ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ιστορικό ομογενειακό εστιατόριο «Park Cafe» στην καρδιά του Μανχάταν το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 2021, σέρβιρε εν μέσω δακρύων το τελευταίο δείπνο.  Πρόκειται για το εστιατόριο του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Χρήστου Αβερκίου με συνέταιρο τον Σοφοκλή Δερντούζο που έλκει την καταγωγή του από την Άνδρο, το οποίο για 37 συναπτά έτη στεγάζονταν στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Wellington Hotel» στην συμβολή της 7ης Λεωφόρου και της 55ης Οδού στο Μανχάταν (861 7th Ave, New York, NY 10019).

Το εστιατόριο, όπως και το ίδιο το ξενοδοχείο, όπως επεσήμανε ο κ. Αβερκίου, επρόκειτο να κλείσουν, καθώς ο ιδιοκτήτης θα κατεδαφίσει τρία παρακείμενα κτίρια προκειμένου να ανεγείρει δύο ουρανοξύστες.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Τάιμς όπου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο και απαγορευόταν η είσοδος και η στάθμευση των οχημάτων σε μια ακτίνα δέκα τετραγωνικών μέτρων και υποχρεώθηκα να σταθμεύσω το αυτοκίνητό μου άλλα δέκα τετράγωνα μακριά από το εστιατόριο.

Και καθώς περπατούσα προς το εστιατόριο έρχονταν και παρέρχονταν στο νου μου τα λόγια του επιχειρηματία και συνάμα Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Κώστα Βαγγελάτου, ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων επικοινώνησε για τις ευχές και συνάμα να με ενημερώσει για το κλείσιμο του εν λόγω εστιατορίου. 

Εισερχόμενος στο εστιατόριο διαπίστωσα ότι δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι σερβιτόροι έτρεχαν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Πολλοί από τους θαμώνες δεν γνώριζαν ότι είναι τυχεροί διότι απολάμβαναν το τελευταίο γεύμα στο εστιατόριο. Άλλοι έρχονταν για να κλείσουν τραπέζι για το δείπνο της Παραμονής και οι τελευταίες κρατήσεις έγιναν στις 7.00 μ.μ.  Μια ώρα αργότερα το εστιατόριο σταμάτησε να δέχεται άλλους πελάτες και οι σερβιτόροι, οι μάγειροι και οι βοηθοί σερβιτόροι δέχονταν τις τελευταίες παραγγελίες και συνάμα τα τελευταία φιλοδωρήματα.

Ο Χρήστος Αβερκίου παρακολουθούσε με συγκίνηση και δεχόταν τις ευχαριστίες των πελατών για την εξυπηρέτηση και το ποιοτικό φαγητό.

Το ιστορικό ομογενειακό εστιατόριο «Park Cafe» στην καρδιά του Μανχάταν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 2021, σέρβιρε εν μέσω δακρύων το τελευταίο δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και η ώρα ήταν ακατάλληλη για συνεντεύξεις, εν τούτοις, ο Χρήστος παρέμεινε πάνω από μια ώρα να μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο σε μια εύρωστη επιχείρηση και το πιο σημαντικό σε ένα εστιατόριο το οποίο έχει φιλοξενήσει προέδρους και άλλους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δημάρχους και κυβερνήτες.

Το «Park Cafe» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο «Premier Deli Cafe» του Βασιλείου Κοκόση και πλησίον πολλών άλλων ομογενειακών μπαρ και εστιατορίων.

Ο Χρήστος Αβερκίου, γεννήθηκε το 1949 στην Λάρνακα της Κύπρου και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Οι αείμνηστοι γονείς του Δημήτριος και Μελανή Αβερκίου έφεραν στον κόσμο τέσσερα αγόρια και συγκεκριμένα τον Ανδρέα,τον Αβέρκιο, τον Χρήστο και τον Μύρωνα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Λευκωσία, όπου ασχολήθηκε με την δικηγορική. Το βλέμμα του ήταν στραμμένο στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ζήσει και ο ίδιος ο πατέρας του.

Το ξενοδοχείο «Wellington Hotel» στην συμβολή της 7ης Λεωφόρου και της 55ης Οδού στο Μανχάταν και τα δύο άλλα παρακείμενα κτίρια θα κατεδαφιστούν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η τουρκική εισβολή και η κατοχή του Βορείου Τμήματος της Κύπρου άλλαξαν τα δεδομένα και μετά από έναν περίπου χρόνο ο Χρήστος ακολούθησε το πεπρωμένο και ήρθε στη Νέα Υόρκη. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο υπερίσχυσε του δικηγορικού και προ 37 ετών ο Χρήστος έφτιαξε το δικό του εστιατόριο, το οποίο δεν έκλεισε ποτέ, παρά μόνο το 2020, που οι αρχές απαγόρευσαν την εστίαση, λόγω της  πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Χρήστος είναι νυμφευμένος με την Βικτωρία Φιλιππούλου που έλκει την καταγωγή της από την Θεσσαλονίκη με την οποία έφερε στον κόσμο ένα κορίτσι και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία της. Η Μαρία Αβερκίου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριντζ.  

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Χρήστος Αβερκίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.