Την Τρίτη στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας το στερνό αντίο στον γιατρό – ευεργέτη της ομογένειας

0
378
Ο Δρ. Απόστολος Ταμπάκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η είδηση για τον θάνατο του Δρ. Απόστολου Ταμπάκη έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια και κατ’ επέκταση στην γενέτειρα. Η σορός του το πρωί της Τρίτης, 8 Δεκεμβρίου 2020, από τις 9.00 π.μ. μέχρι και τις 10.00 π.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και αμέσως μετά θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο ομογενειακό γραφείο Τελετών «Αποστολόπουλος», το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την θλιβερή είδηση και τις λεπτομέρειες για την Εξόδιο Ακολουθία.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης (Hellenic Medical Society of NY) στην διεύθυνση, 139 East 57th St. 8th FL, NY NY 10022.

Ο θρυλικός πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και συνάμα ευεργέτης της ελληνικής παιδείας, της ομογένειας και της γενέτειρας, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την Παρασκευή, 4 Δεκεμεβρίου 2020, σε ηλικία 94 ετών στο νοσοκομείο Weill Cornell Medical Center, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, κατά την διάρκεια του Ετήσιου Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 4 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Δρ. Μανώλας εξήρε την προσφορά του αειμνήστου και κάλεσε τους γιατρούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής. Παράλληλα τόνισε ότι διετέλεσε πρόεδρος του Hellenic Medical Society of New York από το 1979 έως το 1981 και ότι με την δωρεά των γραφείων του παρείχε την δυνατότητα στον Σύλλογο να ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Παναγιώτης Μανώλας (αριστερά), ο τιμώμενος, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης και ο τέως πρόεδρος Δρ. Γεώργιος Λιακέας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Εκτενή αναφορά έκανε στην κληρονομιά και παρακαταθήκη του αειμνήστου και τόνισε ότι ο Σύλλογος θα θεσπίσει υποτροφίες στην μνήμη του.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1926 στο Ασπρόχωμα της Μεσσηνίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Παναγιώτης Ταμπάκης και Βασιλική, το γένος Γιαννοπούλου, ήταν αγρότες και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στην Καλαμάτα και στη συνέχεια εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Το 1953 υπηρέτησε ως γιατρός στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας.

Στιγμιότυπο από την βράβευση του Δρα Απόστολου Ταμπάκη από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Το 1956 μετέβη στις Η.Π.Α., όπου πήρε την ειδικότητα του χειρουργού ορθοπεδικού.

Από τη δεκαετία του ’70 υπήρξε ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Ελλήνων Γιατρών της Νέας Υόρκης (Μedical Society), της οποίας χρημάτισε πρόεδρος τη διετία 1978-80.

Το 2009 δώρισε στον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης τα δικά του γραφεία στο Πρόσπεκτ Παρκ του Μπρούκλιν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Γεώργιος Λιακέας, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης, Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και Δρ. Δημήτριος Καρύδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Απόστολος Ταμπάκης δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος γιατρός, χειρουργός και φιλάνθρωπος, αλλά και εξαίρετος οικογενειάρχης.

Το 1956 νυμφεύτηκε την αείμνηστη Βιργινία το γένος Σπανού με την οποία έζησαν μονοιασμένοι και αγαπημένοι για 53 συναπτά χρόνια και μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Constance Tambakis-Odom and Christine Tambakis McDonnell (Dennis), τα εγγόνια Virginia Ruth
Odom, John Apostolos Roscoe Odom, και Alexander Bailey McDonnell, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.  

Το 2014 ο Δρ. Ταμπάκης δώρισε στα σχολεία 2ο, 5ο, Ασπροχώματος και Πλατέος  της Μεσσηνίας 300 μαθητικούς φορητούς υπολογιστές και μάλιστα κάλυψε ο ίδιος τα έξοδα για την μεταφορά των υπολογιστών στην γενέτειρα.

Το καλοκαίρι του 2015 δώρισε στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια Νέας Υόρκης ένα επαγγελματικό κτήριο 10 γραφείων, αξίας άνω των 700.000 δολαρίων, προκειμένου το Σχολείο να έχει ένα σταθερό εισόδημα. Το όνομά του έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στον μακρύ κατάλογο των ευεργετών και των δωρητών του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και κατ΄επέκταση η γενέτειρα αναγνώρισαν και βράβευσαν την προσφορά του στην Ιατρική, στον Ιατρικό Σύλλογο, στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.