ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπερή με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η δεύτερη τελετή απονομής των διεθνών βραβείων «Constantin Brancoveanu» που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου 2019, στην εμβληματική αίθουσα «Gotham Hall» στην καρδιά του Μανχάταν.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση του «Alexandrion Foundation», του φιλανθρωπικού ιδρύματος του ομίλου «Alexandrion Group» της Ρουμανίας, που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ και η οποία είχε ως στόχο τη βράβευση Αμερικανών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Ρουμανία, τη Συρία και την Ελλάδα και διαπρέπουν σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων της πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών και τη φιλανθρωπία.

Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο,  την φιλελληνίδα ομοσπονδιακή βουλευτή της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Κογκρέσο δε μπόρεσε να παραστεί, την Alexandra Necita, που γεννήθηκε στη Ρουμανία και βραβεύτηκε με τον βραβείο εικαστικών τεχνών, την βιολίστρια Mariella Shaker από το Αλέπο της Συρίας, τον φημισμένο γιατρό Δρ. Barouck El Kodsi, την καθηγήτρια του MIT, Dr. Daniela Rus, την αρχιτέκτονα Adriana Calin.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί ομογενείς και Έλληνες, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Μητροπολίτης Αντιοχείας, κ. Τζόσεφ, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας .

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η ομογενής ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία καλωσόρισε τους τιμώμενους και τους προσκεκλημένος.

Ο κ. Nawaf Salameh, ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «Alexandrion Foundation» και του ομίλου «Alexandrion Group» στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να καθιερώσουν τα διεθνή βραβεία «Constantin Brancoveanu» στη Νέα Υόρκη.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «Alexandrion Foundation» και του ομίλου «Alexandrion Group», κ. Nawaf Salameh. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Απόψε τιμούμε τη Συρία, τιμούμε τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τιμούμε τον πολιτισμό τους και τις παναθρώπινες αξίες του» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Nawaf Salameh.

Ο διευθύνων σύμβουλος του «Alexandrion Group», Στέλιος Σάββα, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ομίλου και τόνισε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλκοολούχων ποτών στη Ρουμανία και ότι επενδύουν εκατό εκατομμύρια δολάρια στην πόλη Carmel της Κομητεία Πούτναν της Νέας Υόρκης για την ανέγερση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα αποστακτήρια όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη την Αμερική και το οποίο θα παράγει whiskey, bourbon, gin, brandy, vodka και άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα τόνισε ότι ξεκίνησαν με την στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των Τεχνών στη Ρουμανία και ότι με την πάροδο του χρόνου η προσφορά του επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της καινοτομίας.

Από αριστερά διακρίνονται ο διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο κ. Nawaf Salameh. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι τιμώμενοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη προς το Ίδρυμα για την τιμή και εστίασαν την προσοχή τους στους δεσμούς τους με τις χώρες καταγωγής τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος και εστίασε την προσοχή του στην ζωή, στο έργο και στον μαρτυρικό θάνατο του Constantin Brancoveanu.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την τιμή ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Η σημερινή βραδιά είναι πολύ σημαντική διότι δόθηκε ένα βραβείο στον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής μας, το οποίο βραβείο συνδέεται με έναν Άγιο της Εκκλησίας, ο οποίος θυσίασε τα παιδιά του πρώτα, το οποίο είναι πιο επώδυνο και μετά τον ίδιο του τον εαυτό για να διατηρήσει την Ορθόδοξη Πίστη του. Είναι ένα μήνυμα για όλους μας».

Τέλος να σημειώσουμε ότι το εν λόγω Ίδρυμα ήταν μέγας χορηγός του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώθηκε προ δύο περίπου μηνών στο Μανχάταν.

Ο Μητροπολίτης Αντιοχείας Τζόσεφ, ενώ απονέμει το βραβείο στην βιολίστρια Mariella Shaker. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από σριστερά διακρίνονται οι Ανθούλα Κατσιματίδη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο κ. Nawaf Salameh. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κ. Nawaf Salameh, ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «Alexandrion Foundation» και του ομίλου «Alexandrion Group», και ο Δρ. Barouck El Kodsi. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ανθούλα Κατσιματίδη, Στέλιος Σάββα, Alexandra Necita και η κόρη της Τέμπι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αρχιτέκτων Adriana Calin, η οποία βραβεύτηκε για το φιλανθρωπικό της έργο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.