«Τον δικό μας Πόντο θα τον ξαναχτίσουμε» είπαν οι Πόντιοι των ΗΠΑ και Καναδά

Ο κύριος ομιλητής Δρ. Θωμάς Αλεξιάδης.

Άκρως συγκινητική και πλούσια σε μηνύματα η εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Ήταν η πρώτη, από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, αλλά ίσως και η πιο σημαντική μέχρι τώρα εκδήλωση ομογενειακού φορέα με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων, απο την Ελληνική Επανάσταση.

Και όσοι την παρακολούθησαν από την πλατφόρμα «Zoom» ή μέσω «Facebook», όχι μόνο κατάλαβαν ότι οι οργανωτές κατάφεραν να αποδώσουν το μήνυμά της ξεκάθαρα, αλλά και ότι επαφίεται στις νεότερες γενιές να κρατήσουν, να εκφράσουν και να δημιουργήσουν πατώντας στα χνάρια των προγόνων τους.

Ευτυχώς, την τελευταία εβδομάδα η εκδήλωση συμπεριελήφθη και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η συντονίστρια και υπεύθυνη για την διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης κα. Βασιλική Τσανακτσίδου.

Ετσι, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστεί και να διαβαστεί το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και να απευθύνει την προσευχή και τον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος.

Ο κ. Απόστολος μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που επεσήμανε ότι η Εκκλησία ήταν η Μητέρα του Γένους.

Ήταν σημαντικός, όπως εξήγησε στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε άλλο σημείο του μηνύματος του, ο κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι «δεν θα λησμονήσουμε ποτέ, τα περίφημα μοναστήρια στον Πόντο». Αποτελούσαν, τόνισε, διαχρονικά τους προμαχώνες της Ορθοδοξίας. «Η προσφορά» κατέληξε, και το όραμα των προγόνων μας στο Έθνος θα μείνει ανεξίτηλα στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης επεσήμανε ότι το Ιερό Ιδρυμα λειτουργεί ως «κειμηλιοθήκη».

Είναι, είπε, το Ίδρυμα μια πλατφόρμα για νέους και νέες να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να προάγουν. Εξέφρασε δε, την βεβαιότητά του ότι θα συνεχίζουμε με περηφάνεια το στίγμα της πορείας για την 200η επέτειο της Επανάστασης. Τον ένδοξο αγώνα των πατριωτών και μεταξύ των πρωταγωνιστών ήταν και οι αδελφοί Υψηλάντη.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία του Ιερού Ιδρύματος, τόνισε ότι αναπολεί τις στιγμές που ο ίδιος βίωσε είτε κάτω από την σκιά των δένδρων στον χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, είτε σκαρφαλώνοντας στην Ιερά Μονή στον Πόντο.

Ο Δρ. Κούτρας επεσήμανε ότι χαρές κι λύπες συμβαδίζουν μέσα στον χρόνο. Ο Πόντος, τόνισε έχει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του Εθνους.

Συντονίστρια της όμορφης αυτής εκδήλωσης ήταν η κ. Βασιλική Τσανακτσίδου, που είναι γνωστή για τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την προβολή της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος.

Η κ. Τσανακτσίδου, που κατέχει και την θέση της υπεύθυνης για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ιερού ιδρύματος κατάφερε να συμπεριλάβει το πάνελ των ομιλητών αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο της Ομογένειας και να δώσει στον κεντρικό ομιλητή τον Δρα Θωμά Αλεξιάδη την ευκαιρία να αναδείξει την σημαντική «συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821 και η δράση των Ιερών Μονών του Πόντου στην διάρκεια της Οθωμανοκρατίας».

Χαιρετισμό απεύθυνε μεταξύ άλλων καλεσμένων και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης. Ο κ. Ραπτάκης μάλιστα επεσήμανε ότι εδώ και 14 χρόνια η Πολιτειαακή Βουλή στο Ροντ Άϊλαντ, έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή γενοκτονία. Ο ίδιος εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή και ευχαρίστησε τους οργανωτές.

Εκ μέρους της οργάνωσης PHOS, που αποτελεί μια ανοιχτή δομή μέσα στο Ιδρυμα με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, μίλησε η διευθύντρια κ. Ελένη Αλεξιάδη-Χατζή, η οποία και παρουσίασε εκτενή αναφορά στους Φιλέλληνες Αμερικανούς που πήγαν στην Ελλάδα για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετείχαν εναργά στον αγώνα για την απελευθέρωσή της.

Η ακτίνα συμμετοχής επεκτάθηκε μέχρι και το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, από όπου η κ. Νένα Κιγκλίδου έστειλε στην συνέχεια τον χαιρετισμό της τονίζοντας ότι η επέτειος αυτή των 200 χρόνων είνα μια πολύ σημαντική ημέρα για το έθνος μας. Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, αποτελεί παράδειγμα. Η κ. Κιγκλίδου κάλεσε όλους τους νέους «να κάνουμε τον δικό μας αγώνα για την Πατρίδα».

