Την γυναίκα του Πόντου τίμησαν στο διαδίκτυο οι απογονοί τους – συγκινητική η εκδήλωση του PHOS Council

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια διαφορετική εκδήλωση, οι γυναίκες που μετέχουν στο PHOS, μια νέα δυναμική οργάνωση, που αποτελεί κομμάτι του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά «Παναγία Σουμελά», τίμησαν με τον δικό τους τρόπο και κυρίως με τις αναμνήσεις που κουβαλάμε όλοι μέσα μας, την Γυναίκα του Πόντου.

Ήταν η δεύτερη εκδήλωση του νέου φορέα και η πρώτη στο διαδίκτυο, αφού η εκδήλωση στήθηκε ειδικά για την πλατφόρμα Zoom, αλλά ταυτόχρονα αναμεταδόθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook αλλά και το You Tube. Mάλιστα ο γνωστός παραγωγός Ηλίας Νεοφυτίδης εξήγησε στην διάρκεια της εκδήλωσης ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εκ νέου στην ιστοσελίδα www.mtvofusa.com

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολύ μικρή καθυστέρηση, (ποιος είπε οτι στο διαδίκτυο αρχιζουν όλα στην ώρα τους;) και σύντομα οι παρουσιαστές βρήκαν τον ρυθμό τους και το πρόγραμμα κύλησε κανονικά, με μικρές μόνο τεχνικές δυσκολίες.

Η εκδήλωση αυτή, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λόγω των μέτρων προστασίας κατά του Κορωνοιού, αναβλήθηκε. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαγδαληνή Κατέχη, μέλος του Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά, ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης έκανε μια αναφορά στους σκοπούς της δημιουργία του PHOS Council (ακρώνυμο από τα αρχικά του Pontian Hellenic Outreach and Support).

Ανέφερε επίσης, ότι το Ιερό Ίδρυμα “Παναγία Σουμελά” έχει μια παράδοση 40 ετών στην Ποντιακή Γη του νέου κόσμου, διοργανώνοντας κάθε χρόνο το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά. Εν μέρει, είπε, ο Δρ. Βασιλειάδης, πετύχαμε τον στόχο μας.

Αναφερόμενος στον ιδιόκτητο χώρο προσευχής και προσκυνήματος που βρίσκεται στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης ο πρόεδρος του Ιδρύματος επεσήμανε  ότι είναι χώρος δημιουργίας και προσφοράς, κιβωτός ορθοδοξίας και ελληνισμού.

Σκοπός μας, τόνισε, να γίνει η γειτονιά του νέου Πόντου. Έχουμε, συμπλήρωσε, όραμα με πρόγραμμα και σε λίγες μέρες ο χώρος που διαθέτουμε θα διπλασιαστεί με την αγορά παρακείμενου οικοπέδου.

Σ’ ότι αφορά το συμβούλιο PHOS τόνισε ότι αυτό είναι ένα συμβούλιο για την προσέγγιση και την στήριξη του έργου του Ιερού Ιδρύματος. Με στόχο, να υλοποιήσει το πολύπλευρο κοινωνικό και επιστημονικό έργο με διάφορες εκδηλώσεις.

Τιμούμε, είπε στη συνέχεια, ο Δρ. Βασιλειάδης, την γυναίκα που επέζησε μιας Γενοκτονίας, γιατί ήταν στοχευμένη η Γενοκτονία των Τούρκων. Παράλληλα, εξήγησε, στο ακροατήριο που παρακολουθούσε απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι τιμούμε και την Θρακιώτισα και την Μικρασιάτισα γυναίκα. Όλες τις γυναίκες. Ο Δρ. Βασιλειάδης εξήγησε ότι την ίδια ημέρα είναι και η επέτειος των σταλινικών διωγμών του Ποντιακού Ελληνισμού. Για να καταλήξει: «Δεν ξεχνάμε, δεν ζητάμε εκδίκηση. Αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων».

Τον Δρ. Βασιλειάδη θα ακολουθούσε η ομιλία της δημοσιογράφου Αυγής –Μαρίας Ατματζίδου, η οποία όμως μεταδόθηκε με ηχητικά προβλήματα. Και ετσι οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να την διακόψουν στην μέση υποσχόμενοι ότι θα αναρτηθεί το βίντεο στην επανάληψη της εκδήλωσης που μαγμητοσκοπείτο με την ομιλία στο συνολό της..

Ομως, στο κομμάτι που κατάφερε να μεταδοθεί, η κ. Ατματζίδου τόνισε ότι θα παρουσιάσει τον ρόλο της Πόντιας γυναίκας μέσα απο την λαογραφία και της αντιλήψεις της λαικής μούσας. Ετσι, πρόσθεσε η ομιλήτρια, η Πόντια γυναίκα διακρίθηκε για τον δυναμισμό της. Ηταν, συμπλήρωσε, ατρόμητη αλλά και πιστή σαν σύζυγος. Υπήρξαν γυναίκες πρόσθεσε, που πολεμούσαν με δεμένα τα παιδιά τους στην πλάτη.

