ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το 25ο Τμήμα «Δελφοί» της AHEPA το βράδυ της Δευτέρας, 21 Οκτωβρίου 2019 βράβευσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Η βράβευση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε στο ομογενειακό εστιατόριο Central Park Boat House  και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά άλλα τμήματα της AHEPA της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατος αντιπρόεδρος Δημήτριος Κόκοτας, ο ύπατος ταμίας Σάββας Τσίβικος, ο πρώην πρόεδρος της AHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος του συμβουλίου της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας, ο πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καυχίτσας, η πρόεδρος της «Atlantic Bank», Νάνσυ Παπαϊωάννου και άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Το εν λόγω τμήμα είναι ένα από τα αρχαιότερα και το πιο σημαντικό ένα από τα πιο δραστήρια Τμήματα της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών που το 2022 θα γιορτάσει την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς της.

Ο εορτασμός αυτός συμπίπτει με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και η βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου ήρθε να επιβεβαιώσει την αγαστή συνεργασία της AHEPA με την Αρχιεπισκοπή και των Τμημάτων σε όλη την επικράτεια με τις ελληνορθόδοξες κοινότητες.

Η AHEPA είναι η μόνη οργάνωση λαϊκών, η οποία διενέργησε έρανο και προσέφερε ήδη ένα εκατομμύριο δολάρια για την ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ο μόνος χώρος λατρείας ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2019.

Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού ελλείψει χρημάτων έχουν διακοπεί στα τέλη Νοεμβρίου 2017 και όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως με στόχο την ολοκλήρωσή του και την τέλεση των θυρανοιξίων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, που θα συμπληρωθούν δύο δεκαετίες από την τρομοκρατική επίθεση.

Από αριστερά μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Κόκοτας, Γιώργος Χωριάτης, Ηλίας Κατσός, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Γιώργος Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, ήταν άρτια διοργανωμένη και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ήταν μια ωδή στην πολυσχιδή δράση και στην αέναη προσφορά του 25ου Τμήματος της AHEPA, που ιδρύθηκε μερικούς μήνες μετά την ίδρυση της AHEPA.

Τους ύμνους έψαλλε η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Νικόλ Πεταλλίδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο πρώην πρόεδρος και συνάμα πρόεδρος του συμβουλίου των κυβερνητών Ηλίας Κατσός και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης.

Από αριστερά οι αρχιδιάκων Παντελεήμων, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η Νικόλ Πεταλλίδης και ο δημοσιογράφος Φώτης Παπαγερμανός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ο Γιώργος Ηλιόπουλος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο την τιμητική πλακέτα του Τμήματος, ενώ ο Ηλίας Κατσός του απένειμε το βραβείο του συμβουλίου των κυβερνητών το οποίο ήταν ένας σταυραετός.

Ο κ. Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε στην προσφορά της AHEPA και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις διακονίες της στην ομογένεια, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ιδιαίτερη μνεία ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και στο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όλοι μαζί» μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα.   

Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η AHEPA δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει το σωστό δρόμο σε όλη την ομογένεια και δεν είναι η πρώτη φορά που στέκεται δίπλα στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στη μητέρα Εκκλησία και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αμερικής».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ηλία Κατσού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαι ευγνώμων για την τιμή που μου επεφύλαξε. Αν και είναι νωρίς εγώ το αποδέχομαι ως μια πρόσκληση για την πολλή δουλειά που μας περιμένει, κατέληξε.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του 25ου Τμήματος Γιώργος Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.