ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ένα ζεστό «Καλώς ήλθατε π. Ανάργυρε και πρεσβυτέρα Χριστίνα», υποδέχθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου οι πιστοί το νέο προϊστάμενο του Καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου, τον πρωτοπρεσβύτερο Ανάργυρο Σταυρόπουλο.

Αν και για τους περισσότερους η χθεσινή ημέρα ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή, για τους ομογενείς κατοίκους της Αστόριας αλλά και για τον νέο προϊστάμενο της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, ήταν ένας ιδιαίτερος και πολύ σημαντικός σταθμός στην ζωή τους.

Το Κοινοτικό συμβούλιο και τα μέλη της Κοινότητας υποδέχθηκαν με θέρμη το νέο προϊστάμενο κι εκείνος ήξερε ότι η ημέρα που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, δεν θα έκλεινε πριν την δύση του ηλίου, καθώς είχε να τελέσει, εκτός από την πρώτη Θεία Λειτουργία, δύο βαπτίσεις και έναν γάμο.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου προϊσταμένου έγινε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην διάρκεια της οποίας, ο π. Ανάργυρος συμπροσευχήθηκε μαζί με τον π. Νικόλαο Πάρο.

Εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου τον π. Ανάργυρο προσφώνησε ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην θεία λειτουργία παρέστη και ο πρωτοσύγκελος της αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βίλλης.

Ο π. Ηλίας, ήταν εκείνος που συνέβαλε στην μετακίνηση του π. Σταυρόπουλου, από την Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, στο Παράμους, στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Όπως μάλιστα είπε στο εκκλησίασμα, τον συνδέει φιλία από την εποχή που π. Ανάργυρος υπηρετούσε την Εκκλησία στην πολιτεία του Ιλλινόις.

Από όπου κι αν πέρασε, άφησε, είπε ο Πρωτοσύγκελος της άμεσης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας π. Ηλίας, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το κύριο μέρος της ομιλίας του π. Ηλία  έγινε στην Ελληνική γλώσσα και σε αυτό ο π. Ηλίας περιέγραψε τα προσόντα και την πορεία του π. Ανάργυρου στην ιεροσύνη. Από το μακρινό Σικάγο, όπου και μεγάλωσε ο π. Ηλίας Βίλλης, μέχρι το κοντινό Νιού Τζέρσει, όπου ο π. Ανάργυρος υπηρέτησε με ταπεινότητα και σύνεση και αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο  πνευματικό και κοινωνικό έργο, την Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, στο Παράμους και ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου μετά το πέρας της πρώτης Θείας Λειτουργίας. Φωτογραφία: ETA PRESS

Το επιφώνημα «Άξιος» που βγήκε από τα χείλη του π. Ηλία, έφτασε σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα στα χείλη και του τελευταίου ενορίτη, που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και σαν αντίλαλος ακούστηκε πιο δυνατά.

Ήταν και αυτό ένα μέτρο στον δείκτη της αγάπης των πιστών, που παρακολουθούν την πορεία της Κοινότητας και νιώθουν περήφανοι για το ότι έχει ανοικτές τις πόρτες της καθημερινά για να βρίσκουν σ´ αυτή καταφύγιο μικροί και μεγάλοι, νέοι και ηλικιωμένοι.

Ο νέος προϊστάμενος ανέλαβε τα καθήκοντα του, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και το επόμενο πρωί υποδέχθηκε πρώτα στο ναό της Αγίας Αικατερίνης και κατόπιν στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρωί του Σαββάτου, παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και το ίδιο απόγευμα παρέστη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην βάπτιση της κόρης του π. Νικολάου.

Ο Πρώτοσυγκελος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βίλλης υποδέχθηκε και παρουσίασε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, το νέο προϊστάμενο του Καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Ήταν λοιπόν ένα «γεμάτο» εκκλησιαστικά Σαββατοκύριακο και η παρουσία του νέου προϊσταμένου έδωσε μια νέα πνοή σε όλη την κοινότητα.

