
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Χορευτικό του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής βράβευσε τους ιδρυτές του Γιάννη Ιωάννου και Έλενα Μαρουλέττη στον καθιερωμένο Ετήσιο Εορτασμό του Κυπριακού Πολιτισμού που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 31ης Μαΐου 2025 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.
Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της κυπριακής ομογένειας της Αμερικής για το χρυσό ιωβηλαίο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και κατά κοινή ομολογία ήταν μια από τις επιτυχημένες των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών.
Η απόφαση των στελεχών και πρώην χορευτών του Χορευτικού να προσέλθουν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες δημιούργησε μια αίσθηση ευφορίας και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των παρισταμένων. Κι αυτό διότι είδαμε για πρώτη φορά τις τρεις γενιές να χορεύουν μαζί και να διατρανώνουν την αγάπη και την υπερηφάνεια για την Κύπρο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, κ. Μιχάλης Φυρίλλας, ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και εκπρόσωποι άλλων κυπριακών οργανώσεων.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος διηγήθηκε προσωπικές εμπειρίες από την συμμετοχή του ως χορευτή και μετέπειτα ως προέδρου του χορευτικού του Παγκυπρίου.
Ο κ. Παπαστυλιανού εξήρε την προσφορά των ιδρυτών – και συνάμα τιμωμένων της βραδιάς, Γιάννη Ιωάννου και Έλενα Μαρουλέττη, των πρώην προέδρων Δημήτρη Πετρίδη, Ανδρέα Κουδέλου, Γκας Μπουγδάνου και Θέλμας Πιερή και σε όλα τα διοικητικά συμβούλιο.
Ειδική αναφορά έκανε χοροδιδασκάλους Κωνσταντίνο και Γεωργία Πολυδώρου και Μαρία Παναγιώτου.
Ο Γιάννης Ιωάννου αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και στις στιγμές δόξας που βίωσαν προ πέντε περίπου δεκαετιών όταν μαζί με την Έλενα Μαρουλέττη ανέλαβαν την ευθύνη για την δημιουργία χορευτικού.
Η κ. Μαρουλέττη δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού της στην Κύπρου και την τιμητική πλακέτα την παρέλαβε η κόρη της Καρολίνα Ιωάννου, η οποία αναφέρθηκε με έκδηλη την υπερηφάνεια στα επιτεύγματα της μητέρας της και την χαρακτήρισε οραματίστρια και εμπνεύστρια. Τόνισε επίσης ότι μεγάλωσε με τους ήχους της κυπριακής μουσικής και ότι διδάχτηκε τις παραδόσεις και τους χορούς (Κάνετε κλικ στο κάτωθι βίντεο για να παρακολουθήσετε τις προσφωνήσεις του Γιάννη Ιωάννου και της Καρολίνας Ιωάννου.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η παράσταση των τριών γενεών του Χορευτικού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα Κυπριακά Τσιαττιστά, τα οποία ερμήνευσαν ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Πολυδώρου με τον γιο του.
Η οργανωτική επιτροπή εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες, καθώς αναβίωσε το έθιμο της υποδοχής με ζιβανία, κουμανταρία με συνοδεία σουτζούκου (παραδοσιακό κυπριακό γλυκό που παρασκευάζεται με μουσταλευριά και με αμύδγαλο), λουκουμιών και ξηρών καρπών.