Τις παλιές καλές εποχές θύμισε η εκδρομή του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου στην Αγία Μαρκέλλα (βίντεο)

0
115
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μουτάφης ενώ παρουσιάζει τα σχέδια για την αλλαγή της πρόσοψης του ναού και του καμπαναριού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές καλές εποχές θύμισε σε όλους η ετήσια εκδρομή του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίο – Αγία Μαρκέλλα που διοργανώθηκε το Σάββατο, 22 Μαΐου 2021, στο ιδιόκτητο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, στα όρη Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης.  Πρόκειται για μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του ιστορικού συλλόγου οι οποία παρέχει την δυνατότητα στους Βορειοχωρίτες από τις διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχές να περάσουν ευχάριστες στιγμές με τους συγγενείς και φίλους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Βασίλειος Λούρος και συνεχίστηκε με το παραδοσιακό γεύμα.

Τους ύμνους έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Αντώνιος Κουτσουμπής, Στράτος Γατανάς και Αλέξανδρος Κραμπής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μουτάφης και τα άλλα στελέχη του Συλλόγου Βορειοχωριτών σε συνεργασία με τα ηγετικά στελέχη του Συλλόγου Δαφνουσίων Χίου και του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας και άλλα στελέχη είχαν μεριμνήσει όχι μόνο για την προετοιμασία του ναού, του υπόστεγου και τη  κουζίνας, αλλά και για το πλουσιοπάροχο γεύμα, το οποίο παρέχεται δωρεάν σε όλους τους προσκυνητές.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή, συνεχάρη τον Σύλλογο για την αφοσίωσή του στην διατήρηση των παραδόσεων της μοιροβόλου Χίου.

Ο κ. Μουτάφης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον π. Βασίλειο που κατάγεται από την Παρπαριά της Χίου και είναι ο πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.

Αναφερόμενος στην εκδρομή επεσήμανε ότι ξεκίνησε προ τριάντα ετών από την Χιακή Νεολαία και τα τελευταία χρόνια την ευθύνη αναλαμβάνει ο Σύλλογος.

Ειδική μνεία έκανε στην υποστήριξη που παρέχουν ο Σύλλογος Δαφνουσίων Χίου και το Αδελφάτο της Αγίας Μαρκέλλας με έδρα το Μπρούκλιν.

Στιγμιότυπο από το σερβίρισμα της παραδοσιακής σούπας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά του αειμνήστου Γεωργίου Λεονάρδου, τον στυλοβάτη του Συλλόγου και κάλεσε τα μέλη να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής.

Ο Γεώργιος Λεονάρδος (George Leonardos) όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις 30 Νοεμβρίου 2018, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 63 ετών.

«Γιώργο μας λείπεις», επεσήμανε ο μεταξύ άλλων ο κ. Μουτάφης, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι μας παρακολουθεί από ψηλά και αγαλιάζει η ψυχή του που μας βλέπει μονοιασμένους και αγαπημένους να επιμένουμε στην διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων.

Στιγμιότυπο από το Πασχαλινό γλέντι των Βορειοχωριτών στα Κάκτσκιλ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δωρεές

Κατά την διάρκεια του γεύματος τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου και οι προσκεκλημένοι προέβησαν σε δωρεές οι οποίες δεδομένης της οικονομικής δυσπραγείας που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού ήταν αθρόες και απρόσμενες.

28 οικογένειες καθώς επίσης και το 545ο Τμήμα της AHEPA προσέφεραν συνολικά $8.600 τα οποία θα διατεθούν για την επίτευξη του στόχου της 5ης δεκαετίας που σχετίζεται με την αλλαγή της πρόσοψης, την επέκταση του προαυλίου του ναού και την προσθήκη στέγης και καμπαναριού.

Τα εν λόγω έργα θα αλλάξουν την όψη του ναού και θα παρέχουν την δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώνει παντός καιρού τις εκδηλώσεις τους.

Πολλοί νέοι και παιδιά συμμετείχαν στην εκδρομή του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Στιγμιότυπο από το Πασχαλινό γλέντι των Βορειοχωριτών στα Κάκτσκιλ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.