Απαντώντας στα γεμάτα συναίσθημα λόγια του Πρωτοσύγκελου, ο π. Ανάργυρος θέλησε να ευχαριστήσει πρώτα τον Θεό και κατόπιν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο για την ευκαιρία να υπηρετήσει μια μεγάλη και ιστορική κοινότητα, όπως αυτή του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου».

Από εσάς, είπε, απευθυνόμενος στους πιστούς ο π. Ανάργυρος, περιμένω συνεργασία. Δεν γίνεται τίποτα μόνο από έναν άνθρωπο, επεσήμανε.

Εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου τον π. Ανάργυρο, την πρεσβυτέρα Χριστίνα και τα δυο από τα τρία παιδιά τους, τις δυο κόρες τους, την Μαρία και την Σωτηρία που παρευρέθηκαν στην Λειτουργία υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο πρόεδρος κ. Στέφανος Θωμάτος.

Παρόντα στην Λειτουργία και άλλα μέλη του συμβουλίου, πρώην πρόεδροι της Κοινότητας καθώς και ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Φώτη Παπαμιχαήλ.

Παρουσία πολλών πρώην προέδρων και των πιστών έγινε η υποδοχή του νέου προϊσταμένου της Κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αμέσως μετά, η Φιλόπτωχος αδελφότητα παρέθεσε πρόγευμα στην κοινοτική αίθουσα.

Ποιος είναι ο π. Ανάργυρος

Ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας και ο πατέρας του ήταν ιερέας, ο π. Χρήστος και μητέρα του η πρεσβυτέρα Σωτηρία. Σπούδασε Θεολογία στην Εκκλησιαστική σχολή της Τήνου.

Το 1976 ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ελληνικό Κολέγιο του Τιμίου Σταυρού και την Θεολογική Σχολή στο Brookline της Μασαχουσέτης, από την οποία αποφοίτησε με πτυχία στην θρησκεία και την φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στην Θεολογία. Στην διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε σε διάφορους τομείς και πρόσφερε υπηρεσίες ως δάσκαλος ελληνικών στο σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στο Γουέστον της Μασαχουσέτης.

Αργότερα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αποκτώντας πτυχίο της θρησκειολογία και στον τομέα της ιεροσύνης και της ψυχολογικής υποστήριξης. Ακόμα απέκτησε δίπλωμα στην κλινική ψυχολογία από την ιατρική σχολή του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Χειροτονήθηκε διάκος το 1984 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Μαντινείας και Κυνουρίας Θεόκλητο και ιερέας από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, ένα χρόνο αργότερα.

Ακολούθως τοποθετήθηκε στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μιλγουόκι του Γουισκόνσιν όπου υπηρέτησε για τρία χρόνια. Ακολούθως μετατέθηκε στην Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνας στην περιοχή Πάλος Χάιτς του Ιλλινόις όπου υπηρέτησε για 16 χρόνια.

Το 1993 υπηρέτησε ως υπεύθυνος της επιτροπής για το AIDS και του δόθηκε ο τίτλος του Οικονόμου. Το 2004 ορίστηκε Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης οπότε και ο τότε Μητροπολίτης Ευάγγελος, τον έκανε πρωτοπρεσβύτερο.

Το 2008 διορίστηκε στην Κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, δημιουργώντας ένα σπουδαίο πνευματικό έργο με πολλά τμήματα και πολλές πτυχές, στον κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό τομέα. Στην κοινότητα αυτή παρέμεινε μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, έχοντας ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του γενικού εφημέριου για το Βόρειο Νιού Τζέρσει, επικεφαλής του πνευματικού δικαστηρίου, υπεύθυνος του τμήματος θρησκευτικών σπουδών της Μητροπόλεως, μέλος της επιτροπής Ελληνικών σπουδών και μέλος του Μητροπολιτικού συμβουλίου.

Είναι παντρεμένος με την πρεσβύτερα Χριστίνα και πατέρας τριών παιδιών, του Χρήστου, της Σωτηρίας και της Μαρίας.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.