυγόνο που βρίσκονταν στο Αγροτικό Ιατρείο ήταν παντελώς άδειες.

Μην έχοντας άλλη επιλογή επικοινώνησαν με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού όπου υπήρχε γιατρός και το οποίο αποφάσισε να στείλει ασθενοφόρο.

Επειδή η κατάστασή του χειροτέρευε σε συνενόηση με τον ιατρό του κέντρου η σύζυγός του Γεωργία και οι γαμπροί του Παναγιώτης και Γιάννης Κανέρης μπήκαν στο αυτοκίνητό τους προκειμένου να μοιραστούν το δρόμο με το ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο τον διακόμισε στο Ιατρείο Βολισσού, αλλά ήταν πλέον αργά.

Ο ιατρός που τον εξέτασε, όπως επεσήμανε ο κ. Γωνιάς, διαπίστωσε ότι εάν του παρέχονταν εγκαίρως οξυγόνο δεν θα έσβησε τόσο πρόωρα και άδικα.

Ο γιος του Μιχάλης και ο ανιψιός του Δημήτρης Α. Γωνιάς ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Αμανής, διότι ο πατέρας και θείος τους είναι το έκτο θύμα της ολιγωρίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

«Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει αβοήθητος ένας άνθρωπος. Και το πιο τραγικό είναι ότι το μοιραίο συνέβη μεσούσης της τουριστικής σεζόν για την οποία οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα και να έθεταν σε πλήρη λειτουργία όλα τα αγροτικά ιατρεία», επεσήμανε ο κ. Γωνιάς, ο οποίος είναι συνάμα και εκτελεστικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας.

Η κηδεία του 79χρονου θα λάβει χώρα περί τα τέλη της εβδομάδας στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάντα του Λονγκ Αϊλαντ.

Ο κ. Γωνιάς επεσήμανε ότι μόλις λάβουν από την Αμερικανική Πρεσβεία το πράσινο φως για τη διακομιδή της σορού θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την κηδεία του εκλιπόντα.

Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Γεωργία το γένος Κανέρη, τα παιδιά του Μιχάλη και Ανδριάνα Λιο, τη Σοφία και τον σύζυγό της Νικόλαο, τα εγγόνια Γιώργο και Μαρκέλλα – Νικολλέτα, Γεωργία, Αλεξάνδρα και Ειρήνη, τα αδέλφια, τα γυναικάδελφα και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε προ 79 ετών στις Τρύπες της Χίου. Οι αείμνηστοι γονείς του Μιχάλης και Κυριακούλα Λιος έφεραν στον κόσμο τρία αγόρια, τον Γεώργιο, τον Στέλιο και τον Γιάννη (που απεβίωσε προ ενός έτους) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γεώργιος Λιος χόρεψε τον χορό του Ησαϊα με την Γεωργία Κανέρη και έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Μιχάλη που γεννήθηκε στην Χίο και τη Σοφία που γεννήθηκε στην Αμερική.

Το ζεύγος ήρθε στην Αμερική το 1974 και κατάφερε να ζήσει στο ακέραιο το αμερικάνικο όνειρο. Ο αείμνηστος εργάστηκε στα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε τη δική του καντίνα και τις δικές του επιχειρήσεις.

Ο Γεώργιος και η Γεωργία γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές και την αγάπη για την ομογένεια. Η οικογένειά τους συνδέθηκε με την κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας και με τον Σύλλογο Τρυπουσίων Χίου «Άγιος Συμεών».

Ο Μιχάλης, όπως επεσήμανε ο κ. Γωνιάς είναι πρόεδρος του Συλλόγου Τρυπουσίων Χίου.

Οι Αναμνήσεις εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην χαροκαμένη σύζυγό του, τα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς και φίλους.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.