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση μίλησαν επίσης και εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων από την Αμερική. Μεταξύ άλλων χαιρετισμό έκαναν ο Αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας κ. Ευαγγελόπουλος, που επεσήμανε ότι το Ιερό Ιδρυμα αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό της Αμερικής και επίσης ότι ο σύλλογος Ακρίτες είναι δίπλα στο Ιδρυμα.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακή Ομοσπονδίας κ. Κώστα Τσιλφίδης ευχαρίστησε τον πολιτειακό γερουσιαστή κ. Λ. Ραπτάκη καθώς και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρα. Κωνσταντίνο Κούτρα για την διαρκή όπως είπε στήριξη στις προσπάθειες του Ποντιακού στοιχείου. Συνεχάρη επίσης την κ. Τσνακτσίδου για την οργάνωση της εκδήλωσης, το PHOS και τον Δρα Βασιλειάδη για την πρόοδο του Ιερού Ιδρύματος, όπως ανέφερε.

Από το Κλίβελαντ του Οχάιο, χαιρετισμό έστειλε ο κ. Μανώλης Ερμείδης.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση στο σημείο εκείνο της εκδήλωσης του κληρικού Γρηγόριου Γκίλμπερ, από την Φιλαδέλφεια, ιερατικού προϊσταμένου στον Αγιο Δημήτριο του Απερ Ντάρμπι. Ενός Φιλέλληνα κληρικού, που όχι μόνο μιλάει ο ίδιος την ελληνική γλώσσα, αλλά και τα 5 παιδιά του. Ο π. Γρηγόριος τόνισε ότι οι προγονοί του ήρθαν το 1699 από την Αγγλία.

Στην συνέχεια μίλησε από το Ντελαγουέρ η κ. Μαρί Στογιαντζάκη, που διετέλεσε διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου στο Απερ Ντάρμπι της Φιλαδέλφειας.

Η κ. Στογιαντζάκη είναι σήμερα υπεύθυνη στο Δημόσιο Πρότυπο Σχολείο (Immersion) του Γουίλμινγκτον όπου οι μαθητές διδάσκονται μια ώρα την ημέρα Ελληνικά και σε ορισμένες τάξεις και μαθηματικά.

Ο πολιτειακός Γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ κ. Λου Ραπτάκης

«Στις φλέβες μας κυλάει αίμα μαρτύρων», τόνισε η κ. Στογιαντζάκη.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος επεσήμανε ότι ο Κυπριακός λαός και ο Ποντιακός Ελληνισμός μοιράζονται ένα μεγάλο μαρτύριο. Οι αξίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Η ενότητα είπε να γίνει μάθημα σήμερα, που η Τουρκία προσπαθεί με επιθετικότητα κατά του Ελληνισμού να καταργήσει την συνθήκη της Λωζάνης.

Σειρά στον κατάλογο των καλεσμένων είχε κατόπιν ο κ. Ηλίας Τομάζος, πρόεδρος της οργάνωσης «Παιδεία» του Κονέκτικατ.

Ο κ. Τομάζος επεσήμανε ότι εμείς οι νεότεροι Ελληνες είμαστε οι κληρονόμοι και ευχήθηκε όπως σε 100 χρόνια από σήμερα να υπάρχει σε κάθε πανεπιστήμιο από μία έδρα ελληνικών σπουδών. Ο κ. Τομάζος δεν παρέλειψε να αναφέρει τα ονόματα των αδελφών Ποντίων του Νόργουολκ που συνέβαλαν τα μέγιστα στο έργο της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Το βιογραφικό του κύριου ομιλητή του Δρα. Θ. Αλεξιάδη, παρουσίασε ο κ. Στέφανος Θωμάτος, ταμίας του Ιερού Ιδρύματος.    

Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι ταυτόσημες εννοιες.

Ετσι αφού αναφέρθηκε στους θεμελιωτές της συμπόρευσης και της ταύτισης αυτή, τον Μέγα Βασίλειο και τον Γηγόριο τον Νανζιαζηνό και άλλους Πατέρες της Εκκλησίας, μίλησε και για τους νεομάρτυρεες που κήρυξαν την επανάσταση.

Ειδική αναφορά έκανε και στον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ μέσα από μια επιστολή που είχε αποστείλει κρυφά σε Ιεράρχης της Πελοποννήσου.

Ο Δρ. Αλεξιάδης παρουσίασε τον κύκλο διωγμών που υπέστησαν οι Πόντιοι και επεσήμανε ότι γενεές γενεών γεννήθηκαν και πέθαναν στα βουνά, όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τους διωγμούς.

Κατόπιν αναφέρθηκε και στα προνόμια που είχαν οι Σταυροπηγιακές μονές και έκανε αναφορά στον ρόλο ης μονής του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.

Έκανε επίσης αναφορά στον ρόλο των Κρυπτο-χριστιανών, ενώ τόνισε ότι 100 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση οι Τούρκοι έδωσαν νέα εντολή να εκλείψουν πρώτοι οι Κληρικοί στην Μικρά Ασία.

Μετά την ομιλία ακολούθησε περίοδος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.

Τον τελευταίο λόγο είχε ο Θοδωρής, ένας 13χρονος μαθητής, (πρώην μαθητής της κας. Τσανακτσίδου στην Φιλαδέλφεια, στο Απερ Ντάρμπι, που ευχήθηκε «χρόνια πολλά Ελλάδα! Σας αγαπάω όλους πολύ!»

Ευτυχώς, η εκδήλωση καταγράφηκε και στο κανάλι του Ιερού Ιδρύματος στο «You Tube» έτσι ώστε όσοι δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά μπορούν να την δουν με άνεση χρόνου, από το σαλόνι τους.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.