ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σε επίσημη συνεδρία την Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Γερμανίας, Πρέσβη Christoph Heusgen, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα που ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021. Το ψήφισμα έχει αριθμό S/RES/2537.

Πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, επέδωσε στον  Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο κ. Μαυρογιάννης, προέβη στην πιο κάτω δήλωση προς του δημοσιογράφους: «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση της για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στην τρέχουσα της ισχύ και διαμόρφωση.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ.

Η επί τόπου κατάσταση και οι συνεχώς αυξημένες προκλήσεις, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό, ως χώρα υποδοχής, έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας για την ανανέωση της εντολής της.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ήθελε να ευχαριστήσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ και το προσωπικό της UNFICYP, για την πολύτιμη συμβολή τους στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Κύπρο, ενώ η ειρήνη μας διαφεύγει. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν σύντομα την επανάληψη της ειρηνικής διαδικασίας

Η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2537 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από μόνο του στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.