Το Ε/Α Επιμελητήριο βράβευσε τον Γιώργο Οικονόμου (βίντεο)

Από αριαστερά διακρίνονται οι Μπράιαν Ντεβίν, Μάρκος Δρακωτός, Κλέι Μέιτλάντ, Τζον Στρατάκης και ο τιμώμενος Γιώργος Οικονόμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή και επιβλητική ήταν η τελετή ανάδειξης του «Προσώπου της Χρονιάς» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 17ης Μαΐου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του CASA Cipriani στο Νότιο Μανχάταν.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του έτους του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με στόχο τον εορτασμό της 77ης επετείου της ιδρύσεως και την απονομή του 72ου βραβείου «Πρόσωπο της Χρονιάς» (Person of the Year) στον εφοπλιστή, συλλέκτη έργων τέχνης και φιλάνθρωπο, κ. Γιώργο Οικονόμου.

Το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς» είναι ένα από τα μακροβιότερα και συνάμα το πιο αξιόλογο βραβείο που απονέμει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και το πιο αναβαθμίζεται διαρκώς.

Στο δείπνο παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου, οι Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας και εκπρόσωποι άλλων φορέων της ομογένειας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μπράιαν Ντεβίν ο οποίος καλωσόρισε τον τιμώμενο και τους επισήμους προσκεκλημένους και παραχώρησε το βήμα στον Επίσκοπο Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα  για να ψάλλουν από κοινού το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κλέι Μάιτλαντ καλωσόρισε τον τιμώμενο, τους χορηγούς και τους ευεργέτες του δείπνου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους συμπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής Μάρκο Δρακωτό και Τζον Στρατάκη, καθώς επίσης και την  εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη.  

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Μάρκος Δρακωτός έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 77η πορεία του Επιμελητηρίου και επεσήμανε ότι αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, εν τούτοις υπάρχουν πολλές σταθερές οι οποίες παρέμειναν αναλλοίωτες και συνάμα αποτελούν πυξίδα για το μέλλον.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισε ότι ο εγκλεισμός απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, την οποία αξιώθηκαν να την μετατρέψουν σε ευκαιρία για την αναβάθμιση του ηγετικού ρόλου του Επιμελητηρίου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Ντίνου Κωνσταντίνου που, όπως επεσήμανε, άνοιξε διάπλατα τις πύλες του Σπιτιού της Ελλάδας στη νέα γενιά του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Ελληναομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κλέι Μέιτλαντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τζον Στρατάκης, ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει τον τιμώμενο αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες από την γνωριμία και την συνεργασία με τον Γιώργο Οικονόμου.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και διηγήθηκε συγκινητικές στιγμές από τις σπουδές του στο MIT και την περίοδο που αναζητούσε επαγγελματικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ.

«Κυκλοφορούσα με ένα Σεβρολέτ Μπλέιζερ, έβγαλα τα πίσω καθίσματα και έκανα ταξίδια στην Αμερική. Ήμουν νέος και μου άρεσε η περιπέτεια», επεσήμανε ο ομιλητής αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Αποφοίτησα και έκανα εκατοντάδες αιτήσεις για δουλειά που δεν μου έφεραν κάποια προσφορά.  Τα χρήματα τελείωναν και έπρεπε να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Πάντα όμως ονειρευόμουν να επιστρέψω εδώ».  

Αναφερόμενος στην προσωπική του επιτυχία επεσήμανε: «Κάθε ένας μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να έχει πάθος, να καταβάλλει προσπάθεια και να κάνει καλή δουλειά. Χρειάζεσαι τύχη στην αρχή, αλλά από ένα σημείο και μετά η τύχη δεν είναι τόσο σημαντική. Αυτό είναι το μήνυμά μου σε όλους όσοι έχουν παιδιά».

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (New York City Greek Film Festival) και συνάμα διάσημη ηθοποιός, κ. Μαρία Τζομπανάκη, ανακοίνωση ότι ο εμβληματικός θεσμός προβολής του ελληνικού σινεμά στις ΗΠΑ επιστρέφει από τον Σεπτέμβριο, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια παύσης, που ξεκίνησαν από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Το New York City Greek Film Festival ξεκίνησε πριν από χρόνια από τη νοσταλγία των Ελλήνων για την πατρίδα τους και το παλιό καλό ελληνικό σινεμά. Σήμερα μαζί με τη νοσταλγία χέρι με χέρι στέκεται και η ανάγκη να επικοινωνηθεί το νέο πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού στην τρίτη γενιά των Ελλήνων που ζουν εδώ αλλά και τους φίλους του κινηματογράφου, των σινεφίλ όλων των εθνοτήτων που ζουν στη Νέα Υόρκη», ανέφερε η ομιλήτρια.

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ του 2024 επεσήμανε ότι θα λάβει χώρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου και θα είναι θεματικό. Στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ θα βρεθεί η Κρήτη και θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία στους ομογενείς να γνωριστούν με πολλούς καλλιτέχνες του νησιού και την συμβολή τους στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η Μαρία Τζομπανάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.