To  Κονσέρτο του…Μίμη για τα 100ά γενέθλια

Η Χορωδία του Καθεδρικού υπο την διεύθυνση του Κώστα Τσουράκη. Φωτογραφία: ETA Image

ΝΕΑ  ΥΟΡΚΗ. Ποιος να το περίμενε; Στην συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, που δόθηκε στο Chiotes Hall (αίθουσα Χιώτης) του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν, υπήρχε ένα ορχηστρικό κομμάτι, που επέλεξε ο Μαέστρος Κώστας Τσουράκης, που το ονόμασε το «Κονσέρτο του Φώτη».

Η ιστορία αρχίζει κάπως ανορθόδοξα. Έχοντας μια προηγούμενη υποχρέωση έφτασα στον χώρο της συναυλίας λίγο καθυστερημένα, πριν ωστόσο συμπληρώσουμε το πρώτο μισό, δηλαδή στην στιγμή που θα παιζόταν η ορχηστρική σύνθεση.

Με βοηθό πάντα τον μικρό μου Στέφανο, άκουσα ανυποψίαστα τον μαέστρο να ρωτάει το κοινό αν έχω εισέλθει στην αίθουσα

Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα και ανέβηκα στην σκηνή. Εκεί αφού με καλωσόρισε ο μαέστρος, μίλησε για λίγο για την παρουσία μου σε πολλές από τις πιο όμορφες βραδιές της Χορωδίας του Καθεδρικού και ανακοίνωσε ότι το επόμενο κομμάτι είναι αφιερωμένο στον Φώτη.

Η Σοφία Πελεκάση, Φωτογραφία: ETA Image

Ένιωσα δέος και ντράπηκα λίγο, αλλά πιο πολύ από το γεγονός ότι αγνοούσα την σύνθεση και την ονομασία της.

Και ποιος δεν θα ήθελε ένα κονσέρτο αφιερωμένο στο όνομά του;

Με την συμμετοχή όχι μόνο σπουδαίων ερμηνευτών όπως η σοπράνο Όλγα Ξανθοπούλου, η σοπράνο Χίλαρι Μπαμπούκη, ο Κώστας Τσουράκης και η Χορωδία του Καθεδρικού, μαζί με την παιδική  χορωδία.

Μια όμορφη ευκαιρία να τιμήσουμε μαζί το έργο και την τεράστια προσφορά του συνθέτη Μίμη Πλέσσα που συμπλήρωσε αισίως 100 χρόνια ζωής.

Οι ομογενείς οι οποίες ξεσηκώθηκαν στον χορό. Φωτογραφία: ETA Image

Μας ενθουσίασαν όχι μόνο η επιλογή των τραγουδιών αλλά και οι εκπληκτικές εκτελέσεις.

Η Σοφία Πελεκάση, αν και πρωτοεμφανιζόμενη  ερμήνευσε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το τραγούδι «Αν είναι η αγάπη αμαρτία»

Ο μαέστρος που είχε ταυτόχρονα και καθήκοντα “ζαν πρεμιέρ” ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τις χάντρες.

Και δεν έφτασε το γεγονός ότι το είπε με εξαιρετικό ταμπεραμέντο στην πρώτη εκτέλεση, αλλά το επανέλαβε και δεύτερη φορά.

Λέμε μερικές φορές ότι κάτι μας τυχαίνει και δεν προλάβαμε  να δούμε τον τάδε καλλιτέχνη ή την δείνα καλλιτέχνιδα, ζωντανά στην διάρκεια μιας συναυλίας.

Το ακροατήριο ενώ παρακολουθεί το αφιέρωμα στα 100ά γενέθλια του Μίμη Πλέσσα. Φωτογραφία: ETA Image

Όσοι δεν πρόλαβαν τους προτρέπω να παρακολουθήσουν την αναμετάδοση της συναυλίας διαδικτυακά.

Για εμάς όμως που ήμασταν εκεί το συμπέρασμα είναι οτι ακόμα και αν βρισκόταν χιλιάδες μίλια μακριά, ο Μίμης Πλέσσας ήταν το βράδυ της Παρασκευής στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Ήταν αυτό άλλωστε το ηχηρό μήνυμα που στείλαμε όταν όλοι μαζί, κοινό και χορωδία τραγουδήσαμε το “χάπι μπέρθντει” με σκοπό να πάει ένα είδος «εικονο-τηλεγραφήματος» στην σύζυγο του συνθέτη.

Μερικά από τα υπέροχα και διαχρονικά τραγούδια του Πλέσσα ξεσήκωσαν αρκετούς σε χορό και σίγουρα σαγηνεύουν ακόμα με τον ρυθμό τους. Οπως για παράδειγμα το «Βρέχει φωτιά στην Στράτα».

Η χορωδία και ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης. Φωτογραφία: ETA Image

«Βρέχει πάλι απόψε», «Δώσε μου το στόμα σου», «Γέλαγε η Μαρία», «Μια με διώχνεις, μια με θέλεις», «Το φεγγάρι πάνωθε μου», «Αν σε αρνηθώ αγάπη μου», «Ξημερώνει Κυριακή», «Καινούριο μου φεγγάρι», «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε», «Τόσα Καλοκαίρια».

Στην διάρκεια της συναυλίας το κοινό είχε την ευκαιρία να γευθεί ελληνικά φαγητά και να δοκιμάσει τα γλυκά που πρόσφερε για την εκδήλωση το ομογενειακής ιδιοκτησίας κατάστημα “Strokos Gourmet Deli”

Μεταξύ άλλων χορηγία πρόσφεραν η Κοινότητα της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα, η Οικογένεια της Γεωργίας Αργυροπούλου και η Δρ. Καθρίν Κέι.

Στην ορχήστρα που πλαισίωσε την χορωδία του Καθεδρικού και την παιδική χορωδία του Καθεδρικού, συμμετείχε ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης στα κίμπορντς, ο Αγγελος Παπαδάτος, στο μπάσο, ο Στιβ Βαβαγιάκης, στα τύμπανα και ο Κώστα Ψαρρός στο μπουζούκι.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.