Και κάπου εκεί  λόγω τεχνικών προβλημάτων η εκδήλωση πέρασε στο τρίτο κομμάτι, την προβολή της ταινίας της Βασιλικής Τσανακτσίδου και του Τρύφωνα Ζήση «Genocide-A True Story». Λίγο πριν απο την προβολή η κ. Τσανακτσίδου απήγγειλε το ποίημα «Δεν θα σιωπήσω» που αναφερόταν ακριβώς στην Γενοκτονία για να καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η «μνήμη είναι πιο δυνατή από όλα τα όπλα».

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι οι οργανωτές είχαν προβλέψει την παρουσία του Δημήτρη Στεφανίδη στη λύρα και το τραγούδι, σε τακτά διαστήματα έτσι ώστε να μην κουράζεται το κοινό.

Η διευθύντρια του PHOS Council  η κ. Ελένη Χαντζή έλαβε τον λόγο μετά το πρώτο μουσικό διάλειμμα και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να τιμήσει και αναγνωρίσει το συμβούλιο τις δικές μας Πόντιες γυναίκες, που έδειξαν απέραντη αγάπη στην Παναγία Σουμελά και πρόσφεραν και προσφέρουν .

Ετσι η κ. Χαντζή ανάφερε τα ονόματα των Κυριών που αναγνωρίστηκαν για την σημαντική προσφορά τους και ήταν οι: Βασιλική Τσανακτσίδου, Σημέλα Τρικίδου, Κυριακή Δημούλας, Κυριακή (Κούλα) Μαστορίδου, γνωστή απο τις πεντανόστιμες πίτες της.

Η κ. Μαστορίδου είναι η Πρόεδρος του Γυνακείου Τμήματος του Ιερού Ιδρύματος. Η φωτογραφία της κάθε κυρίας προβλήθηκε την στιγμή της αναφοράς και ταυτόχρονα έγινε μνεία του βιογραφικού της.

Κατόπιν η κ. Ιωάννα Ραφαηλίδου, ευχαρίστησε τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης για την υποστηριξή τους και την προβολή τόσο αυτής  της εκδήλωσης όσο και του έργου του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά «Παναγία Σουμελά».

Στο τελευταίο κομμάτι, πριν απο την Ανοικτή Συζήτηση, η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις «Μνήμες» και συγκεκριμένα τόνισε ότι το «νόημα της Γενοκτονίας ήταν το μίσος για την ζωή».

Αναφέρθηκε επίσης στην γλυκιά ανάμνηση της γιαγιάς μάνας, να λέει ιστορίες για αυτά που χάθηκαν. Ομως χωρίς να το περιμένουμε, η έναρξη της συζήτησης μας έδωσε το νόημα της εκδήλωσης.

Οι ζωντανές μνήμες όσων πήραν τον λόγο απο το ακροατήριο γύρω στις 8:30 το βράδυ, ήταν για μας μια ιστορική αναδρομή σε όσα έζησαν και διηγήθηκαν αργότερα οι γιαγιάδες του Πόντου. Και πράγματι τα μηνύματα που έστελναν ξημερώματα απο την Ελλάδα, οι θεατές απο εκει, ήταν πολύ συγκινητικά.

«Σας  παρακολουθώ, με δάκρυα στα μάτια» είπε  η κ. Αναστασία Στεφανίδου, απο την Ελλάδα, όπου η ώρα πλησίαζε 3 τα ξημερώματα.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο Δρ. Χ. Βασιλειάδης έκανε μια ακόμη παρέμβαση εξηγώντας ότι στόχος μέσω του νέου Συμβουλίου είναι να προσελκύσουν νέα μέλη στο Ιερό Ιδρυμα.

Υπάρχουν, εξήγησε 200 περίπου χιλιάδες Πόντιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εαν προσεγγίσουμε τον κόσμο σε 5 ή 10 χρόνια θα έχουμε ενα χώρο που θα αποτελεί φάρο του ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Δρ. Βασιλειάδης εξήγησε ότι οι υπάρχουσες 7,5 έκρες θα συμπληρωθούν με 2,5 έκρες ακόμα και τα σχέδια για μια νεα Εκκλησία βυζαντινού ρυθμού και ενός κέντρου μελετών θα μπορούν να υλοποιηθούν πιο εύκολα. Ταυτόχρονα στις οθόνες των θεατών-ακροατών προβαλλόταν η μακέτα του νέου χώρου.

Ο Δρ. Βασιλειάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη γιορτή του Πατέρα στέλνοντας ευχές στους Πατέρες σε όλη την υφήλιο. 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.