Το προπύργιο του Ελληνισμού τιμά τον Τομ Κουρκουμέλη στην διπλή επέτειο (βίντεο)

0
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς, τον πρόεδρο της κοινότητας Στέφανο Θωμάτο και τους μαθητές του Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το προπύργιο του Ελληνισμού της Αμερικής, όπως είθισται να αποκαλούμε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ετοιμάζεται να εορτάσει την διπλή επέτειο και να βραβεύσει τον ευεργέτη της Τομ (Αναστάσιο) Κουρκουμέλη.

Πρόκειται για την 95η επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας και την 65η επέτειο της ιδρύσεως του Ημερήσιου Σχολείου που θα συνεορταστούν με λαμπρότητα την μεθεπόμενη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 με μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν με την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία και θα ολοκληρωθούν με το επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Ο τιμώμενος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανέκαθεν υπήρξε υποστηρικτής και δωρητής της εν λόγω κοινότητας και πολλών άλλων ευαγών ιδρυμάτων και φορέων της ομογένειας και όχι μόνο. Προ ενός έτους ο Τομ και η σύζυγός του Κάθυ εξέπληξαν τους πάντες όταν σε μια ερανική εκδήλωση ανακοίνωσαν την δωρεά εκατό χιλιάδων δολαρίων για την συνέχιση των εργασιών για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο θα δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός, κοινοτική αίθουσα, χώροι γραφείων και διαμερίσματα.

Η δωρεά αυτή είναι – βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων – η μεγαλύτερη για το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα.

Ο εορτασμός της διπλής επετείου κατά κανόνα διοργανώνεται μία με δύο εβδομάδες μετά την εορτή των ονομαστηρίων της κοινότητας και το επίσημο γεύμα αποκτά ταυτόχρονα και τον χαρακτήρα της ερανικής εκδήλωσης, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, του λαχείου και του λευκώματος θα διατεθούν για την ενίσχυση του ταμείου της κοινότητας.  

Τα φετινά ονομαστήρια του ναού ήταν τα πρώτα για τον νέο ιερατικό προϊστάμενο, π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο και η προσέλευση των πιστών και ειδικά της νέας γενιάς ήταν εντυπωσιακή.

Το βράδυ της Τρίτης, 25 Οκτωβρίου 2022 έλαβε χώρα ο αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα, ενώ την Τετάρτη ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του πρωτοσύγκελου, π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, του π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, του π. Νικολάου Πάρου, του π. Γεωργίου Κασάπογλου, του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη  και του διακόνου Μιχαήλ Γιαβρή.

Στο στιγμιότυπο από την ανακοίνωση της εν λόγω δωρεάς από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Νάνσυ Παπαϊωάννου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Τομ (Αναστάσιος) και Κάθυ Κουρκουμέλη και Ελπίδα Φέργκουσιον. Φωτογραφία: GANP/DIMITRIOS PANAGOS
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ απονέμει το βραβείο με την εικόνα του Χριστού Σπορέα στον π.. Ανάργυρο Σταυρόπουλο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ανήμερα της εορτής παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη,  Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια συντονίστρια  του Γραφείου Παιδείας, Ειρήνη Γράψια, καθώς επίσης και μια ομάδα μαθητών του Ημερήσιου Σχολείου.

Η κοινότητα καλεί τους ομογενείς να παραστούν στο επίσημο γεύμα και να τιμήσουν από κοινού τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και ευεργέτη Τομ Κουρκουμέλη. Το εισιτήριο έχει οριστεί στα $75. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο της Κοινότητας στο (718) 728-1718 είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο ezinonos62@yahoo.com.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία προεξέρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.