ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Το Καρπούζι» ένα από τα διηγήματα της συλλογής «Το κόκκινο άλογο» το οποίο ερμήνευσε με πάθος ο συγγραφέας Κυριάκος Ευθυμίου άγγιξε τις καρδιές των ομογενών που παρέστησαν στην ποιητική βραδιά που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου 2022, στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Κι αυτό διότι «Το Καρπούζι» πραγματεύεται τη μετανάστευση των Κυπρίων στην Αγγλία τη δεκαετία του ’50 του περασμένου αιώνα, με τα μάτια μιας παιδούλας. Η καταγραφή των συναισθημάτων της κορούλας που με τις γονείς της ξεκινάει από την Κύπρο είναι υψηλών προδιαγραφών και διανθισμένο και με πικρό χιούμορ.

Και παρείχε την δυνατότητα σε κάθε έναν από τους παρισταμένους να εντοπίσει τα κοινά χαρακτηριστικά της δική τους πορείας προς το άγνωστο με εκείνη του κοριτσιού που κρατούσε το καρπούζι και την ώρα που κατέβαινε στον σταθμό του Λονδίνου της έπεσε και έγινε θρύψαλα.

Αλλιώτικη ποιητική βραδιά

Η ποιητική βραδιά διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και το Κέντρο Έρευνας Ελληνισμού στο Κολέγιο του Κουίνς.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν παρών εκπρόσωποι από όλα τμήματα του Παγκυπρίου.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς και συνάμα ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας του Ελληνισμού Δρ. Νίκος Αλεξίου επέλεξε να παρουσιάσει τον ποιητή απαγγέλλοντας ποιήματα από την πρώτη ποιητική συλλογή του Κυριάκου Ευθυμίου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Κυριάκος Ευθυμίου, Τασούλα Μαναρίδη, Κρις Νικολάου και Δρ. Νικόλαος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το υπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που κάλυψε τα αεροπορικά εισιτήρια και τους διοργανωτές αυτής της βραδιάς.

Στην συνέχεια ανέγνωσε ποιήματα καθώς επίσης και έξι διηγήματα από την συλλογή «Το Κόκκινο Άλογο» και συγκεκριμένα: «Ο Κλεφτάκος», «Η Νύφη» και «Το Καρπούζι», «Η Παναγία», «Το Πρώτο Φιλί» και «Τελευταία Σελίδα» και με τις υποκριτικές του ικανότητες κατάφερε να ξεδιπλώσει τα πραγματικά μηνύματα κάθε ποιήματος, είτε διηγήματος.

Το κοινό παρακολουθούσε λες και είχε πιει το αμίλητο νερό και εξέφραζε την ευαρέσκειά του με χειροκροτήματα.

Από αριστερά Κυριάκος Παπαστυλιανού, Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκος Αλεξίου και ο συγγραφέας Κυριάκος Ευθυμίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά «Το Καρπούζι» ο ποιητής απέσπασε για λίγο τα βλέμματά του από το βιβλίο και αναφώνησε: «Αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα αφηγήματα της ζωής μου».

Ο Δρ. Νίκος Αλεξίου αναφέρθηκε στο Κέντρο Έρευνας Ελληνισμού και στην συνεργασία με τον εικονολήπτη – σκηνοθέτη Ζαφείρη Χαϊτίδη και τόνισε ότι η εν λόγω παρουσίαση αποτελεί την αφετηρία της συνεργασίας του Κέντρου με την κυπριακή παροικία για την καταγραφή της προφορικής ιστορίας των Κυπρίων της Αμερικής.

Χαιρετισμούς απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τον Αλέξη Αμμοχωστιανό, καλλιτεχνικό διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Πολιτιστικού Κέντρου.   

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ στο βήμα και ο Δρ. Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά, Δρ. Νικόλαος Αλεξίου, Κυριάκος Παπαστυλιανού και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο συγγραφέας Κυριάκος Ευθυμίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο συγγραφέας Κυριάκος Ευθυμίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολλεγίου του Κουίνς, Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.