Τι είπε ο ομογενής βουλευτής Τζον Σαρμπάνης για την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ

0
97
Ο ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Φωτογραφία: Zoom

ΑΘΗΝΑ. (Η Φωνή της Ελλάδας) Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτείας του Μέριλαντ και εξέχον μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας John Sarbanes (Τζον Σαρμπάνης) μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε, το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki με θέμα «Η Ομαλή Μεταβίβαση της Εξουσίας στις ΗΠΑ».

«Οι πολίτες μας ζήτησαν να επιστρέψει πίσω η Δημοκρατία. Ωστόσο, η Δημοκρατία μας είναι ακόμη εύθραυστη και χρειάζεται προσοχή και φροντίδα ώστε να ενδυναμωθεί» απάντησε ο βουλευτής ερωτώμενος από τον David Wisner, εκτελεστικό διευθυντή του Dukakis Center, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Ο John Sarbanes, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου εκπροσωπεί την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας του Μέριλαντ ανελλιπώς από το 2007, μίλησε για τα πρωτοφανή γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και την αποφασιστικότητα των μελών του Κογκρέσου να τηρήσουν το Σύνταγμα της χώρας επικυρώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης εκτίμησε ότι θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και «τα ζητήματα της φυλετικής βίας, των διακρίσεων και της επιβολής του νόμου» ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι για αυτούς τους λόγους είναι ακόμη «πιο επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους, να εμπιστευθούν ξανά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών θα είναι η πιο ισχυρή προστασία της Δημοκρατίας μας από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους» υποστήριξε ο κ. Sarbanes. «Υπάρχουν οι τρόποι να απευθυνθείς στους πολίτες και να αντιμετωπίσεις τον θυμό και την αγανάκτησή τους, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς, τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε και όχι να καταλύσουμε. Έχοντας ελληνική καταγωγή, αισθάνομαι ένα ιδιαίτερο καθήκον να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία».

Ο κ. Sarbanes αναφέρθηκε σε μεταρρυθμιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες πρωτοστάτησε όπως το “For the People Act” που διευκόλυνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, τη διαφάνεια στην προεκλογική χρηματοδότηση, και τον περιορισμό της επιρροής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στη χάραξη των πολιτικών. «Οι μεταρρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα σε υποψηφίους, να λαμβάνουν δωρεές από πολίτες – της τάξης των 20 ευρώ – ερχόμενοι σε απευθείας επικοινωνία και επαφή μαζί τους, μία διαδικασία που έστρεψε το ενδιαφέρον των υποψηφίων προς τον απλό μέσο πολίτη και τα προβλήματά του. Είδαμε αυτό το σύστημα να δουλεύει στις Πολιτείες. Ήρθε η ώρα να το δούμε να δουλεύει και στην Ουάσιγκτον».

Για τον απλό «μικρό άνθρωπο» πάλεψε όλα τα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής και ο πατέρας του βουλευτή, Paul Sarbanes (Πωλ Σαρμπάνης 1933 – 2020). Ο Πωλ Σαρμπάνης, γεννημένος στην Αμερική από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Λακωνία, αναδείχθηκε σε μία εμβληματική πολιτική προσωπικότητα απολαμβάνοντας καθολική εκτίμηση για το μεταρρυθμιστικό του έργο, την αποτελεσματικότητα και το ήθος του. «Ο πατέρας μου ήταν πάντα πολύ περήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Ήξερε και αναγνώριζε την αξία του αμερικανικού ονείρου και ήθελε να προσφέρει την ίδια ευκαιρία σε ανθρώπους που προσπαθούσαν με εντιμότητα και σύμφωνα με τους κανόνες. Ήταν αφοσιωμένος στη Δημοκρατία, όπως και ο πατέρας του. Είναι μία κληρονομιά και κάνω ότι μπορώ για να τη συνεχίσω»..

Όπως ο πατέρας του, έτσι και ο γιος Σαρμπάνης είναι ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών δικαίων και της Ελλάδας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=xDKLBrELKUo&feature=youtu.be

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Dukakis Center

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.